Κωνσταντίνος Δασκαλάκης:Η Ελλάδα μπορεί να γίνει υπόδειγμα στη Τεχνητή Νοημοσύνη στο χώρο της υγείας

https://www.ygeiamou.gr/  15 May, 2024 ΑΡΘΡΑΓΝΩΜΕΣ
Κωνσταντίνος Δασκαλάκης:Η Ελλάδα μπορεί να γίνει υπόδειγμα στη Τεχνητή Νοημοσύνη στο χώρο της υγείας

*Γράφει ο Βασίλης Τσακίρογλου

 

Εξαιρετικά ενδιαφέρουσες ήταν οι απόψεις που εξέφρασε στο 5ο Συνέδριο Υγείας ο Κωνσταντίνος Δασκαλάκης, Καθηγητής του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Επιστήμης Υπολογιστών του ΜΙΤ και μέλος του Εργαστηρίου Πληροφορικής και Τεχνητής Νοημοσύνης του MIT, πρόεδρος της Συμβουλευτικής Επιτροπής Υψηλού Επιπέδου για την Τεχνητή Νοημοσύνη στην Ελλάδα.

Ο κ. Δασκαλάκης επισήμανε, κατ’ αρχήν, ότι «δεν θεωρώ πως η Τεχνητή Νοημοσύνη θα αντικαταστήσει ποτέ το γιατρό. Θα είναι συμπληρωματική του γιατρού και δεν θα αντικαταστήσει τον ανθρώπινο παράγοντα. Η Τεχνητή Νοημοσύνη έχει κάνει μεγάλη πρόοδο την τελευταία δεκαετία, όπως όλοι παρατηρούμε καθημερινά από τα δημοσιεύματα στα ΜΜΕ, σε βαθμό που μας εντυπωσιάζει.

» Τι έχει αλλάξει; Η ΤΝ είναι ένα ευρύ πεδίο, με μεγάλη ιστορία. Αυτό που άλλαξε την τελευταία δεκαετία, είναι ότι κατάφερε να ξεκλειδώσει το περιεχόμενο από τύπους δεδομένων που προηγουμένως δεν μπορούσε να κατανοήσει. Όπως πχ οι εικόνες, κείμενα γραμμένα σε φυσική γλώσσα κ.λπ.

» Μέχρι πρότινος, η στατιστική επιστήμη χρειαζόταν καλά δομημένα δεδομένα. Πλέον όμως η ΤΝ αποκωδικοποιεί πολλούς τύπους δεδομένων. Όπως πχ τα μόρια, δηλαδή να προβλέπει τη δομή των πρωτεϊνών, να αντιλαμβάνεται ιδιότητες μορίων για την παρασκευή φαρμάκων κ.λπ. Αυτές οι δυνατότητες, δεν υπήρχαν πριν από 10 χρόνια.

» Με αυτές τις δυνατότητες, δημιουργείται μια εικόνα, για το πού μπορούμε να πάμε από εδώ και πέρα. Δεν είμαστε ακόμη στο επίπεδο που τα εργαλεία Τεχνητής Νοημοσύνης έχουν μεγάλη και εκτεταμένη εφαρμογή στην καθημερινή πρακτική. Πρέπει να εξασφαλίσουμε αξιοπιστία στη διαχείριση των δεδομένων και γι’ αυτό δεν μπορεί να παρακαμφθεί η παραδοσιακή διαδικασία των κλινικών μελετών και δοκιμών. Ειδικά σε ό,τι αφορά στην υγεία των ασθενών.

» Τα δεδομένα είναι αυτά από τα οποία θα αντλήσουμε την πληροφορία για να αναπτύξουμε τα μοντέλα Τεχνητής Νοημοσύνης, στην υγεία και σε κάθε άλλο τομέα.

» Εδώ όμως υπάρχει μια μεγάλη ευκαιρία για την Ελλάδα, ειδικά στη συλλογή δεδομένων. Ο Ηλεκτρονικός Φάκελος του Ασθενούς είναι μια μεγάλη ευκαιρία να το κάνουμε σωστά, διότι σε άλλα εθνικά συστήματα υγείας οι πληροφορίες για τους ασθενείς είναι πολύ κατακερματισμένες, κι αυτό είναι τεράστιο πρόβλημα για την ανάπτυξη αξιόπιστων και αποτελεσματικών εργαλείων Τεχνητής Νοημοσύνης, για την καινοτομία κ.λπ.

» Η Ελλάδα, λοιπόν, έχει μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να δημιουργήσει τον Ηλεκτρονικό Φάκελο του Ασθενούς με εναρμονισμένο τρόπο σε όλο τον πληθυσμό μας. Και όχι μόνο να τον καταρτίσουμε αυτό τον Φάκελο, αλλά και να τον διαχειριστούμε σωστά. Η Ελλάδα μπορεί να γίνει υπόδειγμα στο πώς χρησιμοποιεί, ελέγχει και αναπτύσσει την Τεχνητή Νοημοσύνη στο χώρο της υγείας -και όχι μόνο».

Ακολούθως, ο Κωνσταντίνος Δασκαλάκης αναφέρθηκε στο έργο της Συμβουλευτικής Επιτροπής Υψηλού Επιπέδου για την Τεχνητή Νοημοσύνη στην Ελλάδα, της οποίας ο ίδιος προΐσταται, ως πρόεδρος.

Συγκεκριμένα, ο διαπρεπής Έλληνας επιστήμονας και πανεπιστημιακός καθηγητής εξήγησε ότι «η επιτροπή μας επεξεργάζεται σχέδια αξιοποίησης και ανάπτυξης της Τεχνητής Νοημοσύνης σε πολλούς τομείς της δημόσιας ζωής στην Ελλάδα. Σαφώς δίνουμε προτεραιότητα στον κλάδο της υγείας, αλλά δεν περιοριζόμαστε μόνο σε αυτόν.

Έχουμε πρωτοβουλίες επίσης για την ανάπτυξη ενός ολόκληρου ‘οικοσυστήματος’ ανάπτυξης της ΤΝ στην Ελλάδα, για το νομοθετικό πλαίσιο που θα μας επιτρέψει να βαδίσουμε ομαλά στη νέα εποχή. Επαναλαμβάνω, πάντως, ότι η Ελλάδα μπορεί να γίνει ένα έθνος πρωτοποριακό στο πώς συλλέγει δεδομένα, ποια είναι αυτά τα δεδομένα και πώς γίνεται η ηθική διαχείρισή τους.

Επ’ αυτού δίνουμε ιδιαίτερη σημασία στην προστασία των ιδιωτικών στοιχείων, έτσι ώστε να μην έχουν όλοι πρόσβαση σε αυτά, ορίζοντιες δομές και αυστηρά πρωτόκολλα ασφαλείας.

Επιπλέον, σχεδιάζουμε τη γενικότερη στρατηγική για την Τεχνητή Νοημοσύνη στην Ελλάδα, σε συνάρτηση με την αναστροφή του brain drain και την προσέλκυση νέων επιστημόνων και τεχνικών πίσω στην Ελλάδα. Βεβαίως, χρειαζόμαστε προγράμματα αναβάθμισης δεξιοτήτων (upskilling και reskilling) του εργατικού δυναμικού, όχι για να γίνουμε όλοι ειδικοί στην ΤΝ, αλλά με στόχο να ενσωματώσουμε τις νέες τεχνολογίες σε όσο το δυνατόν περισσότερους τομείς.

Και, βεβαίως, εργαζόμαστε πολύ πάνω στους μηχανισμούς διασφάλισης της δημοκρατίας, την προστασία από την παραπληροφόρηση και τα deep fakes. Ο στρατηγικός στόχος μας είναι να κάνουμε την Ελλάδα μία χώρα αναφοράς, παγκοσμίως, στο πώς σκέφτεται ο σημερινός άνθρωπος για την Τεχνητή Νοημοσύνη».

 

Δείτε επίσης

    Δεν υπάρχουν καταχωρήσεις

Σχετικά άρθρα

https://www.ygeiamou.gr/  15 May, 2024 ΑΡΘΡΑΓΝΩΜΕΣ

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα