Kυβέρνηση: Πότε θα κάνει τον ανασχηματισμό ο πρωθυπουργός - Τα πρόσωπα που αλλάζουν
Τα υπέρ και τα κατά της επίσπευσης των αλλαγών στο κυβερνητικό σχήμα εξετάζει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Σχετικές συζητήσεις φέρεται να έχει κάνει με κυβερνητικά στελέχη τις τελευταίες ημέρες αναζητώντας την καλύτερη λύση προκειμένου να διορθωθούν αρρυθμίες στο κυβερνητικό έργο και να δοθεί ένα ακόμα μήνυμα επανεκκίνησης της κυβέρνησης, αυτή τη φορά υπό την πίεση των εξελίξεων στο δυστύχημα των Τεμπών και της διογκούμενης κοινωνικής δυσαρέσκειας για τους χειρισμούς που έγιναν. Περισσότερο ακούει παρά ανοίγει τα χαρτιά του σε αυτές τις συζητήσεις, σύμφωνα με πληροφορίες, ζυγίζοντας μειονεκτήματα και πλεονεκτήματα. Στο Γραφείο του, άλλωστε, υπάρχουν εισηγήσεις από συνεργάτες του τόσο για έναν άμεσο δομικό ανασχηματισμό που θα ταράξει τα «λιμνάζοντα κυβερνητικά νερά» όσο και προς την αντίθετη κατεύθυνση. Να αποφευχθούν, δηλαδή, βεβιασμένες κινήσεις υπό την πίεση των γεγονότων και ο ανασχηματισμός να γίνει μετά το Πάσχα, όπως σχεδιαζόταν αρχικά.
Ανασχηματισμός: Ο πρωθυπουργός δεν θα «ανακατέψει πολύ την τράπουλα»
Ο κ. Μητσοτάκης εκτιμά πως ο καλύτερος τρόπος αντίδρασης της κυβέρνησής του στην πίεση που δέχεται είναι «η ένταση της δουλειάς μας και η παραγωγή χειροπιαστού έργου», όπως είπε στο υπουργικό συμβούλιο. Από τους παριστάμενους υπουργούς ζήτησε να «τρέξουν» τα θέματα που εκκρεμούν στα χαρτοφυλάκιά τους «για να έχουμε περισσότερα αποτελέσματα σε κάθε υπουργείο και από τον κάθε υπουργό ξεχωριστά». Ένα μεγάλο ανακάτεμα της τράπουλας αυτή τη στιγμή, δεν θα βοηθούσε στην επίτευξη αυτού του στόχου, αφού θα σήμαινε αυτομάτως καθυστερήσεις μέχρι τα νέα πρόσωπα που θα τοποθετηθούν να εξοικειωθούν με το περιεχόμενο των «μπλε φακέλων». Αυτός είναι και ένας από τους λόγους για τους οποίους ο πρωθυπουργός δεν είναι θιασώτης των συχνών και μεγάλων αλλαγών στο υπουργικό σχήμα. Το θέμα επιχείρησε να κλείσει και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. «Δεν έχω καμία εντύπωση ή εικόνα ότι επίκειται ανασχηματισμός», είπε ο κ. Μαρινάκης, επιχειρώντας να σβήσει τη φωτιά που έχει αρχίσει να φουντώνει στο παρασκήνιο.
Δημιουργία ξεχωριστού υπουργείου Μεταφορών -Στο κάδρο της κριτικής ο Σταϊκούρας
Υπουργοί, κομματικά στελέχη και μέλη του κρατικού μηχανισμού, ωστόσο, βρίσκονται σε άλλο μήκος κύματος, πιστεύοντας ότι μετά τη συζήτηση και την ψηφοφορία επί της πρότασης μομφής που έχουν προαναγγείλει τα κόμματα της αντιπολίτευσης ο χρόνος κυλά αντίστροφα για τον ανασχηματισμό. Όπως έχει γράψει το iefimerida.gr, είναι ειλημμένη απόφαση η δημιουργία ξεχωριστού υπουργείου Μεταφορών ως μια απάντηση στο αίτημα για ριζική βελτίωση των υπηρεσιών, όπου περιλαμβάνεται και ο σιδηρόδρομος, με την κυβέρνηση να εισπράττει κριτική και δυσαρέσκεια για την αδυναμία δημιουργίας ενός δικτύου με ευρωπαϊκά δεδομένα, όπως είχε δεσμευθεί ο πρωθυπουργός. Κάτι τέτοιο αυτομάτως σημαίνει και απομάκρυνση του κ. Σταϊκούρα, ο οποίος έχει μπει στο κάδρο της κριτικής όχι μόνο από την αντιπολίτευση. Το κλειδί των αλλαγών, όμως, εφόσον προχωρήσουν θα είναι το Μέγαρο Μαξίμου και η απόφαση του κ. Μητσοτάκη για το αν θα αλλάξει και σε τι βαθμό τον κεντρικό πυρήνα του συστήματος διακυβέρνησης.
Ο ρόλος του Γεραπετρίτη και οι συνομιλίες για το Κυπριακό
Το όνομα που επανέρχεται κάθε φορά που ανοίγει αυτή η συζήτηση στη δεύτερη τετραετία είναι ο Γιώργος Γεραπετρίτης. Ο νυν υπουργός Εξωτερικών αποχώρησε από το Μέγαρο Μαξίμου για τη σημερινή του θέση μετά τις εκλογές του 2023, χωρίς ωστόσο ο κ. Μητσοτάκης να σταματήσει να τον συμβουλεύεται για όλα τα κρίσιμα θέματα. Ο ίδιος δηλώνει αφοσιωμένος στο έργο του στο υπουργείο και στην προώθηση των διπλωματικών πρωτοβουλιών που έχει αναλάβει σε συνεννόηση με τον πρωθυπουργό.
Η πενταμερής για την επανέναρξη των συνομιλιών στο Κυπριακό τον Απρίλιο και το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας με την Τουρκία, όπου μένει να προσδιοριστεί η ημερομηνία, είναι δύο γεγονότα που τα χειρίζεται προσωπικά και εκτιμάται ότι λειτουργούν ανασταλτικά στη μετακίνησή του αν γίνει άμεσα ο ανασχηματισμός. Σίγουρα, όμως, πιθανή επάνοδός του θα φέρει πολλές ανακατατάξεις τόσο στο Μαξίμου όσο και στο σύνολο των κορυφαίων υπουργείων, αφού στο παρελθόν για το υπουργείο Εξωτερικών είχε ακουστεί ο Κωστής Χατζηδάκης. Βέβαια, προς το παρόν, όλα αυτά είναι σχέδια επί χάρτου και τις τελικές αποφάσεις θα τις λάβει ο κ. Μητσοτάκης, μετά την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας στις 12 Φεβρουαρίου, συνεκτιμώντας το πολιτικό κλίμα που θα διαμορφωθεί και τις μετρήσεις που θα γίνουν το επόμενο διάστημα.
Δείτε επίσης
-
Δεν υπάρχουν καταχωρήσεις