Το παρθένο ελαιόλαδο αναδείχτηκε ως το σημαντικότερο προϊόν για τις εξαγωγές
Νέα στοιχεία για τις εξαγωγές του ελαιολάδου και τη συμβολή του στη στήριξη της εξαγωγικής προσπάθειας της χώρας μας δημοσιοποιήθηκαν - αυτή τη φορά από τη Βόρεια Ελλάδα - μέσα από την ιδιαίτερα επιτυχημένη συμμετοχή του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βόρειας Ελλάδας (ΣΕΒΕ) στη “Foodexpo 2019” και της ανάλυσης που πραγματοποίησε το Ινστιτούτο Εξαγωγικών Ερευνών και Σπουδών (ΙΕΕΣ) του ΣΕΒΕ για το εξωτερικό εμπόριο της Ελλάδας στον κλάδο των τροφίμων και ποτών.
Ξεκαθαρίστηκε, μάλιστα, ότι το παρθένο ελαιόλαδο αναδείχτηκε ως το σημαντικότερο προϊόν για τις εξαγωγές του κλάδου, ενώ την ίδια ώρα, σύμφωνα με την πλευρά των παραγωγών, δεν υπάρχει από την ελληνική Πολιτεία η στήριξη που θα έπρεπε, τόσο στην παραγωγή όσο και στην τυποποίηση!
«Να στηρίξουν τους παραγωγούς»
Σχολιάζοντας τα στοιχεία αυτά, ο πρόεδρος της Ομάδας Αμπελουργών και Ελαιοκαλλιεργητών Κρήτης Πρίαμος Ιερωνυμάκης δήλωσε στην εφημερίδα “Νέα Κρήτη” ότι «ένας τομέας ο οποίος είναι τόσο πλουτοπαραγωγικός και διαχρονικά έχει στηρίξει την ελληνική οικονομία και την τοπική οικονομία, ενώ η “κεφαλή” των προϊόντων μας στην Ελλάδα είναι το ελαιόλαδο, ουδεμία στήριξη έχει. Το πρόγραμμα “ήσσονος σημασίας” σκορπίστηκε εδώ κι εκεί, σε μικρά ποσοστά. Εκεί που υπήρχαν μεγάλες καταστροφές ορθώς δόθηκε. Όμως το μεγαλύτερο μέρος του δόθηκε σε περιπτώσεις “παραγοντισμού”. Κι ενώ είχαμε πει ότι πρέπει να στηριχτεί ο κρητικός ελαιώνας και παλεύαμε εδώ και τέσσερις μήνες για να διεκδικήσουμε στήριξη, και είχε υποσχεθεί ο υπουργός ότι θα έρθει στο Ηράκλειο και θα ανακοινώσει επίσημα συγκεκριμένα μέτρα, ουδεμία κουβέντα ειπώθηκε. Και στην τελευταία του επίσκεψη, αντί να είμαστε εμείς ως εκπρόσωποι των αγροτών, οργανώθηκε μια εκδήλωση μεταξύ του υπουργείου και της Περιφέρειας Κρήτης. Και συγκεκριμένα κάλεσαν τεχνοκράτες, οι οποίοι είναι αξιόλογοι και μια χαρά στη δουλειά τους, αλλά η μέρα εκείνη είχε προγραμματιστεί για να ανακοινώσει μέτρα για τη στήριξη των αγροτών και για τη στήριξη του ελαιώνα»...
Στο σημείο αυτό, ο Πρίαμος Ιερωνυμάκης είπε ότι, ενώ ο υπουργός είχε δημόσια δεσμευτεί ότι θα ανακοίνωνε μέτρα, εντούτοις ήρθε και απλά οι τεχνοκράτες μίλησαν γενικά για την κλιματική αλλαγή.
«Αυτά που είπαν τα ξέρουμε εμείς οι αγρότες γιατί τα ζούμε», δήλωσε συγκεκριμένα.
