Kύπελλο Ελλάδος: Εκκίνηση με νίκες για Ολυμπιακό, ΠΑΟ και ΑΕΚ (HL)

  16 December, 2022 ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣΑΡΘΡΑ
Kύπελλο Ελλάδος: Εκκίνηση με νίκες για Ολυμπιακό, ΠΑΟ και ΑΕΚ (HL)

Ο Ολυμπιακός εξασφάλισε, ουσιαστικά, την πρόκριση στα προημιτελικά του Κυπέλλου Ελλάδας, νικώντας τον Ατρόμητο στο «Γ. Καραϊσκάκης» 4-1 με εντυπωσιακό ξέσπασμα στο δεύτερο ημίχρονο και τον Μαρσέλο να ξεδιπλώνει την παγκόσμια κλάση του σημειώνοντας δύο γκολ-ποιήματα, τα πρώτα του στην Ελλάδα στην παρθενική εμφάνισή του ως βασικός στην αρχική ενδεκάδα.

Ο δεύτερος αγώνας θα φιλοξενηθεί στις 10 Ιανουαρίου 2023 στο Περιστέρι, ενώ η ομάδα που θα προκριθεί θα αντιμετωπίσει στα προημιτελικά τη νικήτρια του ζεύγους Λεβαδειακός-Άρης.

Οι αντίπαλοι ξεκίνησαν με το «πόδι στο γκάζι», δίνοντας εξαρχής ένα πολύ γρήγορο ρυθμό στο παιχνίδι και μόλις στο 2ο λεπτό ο Φορτούνης πέρασε τους πάντες, μπήκε στην περιοχή του Γιαννιώτη αλλά αστόχησε από κοντά. Οι «κυανόλευκοι» ανταπέδωσαν στο 4΄, με τον Ρομπάιγ να βρίσκεται μόνος στο δεύτερο δοκάρι στη σέντρα που βγήκε από δεξιά, αλλά να αστοχεί σχεδόν σε άδειο τέρμα! 

Με τέτοιο ρυθμό το γκολ ήταν θέμα χρόνου και το πέτυχαν οι γηπεδούχοι στο 7΄ με τον Μπιέλ, που πήρε την μπάλα έξω από τη μεγάλη περιοχή, διατήρησε την κατοχή της και προχωρώντας λίγο νίκησε με έξυπνο σουτ τον Γιαννιώτη.

Οι γηπεδούχοι δεν κράτησαν ωστόσο για πολύ το προβάδισμα, αφού στο 11΄ ο Ρομπάιγ έστειλε τη σέντρα στο δεύτερο δοκάρι και ο Κιάρτανσον στα δίχτυα του Τζολάκη, με πολύ ωραία κεφαλιά. Δευτερόλεπτα ύστερα έσβησαν αρκετά φώτα στο φαληρικό στάδιο και ο αγώνας ξανάρχισε μετά από περίπου 10 λεπτά.

Ο Ατρόμητος ήταν πολύ επικίνδυνος στην κόντρα και ο Κεσχρίντα προσπάθησε να «κρεμάσει» τον Τζολάκη στο 25΄, αλλά απομάκρυναν οι αμυντικοί, με το νεαρό τερματοφύλακα του Ολυμπιακού να κρατά το 1-1 στο 30΄, όταν ο «μοιραίος» Ρομπάιγ βγήκε τετ-α-τετ, αλλά ο Έλληνας κίπερ απέκρουσε με τα πόδια.

Οι φάσεις διαδέχονταν η μία την άλλη και στο 35΄ σε σέντρα του Φορτούνη, ο Μπακαμπού πήρε την κεφαλιά στέλνοντας την μπάλα λίγο πάνω από το οριζόντιο δοκάρι του Ατρόμητου, ενώ στο 42΄ ο Αφρικανός αστόχησε ξανά ελάχιστα στο γύρισμα του Βρουσάι, για να βγάλει στο 45΄+2 ο Τζολάκης νέο τετ α τετ του Ρομπάιγ! 

Τη λύση τελικώς έδωσε ο Μαρσέλο στο 50΄: ο σούπερ σταρ του Ολυμπιακού πήρε τη μπάλα έξω από τη γωνία της μεγάλης περιοχής, έπιασε το σουτ με το... δεξί και την έστειλε ψηλά στην αριστερή γωνία του Γιαννιώτη. Στο 63΄ ο νεοεισελθών Ελ Αραμπί έγραψε το 3-1 για τους γηπεδούχους που είχαν πάρει «φωτιά», όπως και το γήπεδό τους και δύο λεπτά μετά τον Μαροκινό ο Μαρσέλο έγραψε το 4-1 με γκολ από κίνηση «καρμπόν»!

Στη συνέχεια ο Ολυμπιακός προσπάθησε για το πέμπτο γκολ, είχε ευκαιρίες αλλά δεν το βρήκε, κρατά όμως την εντυπωσιακή επιθετική ισχύ που έβγαλε και φυσικά το σκορ ασφαλείας ενόψει της ρεβάνς.

ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ: Πέλλας (Φωτιάς)

ΚΙΤΡΙΝΕΣ: Κασάμι - Ρομπάιγ

ΟΙ ΣΥΝΘΕΣΕΙΣ:

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Μίτσελ Γκονζάλεθ): Τζολάκης, Βρουσάι, Ρέτσος, Ντόη, Μαρσέλο (69΄ Ρέαμπτσιουκ), Εμβιλά, Κασάμι (60΄ Σαμασέκου), Αγκιμπού (46΄ Γκάρι Ροντρίγκες), Μπιελ, Φορτούνης (71΄ Χάμες Ροντρίγκες), Μακαμπού (60΄ Ελ Αραμπί).

ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ (Κρις Κόλμαν): Γιαννιώτης, Κεσχρίντα, Χατζησαΐας, Μαυρομμάτης, Ντε Μποκ, Γκονθάλεθ (76΄ Οικονομίδης), Κούεν, Φριτζόνσον, Ροτάριου (76΄ Τζοβάρας), Κιάρτανσον, Ρομπάιγ.

Τριάρα με...γκολάρες για τον ΠΑΟ στη Λεωφόρο

Σε... περίπατο μετέτρεψε ο Παναθηναϊκός τον πρώτο αγώνα του με το Βόλο για τους «16» του Κυπέλλου, επικρατώντας εύκολα στο «Απόστολος Νικολαΐδης» με 3-0 κι εξασφαλίζοντας σε μεγάλο βαθμό την πρόκρισή του στα προημιτελικά του θεσμού, όπου θα τον περιμένει τον Ιανουάριο (όπως όλα δείχνουν) ο ΠΑΟΚ.

Μεγάλοι πρωταγωνιστές για τους περσινούς Κυπελλούχους Ελλάδας, οι τρεις διεθνείς Σλοβένοι άσοι του Σπόραρ, Τσέριν και Βέρμπιτς, που «υπέγραψαν» στο 45’+3, στο 54’ και στο 59’ τα τρία τέρματα της «πράσινης» νίκης.
 
Ο Παναθηναϊκός θέλησε να χτυπήσει από τα πρώτα λεπτά την άμυνα του Βόλου και στο 8ο λεπτό είχε την πρώτη τελική του στο ματς, όταν από κάθετη πάσα του Κώτσιρα, ο Βέρμπιτς πάτησε την μπάλα προς τον Σπόραρ που πέρασε τον αντίπαλό του και πάσαρε, αλλά ο Κότνικ έδιωξε σε κόρνερ.

Στο 16’ από καταπληκτικές εναλλαγές ανάμεσα στους παίκτες του Παναθηναϊκού, η μπάλα κατέληξε στον Παλάσιος που γύρισες το ύψος της μικρής περιοχής, αλλά ο Άλχο πρόλαβε κι έδιωξε την μπάλα προ του Χουάνκαρ που ερχόταν από την πίσω ζώνη με φόρα.

Πέντε λεπτά αργότερα (21’) ο Κώτσιρας έκανε μία τρομερή κούρσα, άλλαξε πολύ ωραία την μπάλα με τον Παλάσιος και πλάσαρε από πλάγια θέση, αλλά ο Κότνικ απέκρουσε ξανά στη γωνία του. Το ίδιο έπραξε ο γκολκίπερ της θεσσαλικής ομάδας στο 26’ στο σουτ του Βερμπιτς.

Ο Βόλος είχε τη δική του «μεγάλη» στιγμή στον αγώνα, όταν στο 33’ ο Μεθκίδα εκτέλεσε πολύ γρήγορα ένα φάουλ προς τον Άλχο, ο πάτησε στην περιοχή και σούταρε δυνατά λίγο άουτ απ’ τα γκολπόστ του Λοντίγκιν, ενώ στο 39’ ο Μπερνάρ εκτέλεσε απευθείας φάουλ πάνω απ’ τα δοκάρια του Κότνικ.

Οι «πράσινοι» συνέχισαν να επιτίθενται κατά κύματα και στο 42’ μετά από νέα ωραία συνεργασία του Μπερνάρ με τον Παλάσιος, ο Αργεντινός βρέθηκε σε θέση βολής και σούταρε με τη μία, αλλά ο Κότνικ έδιωξε ξανά εντυπωσιακά.

Η επιμονή του Παναθηναϊκού ανταμείφθηκε στο τρίτο λεπτό των καθυστερήσεων του ημιχρόνου, όταν από σέντρα του Μπερνάρ και πρώτη κεφαλιά του Βέρμπιτς, ο Σπόραρ με πλασέ από κοντά έκανε το 1-0 για τους «πράσινους». Ένα γκολ που χρειάστηκε να περάσουν περίπου τρία λεπτά μέχρι να κατακυρωθεί και... τυπικά, έπειτα από ενδελεχή έλεγχο του VAR Μανούχου με τη βοήθεια της γραμμής του οφσάιντ.

Οι παίκτες του Ιβάν Γιοβάνοβιτς μπήκαν με το πόδι πατημένο στο... γκάζι και στο δεύτερο ημίχρονο. Στο 54’ οι «πράσινοι» άλλαξαν πολύ γρήγορα την μπάλα, ο Χουάνκαρ έδωσε στον Κώτσιρα, κι αυτός «έστρωσε» προς τον Τσέριν που με ένα εξαιρετικό, φαλτσαριστό σουτ έξω από την περιοχή έστειλε την μπάλα στο «παραθυράκι», κάνοντας το 2-0 για τον Παναθηναϊκό.

Μετά από πέντε λεπτά (59’) ήρθε η σειρά και του τρίτου διεθνούς Σλοβένου των «πράσινων», του Μπένιαμιν Βέρμπιτς να γράψει το όνομά του στον πίνακα των σκόρερ. Από κακό διώξιμο της άμυνας του Βόλου, ο 29χρονος εξτρέμ έπιασε με τη μία τρομερό σουτ με το αριστερό εκτός περιοχής και «σημάδεψε» τη γωνία του Κότνικ, κάνοντας το 3-0 για τον Παναθηναϊκό.

Στο 83’ ο Ιωαννίδης έπαιξε πολύ ωραία το ένα-δύο με τον Μπερνάρ και πάτησε στην περιοχή από πλάγια δεξιά, όμως το σουτ που επιχείρησε αποκρούστηκε απ’ τον Κότνικ με τα πόδια στην τελευταία καλή στιγμή του αγώνα.

Διαιτητής: Αριστοτέλης Διαμαντόπουλος (Αρκαδίας)
Κίτρινες: Βέρμπιτς, Τσέριν - Ντέλετιτς, Μπαριέντος, Τάχατος.

Οι συνθέσεις των δύο ομάδων:

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Ιβάν Γιοβάνοβιτς): Λοντίγκιν, Κώτσιρας, Σένκεφελντ, Μάγκνουσον, Χουάνκαρ (84’ Σάντσες), Ρουμπέν (65’ Κουρμπέλης), Τσέριν, Παλάσιος (84’ Κυριόπουλος), Μπερνάρ, Βέρμπιτς (69’ Σαβιέρ), Σπόραρ (65’ Ιωαννίδης).

ΒΟΛΟΣ (Κώστας Μπράτσος): Κότνικ, Άλχο, Σιέλης, Εσκοβάλ, Ουές (73’ Τάχατος), Μεθκίδα (66’ Ματίγια), Μπαριέντος (73’ Μεταξάς), Πίρινεν, Νοκέρ (66’ Φερναντέζ), Ντέλετιτς, Οζέγκοβιτς (79’ Κούτσιας).

