Το στράγγιξε... το ηµερολόγιο η φατρία του ΟΣ∆Ε και αν δεν συµβεί κάτι χειρότερο, ώρα µε την ώρα, οι δικαιούχοι ενισχύσεων αγρότες βλέπουν στους 536.000 λογαριασµούς τους, µε τη µορφή προκαταβολής, το 70% της βασικής ενίσχυσης, συνολικού ύψους 680 εκατ. ευρώ.
Σε πείσµα του συνδικάτου του ΟΣ∆Ε, αν και οι διαδικασίες θα µπορούσαν να είχαν ολοκληρωθεί µέρες νωρίτερα, οι αναλήψεις από τα ΑΤΜ καθίστανται εφικτές ανήµερα του Αγίου ∆ηµητρίου, ενώ στα γκισέ... τα βλέπουν από ∆ευτέρα 29 Οκτωβρίου.
Την πρώτη απογοήτευση για την αναίτια καθυστέρηση ακολουθεί και δεύτερη αναφορικά µε τα ποσά που έχουν λαµβάνειν οι δικαιούχοι. Από τη µία το ακατάσχετο, από την άλλη οι συµψηφισµοί και οι εκκρεµότητες µε τις δασικές εκτάσεις, αφήνουν µε ελάχιστα ή και τελείως άφραγκους, χιλιάδες παραγωγούς.
Και µπορεί η υπόσχεση για νοµοθέτηση του ακατάσχετου να έχει πέσει στο τραπέζι από το πρώτο έτος της υπουργίας του Βαγγέλη Αποστόλου στην πλατεία Βάθη, ωστόσο σήµερα τέσσερα χρόνια µετά, δεν έχει ακόµα θεσµοθετηθεί. «Το ακατάσχετο είναι κάτι που δουλεύουµε. ∆εν έχουµε να πούµε κάτι παραπάνω αυτή τη στιγµή», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Σταύρος Αραχωβίτης σε πρόσφατη συνάντησή του µε εκπροσώπους των κτηνοτρόφων. Αυτό σηµαίνει ότι τα χρήµατα που πιστώθηκαν στους λογαριασµούς των δικαιούχων µε χρέη σε ταµεία και εφορία συνεχίζουν να µένουν «απροστάτευτα». Η διαδικασία έχει ως εξής: ∆ίνεται εντολή δέσµευσης λογαριασµού από την Εφορία, τον ΕΦΚΑ, το ∆ήµο και κάθε υπηρεσία στην οποία ένας αγρότης έχει οφειλή που δεν έχει καταβάλλει προς όλες τις τράπεζες. Μετά την κατάθεση των χρηµάτων της προκαταβολής της ενιαίας ενίσχυσης, τα «δεσµευµένα» χρήµατα δεν µπορούν να µετακινηθούν. Ο παραγωγός καλείται να πάει στην τράπεζα και να ζητήσει να σταλούν στη ∆ΟΥ για µείωση του ποσού για το οποίο δόθηκε εντολή κατάσχεσης. Μετά την εξόφληση της εν λόγω οφειλής, ο ίδιος ο αγρότης πρέπει να αποδεσµεύσει το λογαριασµό του.
Σηµειωτέον ότι την αποδέσµευση της πληρωµής της προκαταβολής του τσεκ από κάθε κατάσχεση ζητούν εδώ και καιρό οι αγρότες και κτηνοτρόφοι, ως αναφαίρετο δικαίωµά τους στα 1.200 ευρώ να είναι ακατάσχετος ο λογαριασµός τους, κάτι που δεν ισχύει γι’ αυτούς, αφού πληρώνονται µια φορά τις επιδοτήσεις και ακόµα µια φορά την παραγωγή τους, δηλαδή δύο φορές το χρόνο.
Μεγάλη αναστάτωση επικρατεί ακόµα και σχετικά µε τους δασικούς χάρτες. Μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραµµές οι αρµόδιοι του υπουργείου και του ΟΠΕΚΕΠΕ αναζητούσαν τη φόρµουλα εκείνη που θα µπορούσε να «υπερπηδήσει» το νοµικό κοµµάτι και να τρέξει η πληρωµή χωρίς να µείνουν έξω κάποια αγροτεµάχια εντός των νέων κυρωµένων δασικών χαρτών. Σύµφωνα µε τις πληροφορίες του agronews, υπολογίζεται ότι γύρω στα 500 άτοµα δεν θα πάρουν καθόλου χρήµατα, ενώ όλοι οι παραγωγοί έχουν από κάποια στρέµµατα µεταξύ των εκτάσεων που δηλώνουν, για τα οποία δεν θα πληρωθούν.
Δείτε επίσης
- Προβληματισμός στους κτηνοτρόφους της Κρήτης μετά το νέο κρούσμα ευλογιάς
- Χωράφια: Αυτά είναι τα νέα «μυστικά» για τον αναδασμό
- Ελαιόλαδο: Καλή η χρονιά, δυσοίωνο το μέλλον
- Eυλογιά προβάτων: Επιβεβαιωμενο κρούσμα στο νομό Ηρακλείου-Εκτακτα μέτρα
- ΟΠΕΚΕΠΕ: Στο επίκεντρο η Κρήτη με την κατανομή των Οικολογικών Σχημάτων
Σχετικά άρθρα
- Φορολογικό νομοσχέδιο: Σενάρια για ελάχιστο εισόδημα και στους αγρότες
- ΕΕ: «Πακέτο» ύψους 15,77 εκατ. ευρώ για αγρότες
- Έκτακτη βοήθεια στους αγρότες από την ΕΕ – Πόσα θα πάρουν οι Ελληνες
- Πότε υποβάλλεται αίτηση για τη διατήρηση της ιδιότητας του κατ’ επάγγελμα αγρότη
- Εντός 15 ημερών από την αίτηση επιστροφή ΦΠΑ σε αγρότες ειδικού