Λάθη της κυβέρνησης που δεν πρέπει να επαναληφθούν
Σε λίγες μέρες συμπληρώνεται ένας χρόνος διαχείρισης της εξουσίας από την κυβέρνηση. Τόσο στην πρώτη όσο και στη δεύτερή της σύνθεση δεν πρόκειται για κυβέρνηση της Αριστεράς.
Είναι μια συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝ.ΕΛΛ. που, χάρη στο καλπονοθευτικό εκλογικό σύστημα Ν.Δ. - ΠΑΣΟΚ, διαθέτει πλειοψηφία στη Βουλή, αλλά η δύναμή της στον λαό ήταν λίγο πάνω από το 40% στις εκλογές της 25.1.15 και λίγο κάτω από το 40% σε εκείνες της 15.9.15, είναι δηλαδή, όπως οι προηγούμενες, κυβέρνηση μειοψηφίας στον λαό με εξαίρεση εκείνης μετά τις εκλογές του 1974.
Στη διάρκεια της πρώτης θητείας της έκανε σωρεία λαθών με την επιλογή ακατάλληλων προσώπων σε καίριες θέσεις και την εφαρμογή λαθεμένης πολιτικής. Επιπλέον, η σημερινή κυβέρνηση υπέγραψε, όπως και οι αμέσως προηγούμενες, Μνημόνιο, το τρίτο κατά σειρά, και πρέπει να το εφαρμόσει.
Αυτή την πραγματικότητα πρέπει να παραδεχτεί η κυβέρνηση και να αποφύγει την επανάληψη λαθών, δηλαδή πράξεων και παραλείψεων, που οδήγησαν τη χώρα στη σημερινή κατάσταση. Πιο συγκεκριμένα, κατά τη γνώμη μου, η κυβέρνηση πρέπει:
(α) Να σταματήσει τα παζάρια με τα κόμματα πρώην εξουσίας για την αλλαγή του εκλογικού συστήματος «επί το αναλογικότερον». Εχει υποχρέωση να εφαρμόσει άμεσα την προεκλογική δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ για την καθιέρωση της μιας και μοναδικής απλής αναλογικής που ήταν πάγιο αίτημα της Αριστεράς. Αν δεν το πράξει, θα είναι υπεύθυνη για μια πιθανή επάνοδο της Ν.Δ. στην κυβέρνηση, δεδομένου ότι, με βάση τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, η διαφορά ΣΥΡΙΖΑ - Ν.Δ. από 7 ποσοστιαίες μονάδες έχει μειωθεί σε 1!
(β) Να σταματήσει τη συνεχή υποβάθμιση της Βουλής με τη «βιομηχανία» των Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου, την κατάθεση και ψήφιση νομοσχεδίων-«μαμούθ», την κατάθεση και ψήφιση πλήθους άσχετων τροπολογιών σε νομοσχέδια.
(γ) Να σταματήσει την ταπείνωση της χώρας και της Βουλής με την κατάθεση νομοσχεδίων ή τροπολογιών που, έπειτα από παρεμβάσεις των δανειστών, αποσύρονται. Το ίδιο ισχύει για τη θέση σε «διαβούλευση» νομοσχεδίων, τα οποία, πάλι με παρεμβάσεις των δανειστών, δεν κατατίθενται στη Βουλή.
(δ) Να σταματήσουν οι αντιφατικές δηλώσεις υπουργών και δηλώσεις ορισμένων από αυτούς για πολύ ευαίσθητα θέματα ή θέματα που προσβάλλουν την πλειοψηφία του ελληνικού λαού ή, ακόμα, δηλώσεις που εκθέτουν διεθνώς και βλάπτουν τη χώρα.
(ε) Να σταματήσουν οι συνεχείς δηλώσεις ορισμένων υπουργών για τα νομοσχέδια που επεξεργάζονται και μόνο όταν εγκριθούν από το Υπουργικό Συμβούλιο και δεν παραβιάζουν δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η χώρα έναντι των δανειστών, να κατατίθενται προς ψήφιση στη Βουλή.
(στ) Να σταματήσει η τοποθέτηση σε θέσεις του δημόσιου τομέα αποκλειστικά πρώην βουλευτών ή κομματικών στελεχών και να τοποθετούνται έπειτα από αξιολόγηση από μη κομματικές επιτροπές πρόσωπα με ήθος, ικανότητα και τα προσόντα που απαιτούνται για τις θέσεις αυτές.
(ζ) Να σταματήσει επιτέλους η κομματοκρατία σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης και να σταματήσει η συνέχιση των πειραματισμών των εκάστοτε υπουργών Παιδείας που αναιρούν τις πράξεις των προκατόχων τους, ακόμα και του ίδιου κόμματος. Οποια νομοσχέδια κατατεθούν για την Παιδεία πρέπει να συγκεντρώσουν τις ψήφους τουλάχιστον των 2/3 του συνόλου των βουλευτών.
(η) Να υπάρξει, επιτέλους, διαφάνεια στο –κρίσιμο για την οικονομική και κοινωνική ανάκαμψη της χώρας– πρόβλημα της φοροδιαφυγής και εισφοροδιαφυγής. Στις περιπτώσεις, δηλαδή, που υπάρχουν αδιαμφισβήτητα στοιχεία για τη διάπραξη των εγκλημάτων αυτών, να δημοσιεύονται τα ονόματα των παραβατών και πλήρη στοιχεία για τις παραβάσεις τους.
(θ) Να δημοσιεύονται κάθε χρόνο –όπως συμβαίνει για τους βουλευτές και τους υπουργούς– τα στοιχεία των φορολογικών δηλώσεων όλων των φορολογουμένων, για να γνωρίζουν οι πάντες αν τα εισοδήματα που δηλώνονται αντιστοιχούν στην ορατή διά γυμνού οφθαλμού πραγματικότητα.
(ι) Να δίνονται τακτικά στη δημοσιότητα όλα τα στοιχεία για τη διαχρονική εξέλιξη του δημόσιου χρέους, των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων ιδιωτών και επιχειρήσεων προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία, των μη εξυπηρετούμενων δανείων των τραπεζών και των ανεξόφλητων υποχρεώσεων του Δημοσίου προς ιδιώτες και τα ασφαλιστικά ταμεία ώστε να γνωρίζουν οι πολίτες πού βρίσκεται η χώρα.
Αν παράλληλα με τα παραπάνω η κυβέρνηση συνεχίσει την προσπάθεια ανακούφισης αυτών που έχουν πληγεί από τα Μνημόνια (δηλαδή και το δικό της), πετύχει ουσιαστική ελάφρυνση του χρέους και αρχίσει χωρίς καθυστέρηση τη διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος ώστε να καταργηθεί η ατιμωρησία των υπουργών, απελευθερωθεί η Δικαιοσύνη από τον σφιχτό εναγκαλισμό της κυβέρνησης που διορίζει την ηγεσία της, κατοχυρωθεί η ανεξαρτησία και η οικονομική αυτοδυναμία όλων των βαθμών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, καθιερωθούν αξιοκρατικοί κανόνες στη λειτουργία της δημόσιας διοίκησης και κατοχυρωθεί η απλή αναλογική ως πάγιο σύστημα διεξαγωγής όλων των εκλογών της χώρας, θα δώσει ένα «δείγμα γραφής» στην πολιτική ζωή του τόπου διαφορετικό από εκείνο των προκατόχων της και ίσως μπορέσει να εξαντλήσει την τετραετία και να διεκδικήσει την επανεκλογή της.
Μανόλης Γ. Δρεττάκης: Πρώην: αντιπρόεδρος της Βουλής, υπουργός και καθηγητής της ΑΣΟΕΕ
Πηγή: efsyn.gr
Δείτε επίσης
-
Δεν υπάρχουν καταχωρήσεις
Σχετικά άρθρα
- Η νέα σύνθεση της κυβέρνησης - Όλα τα ονόματα - Εκτός Αυγενάκης - Σενετάκης
- Kυβέρνηση: Γάμος ομόφυλων και αγρότες έφεραν...πονοκεφάλους
- Βουλή: Υπερψηφίστηκε με 262 υπέρ έναντι 36 κατά και ένα «παρών», η τροπολογία για τους «εργάτες γης»
- Βουλή: Η νέα πραγματικότητα στον απόηχο της πρώτης συνεδρίασης
- Ποιος βουλευτής κινδυνεύει να μείνει εκτός Βουλής, από το Ηράκλειο;