Ο συνδικαλιστής πιστεύει ότι «στην πραγματικότητα δεν είχε τίποτα να δώσει. Δόθηκαν διαπιστώσεις, χωρίς να δοθούν λύσεις. Έπρεπε δηλαδή να “καταναλωθεί” η μέρα και εκλήθησαν κάποιοι τεχνοκράτες να παίξουν αυτόν τον ρόλο, και οι άνθρωποι βέβαια καλώς ανταποκρίθηκαν αφού προσκλήθηκαν για να είναι εκεί. Όμως ούτε καν πρόσκληση για συμμετοχή δεν είχαμε εμείς», σύμφωνα με τον κ. Ιερωνυμάκη.
Στο σημείο αυτό, ο πρόεδρος της Ομάδας Αμπελουργών και Ελαιοκαλλιεργητών Κρήτης Πρίαμος Ιερωνυμάκης τόνισε ότι «ουδέποτε έχει δώσει το κράτος χρήματα από το πρόγραμμα “ήσσονος σημασίας” για τη στήριξη των ελαιοπαραγωγών της Κρήτης. Και για να το κάνει και να πιάσει τόπο, θα πρέπει να δώσει το σύνολο των χρημάτων του προγράμματος στην Κρήτη μια φορά. Και μιλάμε για 200 εκατομμύρια ευρώ, που πραγματικά θα “πιάσουν τόπο” αν τα δώσουν όλα για τη στήριξη του κρητικού ελαιώνα».
«Ας το κάνει ο κ. Αραχωβίτης και συνολικά η κυβέρνηση για μια φορά, όπως το έχει κάνει για τη στήριξη άλλων περιοχών και παραγωγών της χώρας», τόνισε.
Τέλος, ο πρόεδρος της Ομάδας Αμπελουργών και Ελαιοκαλλιεργητών Κρήτης Πρίαμος Ιερωνυμάκης είπε στην εφημερίδα μας ότι, εκτός από τον παραγωγό, πρέπει να στηριχτεί και ο τυποποιητής του ελαιολάδου.
«Οι τυποποιητές δίνουν μάχες», όπως χαρακτηριστικά τόνισε, «για να προωθήσουν το λάδι μας στα ράφια της εσωτερικής και της εξωτερικής αγοράς. Δεν είναι εύκολα πράγματα αυτά»...
Αύξηση στις ελληνικές εξαγωγές
Αναλυτικότερα, οι ελληνικές εξαγωγές τροφίμων και ποτών παρουσίασαν αύξηση κατά 347 εκατ. ευρώ στο διάστημα 2017-2018, ανερχόμενες στο ποσό των 5.430 εκατ. ευρώ το 2018 έναντι 5.082 εκατ. ευρώ το 2017, αποτελώντας το 16,2% των ελληνικών εξαγωγών.
Όπως χαρακτηριστικά επισήμανε ο πρόεδρος του ΣΕΒΕ, δρ. Γιώργος Κωνσταντόπουλος, στο χαιρετισμό του στα εγκαίνια της Foodexpo, «η απαράμιλλη ποιότητα, η υπέροχη γεύση και η διατροφική αξία των ελληνικών τροφίμων αποτελούν το διαβατήριο εισόδου για τις διεθνείς αγορές, καθώς τα προϊόντα μας είναι η βάση της μεσογειακής διατροφής, την οποία ακολουθούν εκατομμύρια καταναλωτές ανά τον κόσμο. Επομένως, η ελληνική κουζίνα γνωρίζει συνεχώς αυξημένη διεθνή ζήτηση, είτε είναι μακεδονική, κρητική, ρουμελιώτικη, ηπειρωτική ή νησιωτική, στην οποία πρέπει να ανταποκριθούμε παράγοντας διεθνώς εμπορεύσιμα αγαθά υψηλής προστιθέμενης αξίας».
Παράλληλα, ιδιαίτερα θετική εξέλιξη αποτέλεσε η μείωση των εισαγωγών κατά 21 εκατ. ευρώ, η οποία είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση αντίστοιχα του εμπορικού ελλείμματος του κλάδου κατά 368 εκατ. ευρώ, δηλαδή 48,1%.
