Λεμονόπιτα με ελαιόλαδο και γλάσο
Υλικά
Για το γλάσο
300 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
220 γρ. ζάχαρη λευκή
2 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
1/4 κουτ. γλυκού αλάτι
180 ml ε.π. ελαιόλαδο, απαλό σε γεύση
4 αυγά
60 ml χυμό λεμονιού φρεσκοστυμμένο
1 κουτ. σούπας + ½ κουτ. γλυκού ξύσμα λεμονιού (από 1 μεγάλο λεμόνι)
1 κουτ. γλυκού υγρή βανίλια
140 γρ. ζάχαρη άχνη
2 κουτ. σούπας χυμό λεμονιού φρεσκοστυμμένο
παπαρουνόσπορο για το σερβίρισμα
Φουρνιστό γλυκό, πλούσιο σε γεύση και εντάσεις από την οξύτητα του λεμονιού, και την προσθήκη εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου.
Διαδικασία
Βήμα 1
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160°C στον αέρα (ή 180°C στις αντιστάσεις). Λαδώνουμε ένα ορθογώνιο ταψάκι και το στρώνουμε με λαδόκολλα έτσι ώστε να εξέχουν οι άκρες στις μεγάλες πλευρές (αργότερα θα τραβήξουμε το κέικ να το ξεφορμάρουμε εύκολα).
Βήμα 2
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε με αυγοδάρτη το αλεύρι, τη ζάχαρη, το μπέικιν και το αλάτι. Σε άλλο μπολ χτυπάμε με αυγοδάρτη το ελαιόλαδο, τα αυγά, τον χυμό λεμονιού, το ξύσμα και τη βανίλια. Μεταφέρουμε τα υγρά υλικά στα στερεά και «διπλώνουμε» με μαρίζ μέχρι να μη βλέπουμε πια αλεύρι (όχι παραπάνω).
Βήμα 3
Ρίχνουμε το μείγμα στο ταψάκι και ψήνουμε για 55΄-60΄ ή μέχρι να βγει καθαρό ένα μαχαίρι που θα βυθίσουμε στη μέση του κέικ.
Βήμα 4
Αφήνουμε στην άκρη για 5΄ να κρυώσει και μετά ξεφορμάρουμε τραβώντας προς τα πάνω τις άκρες της λαδόκολλας. Αφήνουμε το κέικ να κρυώσει τελείως σε σχάρα.
Βήμα 5
Γλάσο: Ανακατεύουμε την άχνη ζάχαρη με τη 1 κουταλιά χυμό λεμόνι. Προσθέτουμε όσο ακόμα χυμό χρειάζεται για να γίνει το γλάσο τόσο υδαρές όσο να πέφτει σχετικά εύκολα και περιχύνουμε το κρύο κέικ. Πασπαλίζουμε με παπαρουνόσπορο και σερβίρουμε.
Επιμέλεια: Richard Makin, Edd Kimber, Maunika Gowardhan- Φωτογραφίες: Danielle Wood- Styling: Faye Wears- Food Styling: Adam Bush