Λιβύη: Ομαδικοί τάφοι για τους 5.300 νεκρούς, απελπισμένες έρευνες για τους αγνοούμενους

https://www.huffingtonpost.gr/  14 September, 2023 ΑΡΘΡΑ
Λιβύη: Ομαδικοί τάφοι για τους 5.300 νεκρούς, απελπισμένες έρευνες για τους αγνοούμενους

Η απεγνωσμένη αναζήτηση χιλιάδων ανθρώπων που αγνοούνται μετά τις καταστροφικές πλημμύρες στην πόλη Ντέρνα της Λιβύης συνεχίζεται για τρίτη ημέρα. Την ίδια στιγμή ο επίσημος αριθμός των νεκρών αυξάνει διαρκώς αλλά οι αριθμοί που ακούγονται ακόμη και από αξιωματούχους έχουν σημαντικές αποκλίσεις γεγονός που καταδεικνύει την σύγχυση που επικρατεί αλλά και την κατάσταση που επικρατεί εξαιτίας των δυο αντίπαλων κέντρων εξουσίας στην χώρα.

Η πλημμύρα προκλήθηκε από την ισχυρή μεσογειακή καταιγίδα “Daniel” που προκάλεσε την διάρρηξη φραγμάτων, απελευθερώνοντας έναν ορμητικό χείμαρο νερού που κατέστρεψε ολοσχερώς περίπου το 1/4 της παραλιακής πόλης των 100.000 κατοίκων, Ντέρνα.

Τα ορμητικά νερά, στην πόλη που επλήγη περισσότερο από τα ακραία καιρικά φαινόμενα, σπίτια και άνθρωποι παρασύρθηκαν ενώ πλυμμηρισμένοι δρόμοι και θάλασσα έγιναν ένα.

Αξιωματούχοι στην ανατολική Λιβύη λένε ότι ο αριθμός των νεκρών μέχρι στιγμής ανέρχεται σε περισσότερους από 5.300. ”Η θάλασσα ξεβράζει συνεχώς δεκάδες πτώματα”, επεσήμανε ο Χίσεμ Αμπού Σκιουάτ υπουργός Πολιτικής Αεροπορίας των αρχών της ανατολικής Λιβύης μιλώντας στο Reuters, ενώ πρόσθεσε ότι η ανοικοδόμηση θα κοστίσει δισεκατομμύρια δολάρια και ζήτησε την παροχή διεθνούς βοήθειας, καθώς η χώρα δεν διαθέτει την εμπειρία για να αντιμετωπίσει την καταστροφή.

Διευθυντής νοσοκομείου στην πόλη είπε στο Reuters ότι 1.700 πτώματα είχαν καταμετρηθεί στο νοσοκομείο του και ότι άλλα 500 είχαν ταφεί σε άλλο σημείο της πόλης.

Επίσης, περίπου 10.000 άνθρωποι εκτιμάται ότι αγνοούνται και πολλοί πιστεύεται ότι παρασύρθηκαν στη θάλασσα. Ενώ σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευση τουλάχιστον 30.000 άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί στη Ντέρνα και περισσότεροι από 6.000 έχουν εκτοπιστεί σε άλλες πληγείσες περιοχές, περιλαμβανομένης της Βεγγάζης.

Δημοσιογράφοι του Reuters που επισκέφθηκαν τη Ντέρνα την Τρίτη είδαν πολλά πτώματα να κείτονται στο έδαφος έξω από νοσοκομεία αλλά και σε διαδρόμους αυτών ενώ πολίτες πήγαιναν από την μία σορό στην άλλη αναζητώντας δικούς τους ανθρώπους που αγνοούνταν και αναγνωρίζοντας πτώματα.

Ένας κάτοικος της Ντέρνα, ο Μουσταφά Σάλεμ, είπε στο Reuters ότι μέχρι στιγμής έχει χάσει 30 μέλη της οικογένειάς του.

Κονβόι που μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια και φορτηγά που μετέφεραν μπουλντόζες και γενικότερα απαραίτητο εξοπλισμό κατευθύνονται σήμερα προς τη πόλη.

 

https://www.huffingtonpost.gr/  14 September, 2023 ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα