Kύπελλο Ελλάδος: Τα αποτελέσματα της χθεσινής ημέρας

  20 January, 2022 ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣΑΡΘΡΑ
Kύπελλο Ελλάδος: Τα αποτελέσματα της χθεσινής ημέρας

Ηττα στο Αγρίνιο για τον ελλιπή Ολυμπιακό,άνετη 4αρα για τον ΠΑΟ, μοιρασία στο ντέρμπι δικεφάλων της Τούμπας

Εκρηκτικός ήταν ο Παναθηναϊκός απέναντι στην Αναγέννηση Καρδίτσας. Οι Πράσινοι επικράτησαν 4-0 στη Λεωφόρο κι έκλεισαν πρόωρα θέση για την ημιτελική φάση του Κυπέλλου Ελλάδας μετατρέποντας σε ματς διαδικαστικού χαρακτήρα τη ρεβάνς της ερχόμενης εβδομάδας στην Καρδίτσα.

 

Η ομάδα του Ιβάν Γιοβάνοβιτς ήταν εξαιρετική ιδίως στο πρώτο ημίχρονο σκοράροντας τέσσερα γκολ κι είχε για μεγάλους πρωταγωνιστές τον Βιτάλ που πέτυχε δύο γκολ, τον Αϊτόρ που είχε ένα γκολ και δύο ασίστ και τον Καρλίτος που επίσης σκόραρε μία φορά κι είχε και μία ασίστ.

Οι Πράσινοι δεν είχαν όρεξη για περιπέτειες και πήραν το προβάδισμα στο σκορ μόλις στο 6' έπειτα από πάσα του Αϊτόρ και εκτέλεση του Βιτάλ. Το ίδιο σκηνικό επαναλήφθηκε και στο 20' με τον Ισπανό να... σερβίρει ξανά προς τον Βραζιλιάνο που πέτυχε το δεύτερο τέρμα του στο ματς και το τρίτο με τη φανέλα του Τριφυλλιού.

 Παρά το 2-0 η πίεση συνεχίστηκε από πλευράς Παναθηναϊκού που έφτασε στην επίτευξη ενός τρίτου γκολ (3-0) με εκτελεστή αυτή τη φορά τον Αϊτόρ και πασέρ τον Καρλίτος, ο οποίος λίγο αργότερα (42') πέτυχε το τέταρτο και ομορφότερο γκολ της αναμέτρησης με ένα εκπληκτικό ψηλοκρεμαστό πλασέ για το 4-0.

 Στη συνέχεια οι Πράσινοι έκαναν πολλές αλλαγές και κυρίως προσπάθησαν να κάνουν διαχείριση του σκορ με πρωταρχικό στόχο να μην δεχτούν κάποιο γκολ. Ο Γιοβάνοβιτς έδωσε ανάσες σε βασικούς, άνοιξε το ροτέισον και πέραν της επερχόμενης πρόκρισης, εξασφάλισε ότι στο επερχόμενο βαρύ πρόγραμμα το ματς στην Καρδίτσα θα του δώσει τη δυνατότητα να παίξει με τα... δεύτερα.

Παναθηναϊκός: Διούδης, Κώτσιρας, Χουάνκαρ, Σάρλια, Σένκεφελντ, Ρούμπεν, Μαουρίσιο (46’ Αλεξανδρόπουλος), Βιγιαφάνιες (62’ Λούντκβιστ), Αϊτόρ (76’ Σάντσες), Βιτάλ (46’ Παλάσιος), Καρλίτος (67’ Ιωαννίδης).

Αναγέννηση Καρδίτσας: Γκέκας, Κουτρουμάνος (69’ Πολίτης), Σταμόπουλος, Πλέγας, Βιδάλ (46’ Μπάλλας), Γκόλιας, Μπενγκόα (69’ Ξέρρας), Γκίνη, Μανιός (46’ Λαρέα), Κοτσώνης, Μπραμπίγια (46’ Καρανίκας).

Όλα μηδέν στην Τούμπα και ξεκαθάρισμα στο ΟΑΚΑ

Χωρίς νικητή έληξε το ντέρμπι της προημιτελικής φάσης του Κυπέλλου Ελλάδας μεταξύ του ΠΑΟΚ και της ΑΕΚ στην Τούμπα. Το 0-0 αφήνει ανοιχτούς λογαριασμούς μεταξύ των Δικεφάλων καθώς η πρόκριση θα κριθεί σε μια εβδομάδα στη ρεβάνς του ΟΑΚΑ.