Η σημαντική βελτίωση στις εξαγωγικές επιδόσεις του κλάδου οφείλεται στην αύξηση των εξαγωγών πολλών προϊόντων, με σημαντικότερο εξ αυτών το παρθένο ελαιόλαδο. Σύμφωνα με την ανάλυση του ΙΕΕΣ, οι εξαγωγές του παρθένου ελαιολάδου το 2018 ανήλθαν σε 530 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση κατά 117 εκατ., με τη μεταβολή αυτή να οφείλεται κυρίως στην ενίσχυση των εξαγωγών προς την Ιταλία (κατά 82 εκατ. €).
Παράλληλα, τα τυροκομικά προϊόντα συνεισέφεραν αισθητά στη θετική μεταβολή των εξαγωγών του κλάδου (αύξηση 20 εκατ. ευρώ), ενώ τρίτο σημαντικότερο προϊόν αποτέλεσαν οι ελιές με μερίδιο 8,0%. Την πρώτη δεκάδα προϊόντων συμπληρώνουν οι τσιπούρες (4,6% μερίδιο εξαγωγών κλάδου), τα ροδάκινα (4,1%), τα λαβράκια (3,7%), διάφορα παρασκευάσματα διατροφής (3,6%), το γιαούρτι (2,6%), τα πορτοκάλια (2,5%) και τα ακτινίδια (2,3%).
Που εξάγει η Ελλάδα;
Αναφορικά με τις χώρες όπου αποστέλλονται τα ελληνικά τρόφιμα και ποτά, η Ιταλία κατέχει το μεγαλύτερο μερίδιο με ποσοστό 18,2%, με τη Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο να ακολουθούν με 14,4% και 6,9%, αντίστοιχα. Οι ΗΠΑ αποτελούν τον 4ο σημαντικότερο προορισμό, με τις εξαγωγές μας να αυξάνονται κατά 6,0% στο διάστημα 2017-2018, ενώ η Κύπρος και η Βουλγαρία κατέχουν σημαντικά μερίδια (5,2% και 4,8% αντίστοιχα). Η Ισπανία κατέχει την 7η θέση με εξαγωγές 218 εκατ. ευρώ, αυξημένες κατά 27 εκατ. ευρώ συγκριτικά με το 2017, ενώ ακολουθούν η Ρουμανία (4,0% μερίδιο εξαγωγών κλάδου), η Γαλλία (3,9%) και η Ολλανδία (3,9%).
Δείτε επίσης
- ΚΑΠ: Πράσινο φως στη 2η τροποποίηση του Στρατηγικού Σχεδίου – Ποιες αλλαγές έρχονται
- ΟΠΕΚΕΠΕ: Πληρωμή 440 εκατ. ευρώ σε αγρότες και κτηνοτρόφους
- Από το απόγευμα η πληρωμή των επιδοτήσεων – Συνεχίζεται η κατρακύλα στην τιμή του ελαιολάδου
- Aγροτικές Επιδοτήσεις: Απλήρωτοι θα μείνουν οι 2 στους 10 αγρότες βάσει δηλώσεων ΟΣΔΕ 2024
- ΟΠΕΚΕΠΕ: Έτσι θα γίνει η εξυγίανση του Οργανισμού – Όλα όσα είπε ο Τσιάρας
Σχετικά άρθρα
- Έρχεται ο 11ος Παγκρήτιος Διαγωνισμός Τυποποιημένου Ελαιόλαδου - Ποιοι μπορούν να συμμετέχουν
- Μεγάλο deal για τον κλάδο του ελαιολάδου σε Κρήτη και Πελοπόννησο
- Τι πρέπει να γνωρίζετε για το νοθευμένο λάδι
- Δήμος Φαιστού: Και η “Φαμέλια Αστερουσίων” στην εκδήλωση για το ελαιόλαδο
- Δήμος Φαιστού: Ενημερωτική εσπερίδα για το ελαιόλαδο