Κυριακάτικη πρόταση: Kρέας στον φούρνο με ρεβύθια
Κλασική, παραδοσιακή συνταγή από την Κω που γίνεται και με μοσχάρι και με χοιρινό.
Υλικά
Μερίδες: 4-6
800 γρ. μοσχάρι, κομμένο σε κύβους 5 εκ.
350 γρ. ρεβύθια, μουλιασμένα από το προηγούμενο βράδυ σε χλιαρό νερό με 2 κουτ. γλυκού αλάτι
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
500 γρ. ώριμες ντομάτες, ξεφλουδισμένες και πολτοποιημένες
2 κουτ. γλυκού κύμινο, σε σκόνη
150 ml ελαιόλαδο
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
Για να φτιάξουμε το κρέας με τα ρεβύθια στον φούρνο, πρώτα προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200° C.
Ξεπλένουμε τα ρεβύθια με άφθονο νερό, τα στραγγίζουμε και τα αφήνουμε στην άκρη.
Σε ένα βαθύ ταψί βάζουμε το κρέας, το κρεμμύδι, την ντομάτα και πασπαλίζουμε με αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Περιχύνουμε με το ελαιόλαδο και με 250 ml ζεστό νερό και ψήνουμε για περίπου 10-15 λεπτά ή μέχρι τα υγρά να αρχίσουν να βράζουν.
Βγάζουμε για λίγο το ταψί από τον φούρνο, προσθέτουμε τα ρεβύθια και ζεστό νερό τόσο, ώστε να τα καλύπτει.
Πασπαλίζουμε με το κύμινο και αλατοπίπερο, ανακατεύουμε απαλά, τα ξαναβάζουμε στον φούρνο και ψήνουμε για περίπου 30 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς το κρέας και τα ρεβύθια.
Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 180° C και συνεχίζουμε το ψήσιμο για περίπου άλλη 1 ώρα και 15 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν το κρέας και τα ρεβύθια όσο μας αρέσει και να «δέσει» ελαφρώς η σάλτσα.
Κατά τη διάρκεια του ψησίματος, ελέγχουμε μήπως χρειαστεί να προσθέσουμε ζεστό νερό, για να μη στεγνώσει το φαγητό.
Δείτε επίσης
- Eurovision 2025: Αρχές Ιανουαρίου οι 12 φιναλίστ για τον ελληνικό τελικό
- ΕΝΦΙΑ 2025: Ποιοι θα πληρώσουν λιγότερο φόρο-Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι
- Κοτόσουπα αυγολέμονο με τραχανά και φέτα
- Ποια προϊόντα θα περιλαμβάνουν τα «καλάθια Χριστουγέννων» και «Άη Βασίλη» – Oι προσφορές
- Κρήτη: Αυτές είναι οι προϋποθέσεις για το μέλλον της ελαιοπαραγωγής