 Ο ΠΑΟΚ ήταν πιο πιεστικός και φάνηκε να θέλει και να κυνηγά περισσότερο τη νίκη, σε αντίθεση με την ΑΕΚ που επέλεξε να είναι πιο παθητική στο παιχνίδι της. Ιδίως, όσο περνούσε η ώρα, η προσέγγιση της Ένωσης γινόταν ολοένα και πιο αμυντική θέλοντας ξεκάθαρα να διασφαλίσει πάση θυσία το μηδέν στην άμυνα.

Μία ακόμη συνάντηση Δικεφάλων με φόντο το Κύπελλο. ΠΑΟΚ εναντίον ΑΕΚ στο πρώτο παιχνίδι της προημιτελικής φάσης του Κυπέλλου Ελλάδος. Δύο ομάδες που γνωρίζονται καλά αλλά τέθηκαν αντιμέτωπες με νέα δεδομένα: ο μεν ΠΑΟΚ, κάνοντας την έκπληξη με την επιστράτευση του Ζαμπά και με δίδυμο στα χαφ τους Κούρτιτς - Σβαμπ, η δε ΑΕΚ χωρίς τους Βράνιες, Αραούχο, Άμραμπατ και με επιλογή τον Γέβτιτς αντί του Μάνταλου στη βασική σύνθεση.

 «Ναι μεν αλλά...» η ανάγνωση του α΄ημιχρόνου στο γήπεδο της Τούμπας σε ένα καλό 45λεπτο με ρυθμό, αξιοσημείωτες φάσεις και ένταση που οδήγησε τις δύο ομάδες όμως με το στείρο 0-0 στα αποδυτήρια δεδομένου πως ΠΑΟΚ και ΑΕΚ ήταν ιδιαίτερα προσεκτικές στα μετόπισθεν, ενδεχομένως φοβικές, υστέρησαν στο καθαρό μυαλό και στην τελική πάσα και φάνηκαν βάσει επιλογών να εγκλωβίζονται περισσότερο στη νευρικότητα τους.

Κάτι που αποτυπώθηκε από τους φιλοξενούμενους στην πρώτη φάση του ματς και συγκεκριμένα στην επιλογή Τσούμπερ να πασάρει αντί να πλασάρει στο 8΄ όντας μέτωπο με τον Πασχαλάκη όσο και στην καίρια επέμβαση του πορτιέρε του ΠΑΟΚ στη φάση με τον Γέβτιτς. Από την άλλη, ο Δικέφαλος του Βορρά οδηγήθηκε περισσότερο στο παιχνίδι από τα άκρα με τους Ζίβκοβιτς - Ζαμπά να αλλάζουν πλευρές μέσα στο παιχνίδι, θέλοντας να βρουν χώρους για να «κάνουν» παιχνίδι, χωρίς όμως αποτέλεσμα. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός πως η διάθεση απειλής από τους γηπεδούχους σημειώθηκε με εκφραστή τον Αουγκούστο.

 Τη λεπτομέρεια που θα έκανε τη διαφορά έψαξαν στο β΄μέρος οι Δικέφαλοι, με την ΑΕΚ να βρίσκει το καλό τελείωμα με τον Τσούμπερ, ωστόσο, το γκολ του Ελβετού ακυρώθηκε ως οφσάιντ σε μία φάση που ελέγχθηκε και μέσα από τις γραμμές. Στο 62' ο Τσούμπερ ήταν ο μεγάλος πρωταγωνιστής για την ομάδα του, όταν έγινε αποδέκτης μιας εξαιρετικής κάθετης του Γέβτιτς, μπήκε στην περιοχή, έκανε το διαγώνιο σουτ, αλλά ο γκολκίπερ του ΠΑΟΚ απέκρουσε το πλασέ του Ελβετού με το ένα χέρι!

Βλέποντας την ομάδα του να μην πατάει καλά, να υστερεί σε ανάπτυξη και δημιουργία στο δεύτερο 45λεπτο, έχοντας καταγράψει ως αξιοσημείωτη φάση τη σέντρα σουτ του Λύρατζη που σταμάτησε στο δοκάρι του Τσιντώτα, ο Ραζβάν Λουτσέσκου πόνταρε στην εμπειρία και έδωσε έναν τόνο πιο επιθετικό με καθαρόαιμο δεκάρι τον Μπίσεσβαρ, αλλάζοντας τους τρεις από τους τέσσερις μεσοεπιθετικούς του. Η απάντηση του Αργύρη Γιαννίκη ήρθε με την είσοδο του Λε Ταλέκ σε ένα 4-3-3 με τρεις χαφ, θέλοντας να θωρακίσει τον άξονα...

Αλλαγές που είχαν επίδραση στον ΠΑΟΚ, ενέτεινε την πίεσή του στο φινάλε του αγώνα. Την ίδια στιγμή η ΑΕΚ σχεδόν τα παράτησε μεσοεπιθετικά προσπαθώντας στα τελευταία λεπτά να διασφαλίσει ότι δεν θα δεχτεί γκολ. Εν τέλει, αμφότερες οι ομάδες αποδείχθηκαν ιδιαίτερα σκληροτράχηλες και σε καμία περίπτωση διατεθειμένες να πουλήσουν φθηνά τον εαυτό τους. Τελικό 0-0 στο γήπεδο της Τούμπας και... ραντεβού στο ΟΑΚΑ!

ΠΑΟΚ (Λουτσέσκου): Πασχαλάκης, Λύρατζης, Ίνγκασον, Κρέσπο, Σίντκλεϊ (71' Βιεϊρίνια), Κούρτιτς, Σβαμπ, Ζαμπά (71' Μπίσεσβαρ), Αουγκούστο (77' Μιτρίτσα), Α. Ζίβκοβιτς, Άκπομ (77' Σφιντέρσκι).

AEK (Γιαννίκης): Τσιντώτας, Ρότα, Μήτογλου, Τζαβέλλας, Μοχαμάντι, Σιμόες (91' Σβάρνας), Σιμάνσκι, Γκαρσία, Γέβτιτς (80' Λε Ταλέκ), Τσούμπερ, Ανσαριφάρντ (87' Χατζισαφί).

"Γονάτισε' και τον Ολυμπιακό ο Παναιτωλικός

Μέγας Παναιτωλικός στην πιο γλυκιά εβδομάδα της σύγχρονης ιστορίας του, μετά τη νίκη επί της ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ, επικράτησε 2-1 και του Ολυμπιακού στο Αγρίνιο μένοντας ζωντανός στο κυνήγι της πρόκρισης στην τετράδα του Κυπέλλου Ελλάδας. Τα Καναρίνια του Γιάννη Αναστασίου έπαιξαν εξαιρετικά και πέτυχαν την πρώτη και ιστορική νίκη τους επί του Ολυμπιακού από καταβολής ελληνικού ποδοσφαίρου.

 Μάλιστα το πέτυχαν με ανατροπή καθώς ο Ολυμπιακός προηγήθηκε στο 10' με γκολ του Ελ Αραμπί, αλλά το δίδυμο που «σκότωσε» την ΑΕΚ, καθάρισε και τους Ερυθρόλευκους. Αρχικά ο Μεντόσα στο 23' ισοφάρισε και εν συνεχεία ο Καρέλης στο β' ημίχρονο γύρισαν ολοκληρωτικά το ματς απέναντι σε έναν Ολυμπιακό που ήταν ξανά προβληματικός και αναποτελεσματικός.

Όσον αφορά στην εικόνα του αγώνα, ο ρυθμός ήταν πολύ καλός από τα πρώτα λεπτά, με τη μπάλα πάνω-κάτω και τις δύο ομάδες ορεξάτες και με διάθεση να βάλουν τη μπάλα κάτω για να παίξουν ποδόσφαιρο. Μόλις στο 2ο λεπτό ο Παναιτωλικός λίγο έλειψε να αιφνιδιάσει τους «ερυθρόλευκους» όταν μετά από κλέψιμο στα χαφ, ο Μεντόσα βρήκε δεξιά τον Ντουάρτε που πάτησε περιοχή και έκανε το σουτ, όμως ο Ξενιτίδης ήταν αυτός που γλίτωσε το 1-0 με σωτήριο τάκλιν. Μετά την πρώτη μεγάλη ευκαιρία των γηπεδούχων, ο Ολυμπιακός ήταν αυτός που κυκλοφόρησε τη μπάλα με ψυχραιμία, είχε καλά τρεξίματα στον χώρο και γενικά με την ομάδα του Μαρτίνς να δείχνει αρκετά φρέσκια, σε αντίθεση με τα τελευταία ματς πρωταθλήματος -λογικό αυτό φυσικά με τόσες αλλαγές στο αρχικό σχήμα.

 

Οι πρωταθλητές μάλιστα ευτύχησαν να να αξιοποιήσουν την πρώτη ευκαιρία τους στο παιχνίδι, όταν στο 13' κυκλοφόρησαν ωραία τη μπάλα έξω από την περιοχή του Παναιτωλικού με Βρουσάι, Ελ Αραμπί και Βαλμπουενά, ο Γάλλος ήταν αυτός που έβγαλε την έξοχη σέντρα από δεξιά και ο Μαροκινός από την καρδιά της άμυνας αυτός που με προβολή έγραψε το 0-1, ένα γκολ που ήρθε μετά τον πιο... κλασικό συνδυασμό για τον Ολυμπιακό της εποχής Μαρτίνς. Τρία λεπτά μετά το γκολ, οι Πειραιώτες έφτασαν κοντά και στο 0-2, όταν μετά από κόρνερ του Βαλμπουενά και κεφαλιά του Ελ Αραμπί, ο Ανέστης απέκρουσε ενστικτωδώς και στη συνέχεια ο Ξενιτίδης δεν σημάδεψε σωστά με νέα κεφαλιά.

Λίγα ακόμη λεπτά αργότερα, ο Παναιτωλικός ωστόσο κατάφερε να εκμεταλλευθεί τα αρκετά... θέματα -κυρίως συνοχής- που είχε στην άμυνά του ο Ολυμπιακός και έφτασε στην ισοφάριση. Ήταν η φάση διαρκείας του 23', όταν μετά από ένα γέμισμα στην περιοχή, ο Ντουάρτε «σημάδεψε» δοκάρι και μετά τις κόντρες ο Μεντόσα με δυνατό σουτ νίκησε τον Κρίστινσον για το 1-1. Ως το φινάλε του πρώτου μέρους, ο Ολυμπιακός είχε την κατοχή τις μπάλας, υπήρξαν κάποιες εκατέρωθεν ανολοκλήρωτες φάσεις και γενικά το ματς συνέχισε να έχει καλό ρυθμό, έστω και χωρίς τις πολλές ευκαιρίες.

 

Στο δεύτερο ημίχρονο, ο Ολυμπιακός ήταν καλύτερος και στο πρώτο τέταρτο είχε δύο ευκαιρίες για να προηγηθεί, όμως και πάλι πληγώθηκε από την άμυνά του. Στο 52' ο Τικίνιο νικήθηκε από τον Ανέστη σε φάση που ο Λόπες τον έβγαλε φάτσα με το τέρμα ενώ ο Βραζιλιάνος αστόχησε και στο 59' με σουτ άουτ λίγο έξω από την περιοχή, έπειτα από στρώσιμο του Βρουσάι. Ένα λεπτό μετά πια, ο Παναιτωλικός εκμεταλλεύθηκε την κόντρα που βρήκε, ο Καρέλης έσπασε το τεχνητό οφσάιντ μετά την κάθετη του Μεντόσα, βρέθηκε προ του Κρίστινσον και τον νίκησε στο τετ-α-τετ για το 2-1.

Μετά το δεύτερο γκολ τους, οι γηπεδούχοι πήραν ψυχολογία και έμειναν ψηλά, ισορροπώντας το κομμάτι της κατοχής μπάλας, Γενικά παρέμεινε ισορροπημένο το παιχνίδι, με τον ρυθμό πάντως να πέφτει όσο περνούσε η ώρα. Ο Παναιτωλικός διαχειρίστηκε άψογα το τακτικό κομμάτι στο τελευταίο μισάωρο, οι αλλαγές του Μαρτίνς δεν απέδωσαν και κάπως έτσι παρέμεινε αυτό το 2-1 που έδωσε στον Παναιτωλικό το μικρό προβάδισμα πρόκρισης, αφού υπενθυμίζεται ότι ισχύει κανονικά το εκτός έδρας γκολ.

Παναιτωλικός (Αναστασίου): Ανέστης, Χουχούμης (89' Περέιρα), Κορνέλιους, Μάλης, Μπακαδήμας (83' Λούι), Αντούνες, Μάρτενσον (62' Μόρσεϊ), Βέργος, Μεντόσα (83' Φλόρες), Ντουάρτε, Καρέλης (62' Τσιγγάρας).

Ολυμπιακός (Μαρτίνς): Κρίστινσον, Μπαγκαλιάνης, Παπαδόπουλος (77' Λοβέρα), Μπα (46' Παπασταθόπουλος) Ανδρούτσος, Καρμπόβνικ (62' Κίτσος), Ξενιτίδης, Σουρλής, Βρουσάι, Βαλμπουενά (46' Λόπες), Ελ Αραμπί (46' Τικίνιο).

 

  20 January, 2022 ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣΑΡΘΡΑ