Κυβέρνηση: Οι απώλειες στα γκάλοπ κρίνουν τις αποφάσεις για τις εκλογές
Η επίδραση της τραγωδίας των Τεμπών στο πολιτικό τοπίο τίθεται υπό επεξεργασία από τα κομματικά επιτελεία που πάντα μετρούν ποσοτικά και ποιοτικά δεδομένα για την αναπροσαρμογή της στρατηγικής τους, ενόσω οι δημοσκόποι παρουσιάζουν πρώτα πανελλαδικά στοιχεία των τάσεων στο εκλογικό σώμα μετά την εφιαλτική νύχτα της 28ης Φεβρουαρίου.
«Σημείο καμπής» είναι οι δύο λέξεις που επιλέγει έμπειρος αναλυτής, θεωρώντας προς το παρόν επισφαλείς τις εκτιμήσεις για το πώς θα μεταφραστούν οι παρενέργειες όσο θα πλησιάζει η προεκλογική περίοδος, αλλά και διακρίνοντας ήδη μεταβολές στο πολιτικό περιβάλλον. Πρώτον, η σκληρή πόλωση του διαστήματος πριν από τη σύγκρουση που σκόρπισε τον θάνατο στις ράγες έχει εγκαταλειφθεί από την κυβέρνηση, όπως και από τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, που αγωνιούν εξίσου για προσεκτική διαχείριση. Δεύτερον, αποσύρθηκε η μέχρι πρότινος διατύπωση διακυβευμάτων από το Μαξίμου (μπροστά ή πίσω, αλήθειες ή ψέματα, σιγουριά ή πειραματισμοί) καθώς μοιάζει ξεπερασμένη ή έστω «αδύναμη» μπροστά στην εν γένει έκφραση αντίδρασης στην κοινωνία και το συναισθηματικό φορτίο αυτών των ημερών, ενώ αντίστοιχα προδιαγράφεται αναδιαμόρφωση των εκλογικών διλημμάτων από την αντιπολίτευση. Τρίτον, χαράσσεται από το μηδέν η στρατηγική της κάθε πλευράς έναντι της άλλης, με την κυβέρνηση να επιχειρεί προφίλ συνεννόησης.
Πτώση
Τα γκάλοπ δείχνουν καθαρές απώλειες στα ποσοστά της κυβέρνησης και στους προσωπικούς «δείκτες» του Κυριάκου Μητσοτάκη και μια αξιοσημείωτη… ψυχική απόσταση, όπως το θέτει δημοσκόπος, μερίδας ψηφοφόρων της ΝΔ από το κυβερνών κόμμα, οι οποίοι κατευθύνονται στους αναποφάσιστους. Το πρωθυπουργικό επιτελείο αποφάσισε να αξιοποιήσει στο μέγιστο και με στοχευμένες αντιδράσεις (απαντήσεις για τον σιδηρόδρομο, συνέχεια στις κοινοβουλευτικές ψηφοφορίες κ.λπ.) όλο τον πολιτικό χρόνο μέχρι την αναμέτρηση. Αυτός προσδιορίζεται πλέον σε 70 ημέρες εφόσον επιβεβαιωθεί το επικρατέστερο σενάριο της 21ης Μαΐου για την πρώτη κάλπη και της 2ας Ιουλίου για τη δεύτερη, με δεδομένη σε κάθε περίπτωση τη διάλυση της Βουλής μετά το Πάσχα, από τη στιγμή που εγκαταλείφθηκε οριστικά η 9η Απριλίου. Στόχος του Μαξίμου, αν όχι επιτακτική ανάγκη για την προοπτική ανάκτησης χαμένου εδάφους, είναι οι χειροπιαστές απαντήσεις, χωρίς ολισθήματα, «με ειλικρίνεια», κατά την οδηγία Μητσοτάκη.
Τρία διαφορετικά ποσοστά κλειδώνουν και επιμέρους αποφάσεις για την κυβέρνηση. Αφορούν το εύρος των απωλειών της, όπως αναμένεται να αποκρυσταλλώνονται σταδιακά. Η κυβέρνηση εκτιμά ότι οι επόμενες εβδομάδες, σε πρώτη φάση μέχρι τις 7 Απριλίου που αναμένεται να κλείσει η Βουλή για το Πάσχα και έπειτα μέχρι το τέλος Απριλίου, θα αποτελέσουν ικανή απόσταση ώστε να δοθούν οι δίκαιες απαντήσεις που απαιτεί η κοινωνία αλλά και να εκπέμψει πειστικά το μήνυμα της αξιοπιστίας των νέων δεσμεύσεών της.
Ηταν βασική διαχωριστική γραμμή που πρότασσε εξαρχής η ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ. Στο μεταξύ, πολιτικοί αναλυτές επισημαίνουν ότι θα είναι οι ίδιες οι αποφάσεις των κομμάτων, ο τρόπος που θα διαχειριστούν την επόμενη ημέρα, αυτά που θα δείξουν πώς και πόσο θα μεταφραστεί στην αποχή ή και στην ενίσχυση αντισυστημικών δυνάμεων η σημερινή οργή και ο πόνος της κοινωνίας.
2-3 μονάδες
Η πρώτη «κλίμακα» είναι η απώλεια δύο ή το πολύ τριών μονάδων. Πρόκειται για πλήγμα που η κυβέρνηση έχει υποστεί σε περιόδους άλλων κρίσεων, με μεγαλύτερη εκείνη των πυρκαγιών το καλοκαίρι του 2021, αν και δεν υπήρχαν τότε ανθρώπινες απώλειες. Και αυτή τη φορά το Μαξίμου θα επιμείνει στην αυτοκριτική για την περίοδο διακυβέρνησής της και σε σειρά παρεμβάσεων, θεσμικών και όχι μόνο. Από τώρα ο Μητσοτάκης θέτει ουσιαστικά και διακύβευμα, αυτό της «ανατροπής» του «σκοτεινού κράτους του αναχρονισμού», που δημιουργεί την εφιαλτική εικόνα δύο «παράλληλων κόσμων» στη χώρα. «Τώρα ή ποτέ», όπως ήταν η πρόσφατη αποστροφή του.
4 μονάδες
Πολύ πιο ηχηρό θα είναι το καμπανάκι εάν η ΝΔ βρεθεί με τραύματα τεσσάρων μονάδων. Στην περίπτωση αυτή προδιαγράφεται ασφυκτική η πίεση του χρόνου των περίπου 40 ημερών που μεσολαβούν μεταξύ πρώτης και δεύτερης κάλπης, στην επικείμενη διπλή κατά τα φαινόμενα κάλπη. Θεωρείται ότι θα απαιτηθεί δύσκολος αγώνας για τους εκλογικούς στόχους. Στην κυβέρνηση θα ποντάρουν πιο εμφατικά στο «έλλειμμα αξιοπιστίας» στον ΣΥΡΙΖΑ. Προς το παρόν, η Κουμουνδούρου δεν κερδίζει αυτόματα δημοσκοπικά οφέλη αντίστοιχα της σημαντικής φθοράς της κυβέρνησης.
5+ μονάδες
Πραγματικά δύσβατο τοπίο με την κυβέρνηση βαθιά πληγωμένη θα σηματοδοτήσει το εύρος απωλειών πέντε και άνω μονάδων. Θεωρείται ότι στην περίπτωση αυτή το προφίλ, όχι μόνο της ικανότητας, αλλά πλέον της γαλάζιας αξιοπιστίας και εμπιστοσύνης, θα απειλείται ευθέως. Και αυτό διαμορφώνει μια δύσκολα ανατάξιμη κατάσταση, με τους γαλάζιους να «αιμορραγούν» ουσιαστικά σε βασικά αφηγήματα (αποφασιστικότητα, σχέδιο, ικανότητα), όπως τα προβάλλουν ως σήμερα και τα οποία δέχονται πρώτες βολές.
Σε κάθε περίπτωση η κάλπη της απλής αναλογικής παραμένει εκείνη που θα προσδώσει την απαραίτητη δυναμική για τις επιδόσεις στη δεύτερη. Στο Μαξίμου θεωρούν ότι με την κοινωνία ακόμα συγκλονισμένη είναι αναγκαίος κάθε κατευναστικός, συναινετικός τόνος στο πολιτικό σκηνικό.
Χαρακτηριστικές οι αναφορές Μητσοτάκη στη σημασία να δοθεί «χώρος στη θλίψη και την οργή» και ταυτόχρονα «να μην επιτρέψουμε αυτή να γίνει σπίθα ενός νέου διχασμού». Από το Προεδρικό Μέγαρο, όπου συνάντησε την Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε εκ νέου τη δέσμευση ότι η έρευνα για το δυστύχημα θα γίνει «με απόλυτη διαφάνεια και μέγιστη ταχύτητα». Οπως τόνισε, η τραγωδία «κατέδειξε μια μάχη διαρκείας με καθεστηκυίες αντιλήψεις, σημειώνοντας ότι έχουμε αποδείξει ότι αυτές τις μάχες τις κερδίζουμε» και δηλώνοντας ταγμένος στην προσπάθεια «να γίνουμε Ευρώπη παντού και όχι σε κάποιους τομείς». Για «συλλογικό ανοιχτό και βαθύ τραύμα» έκανε λόγο η Πρόεδρος της Δημοκρατίας. «Πρέπει να υπάρξει άμεση και πλήρης λογοδοσία προς κάθε κατεύθυνση. Να ξεριζώσουμε τις παθογένειες, να αφήσουμε οριστικά πίσω μας τις όψεις μιας Ελλάδας που μας απομακρύνει και μας εκθέτει. Αυτό είναι χρέος απέναντι στις ζωές που χάθηκαν άδικα, αλλά και απέναντι στον τόπο μας» είπε.
Δείτε επίσης
-
Δεν υπάρχουν καταχωρήσεις
Σχετικά άρθρα
- Την Τρίτη η πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης
- Ομόφωνη απόφαση της ΓΣΕΕ για 24ωρη απεργία στις 16 Μαρτίου
- Αποχαιρέτησαν τη Μαίρη-Ανείπωτη η θλίψη συγγενών και φίλων
- Σε εφέτη ανακριτή η έρευνα για την τραγωδία στα Τέμπη
- Κυβέρνηση: Μαξίμου: Εβδομάδα κρίσιμων αποφάσεων για τον σιδηρόδρομο και τις εκλογές