Εύκολο πέρασμα απο την Κηφισία για την ΑΕΚ 

Η ΑΕΚ νίκησε 2-0 εκτός έδρας την Κηφισιά εξασφαλίζοντας από σήμερα ουσιαστικά την πρόκριση στους προημιτελικούς του κυπέλλου Ελλάδας. Ο αγώνας έγινε στο γήπεδο της Ριζούπολης, τα γκολ πέτυχαν οι Γκαρσία (34'), Φαν Βέερτ (45+3' πέναλτι) ενώ η ρεβάνς θα διεξαχθεί στις 11 Ιανουαρίου.

Η πρώτη ευκαιρία του αγώνα ανήκε στην Κηφισιά και μάλιστα ήταν κλασική. Στο 18' από λάθος εκτίμηση του Μουκουντί, ο Κουιρουκίδης βρέθηκε εντελώς μόνος απέναντι στο Στάνκοβιτς και με όλη την άνεση να πλασάρει, όμως το τελείωμα του ήταν απογοητευτικό, πάνω στα πόδια του αυστριακού γκολκίπερ της Ένωσης. Στην εξέλιξη της φάσης η μπάλα έφτασε στον Ταλάλ που είχε όλο το τέρμα μπροστά του, όμως και αυτός έστειλε την μπάλα πάνω στο Χατζισαφί.

Στο 34' η ΑΕΚ άνοιξε το σκορ. Ήταν ένα καταπληκτικό γκολ του Γκαρσία οποίος από τη γωνία της μεγάλης περιοχής κεραυνοβόλησε τον Αναγνωστόπουλο και έγραψε το 0-1. Λίγα λεπτά αργότερα, στο 37', ο επιθετικός από το Τρινιντάντ και Τομπάγκο έχασε μία πολύ πιο εύκολη ευκαιρία να σκοράρει, όταν μόνος του απέναντι στον τερματοφύλακα της Κηφισιάς έστειλε την μπάλα άουτ.  

Στις καθυστερήσεις του ημιχρόνου ο Τομ Φαν Βέερτ πέτυχε το πρώτο του γκολ με τη φανέλα της ΑΕΚ με εύστοχο πέναλτι. Το είχε κερδίσει ο Αραούχο σε μαρκάρισμα του Μαζουλουξή.

Η εξέλιξη αυτή είχε ως αποτέλεσμα να αποκτήσει τυπικό χαρακτήρα η συνέχεια του αγώνα, αλλά και γενικότερα του ζευγαριού. Για την πρόκριση δεν τίθεται πλέον λόγος και αυτό ήταν κάτι που χρειαζόταν η ομάδα του Ματίας Αλμέιδα για να επικεντρωθεί στους πολύ πιο δύσκολους αγώνες της για τη super league.  Έτσι η ΑΕΚ διαχειρίστηκε με το καλύτερο τρόπο και τις πολλές απουσίες που είχε, ενώ έκανε και συντήρηση δυνάμεων στην επιστροφή της στην αγωνιστική δράση μετά από απουσία περίπου ενός μήνα. 

Στο 78' αποβλήθηκε με δεύτερη κίτρινη κάρτα ο Μπαρμπόσα για μαρκάρισμα στον Γκαρσία.

Διαιτητής: Τσέτσιλας (Γρεβενών)

Κίτρινες: Πέιος, Νάα, Μπαρμπόσα, Μαζουλουξής

Κόκκινη: 78' Μπαρμπόσα (δεύτερη κίτρινη)


Οι συνθέσεις:
ΚΗΦΙΣΙΑ (Γιώργος Πετράκης):
Aναγνωστόπουλος, Βαφέας, Μπαρμπόσα, Μαζουλουξής, Παναγιώτου ,(90+2' Σμπώκος), Παπασάββας, Πέιος (81' Ιατρούδης), Ποζατζίδης (58' Νάα), Ταλάλ (81' Γκινη), Τετέι, Κουιρουκίδης (58' Καλλέργης).

ΑΕΚ (Ματίας Αλμέιδα):
Στάνκοβιτς, Σιντιμπέ (66' Ρότα), Χατζισαφί, Μουκουντί, Μήτογλου, Γιόνσον, Φράνσον (66' Φράνσον), Γκαρσία (88' Χριστόπουλος), Μάνταλος (81' Πινέδα), Αραούχο (88' Σκόνδρας), Φαν Βέερτ

 

  16 December, 2022 ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣΑΡΘΡΑ