Σήμα κινδύνου εκπέμπουν οι κτηνοτρόφοι της χώρας, προειδοποιώντας ότι αν συνεχιστεί το αυξημένο κόστος παραγωγής χωρίς να παρθούν συγκεκριμένα μέτρα, τότε τα επόμενα δύο χρόνια θα υπάρξει σοβαρή έλλειψη πρόβειου γάλακτος, με ότι συνέπειες μπορεί να επιφέρει αυτό στο εθνικό μας προϊόν τη φέτα.
Χαρακτηριστικά όπως ανέφεραν σε συνάντηση της Πανελλήνιας Ομάδας Παραγωγών Αιγοπρόβειου Γάλακτος (ΠΟΠΑΓ), το κόστος παραγωγής είναι ασύμφορο για να συνεχίσει ο κτηνοτρόφος να παράγει, με αποτέλεσμα πολλοί να έχουν προχωρήσει στο σφάξιμο κοπαδιών, μιας και δεν μπορούν να ταΐσουν τα ζώα τους.
Μάλιστα, όπως επισημαίνουν, το κόστος παραγωγής ενός κιλού πρόβειου γάλακτος ανέρχεται σε 1,65 ευρώ, ενώ η τιμή για τον παραγωγό φτάνει στα 1,30 ευρώ.
Ασύμφορο να παράγουμε
Τα στοιχεία για την εκτόξευση του κόστους των ζωοτροφών που ανέφερε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Αγελαδοτρόφων Προβατοτρόφων Δυτικής Θεσσαλίας Γιώργος Βαϊόπουλος αποκαλυπτικά. Σύμφωνα με τον ίδιο, συγκριτικά με την προηγούμενη χρονιά, το τριφύλλι από 17 λεπτά έχει αυξηθεί στα 27 λεπτά, το κριθάρι από 17 λεπτά στα 35 λεπτά, το καλαμπόκι από 21 λεπτά στα 42 λεπτά, η σόγια από 40 λεπτά στα 65 λεπτά.
Την ίδια στιγμή το κόστος παραγωγής της ενέργειας να διαμορφώνεται με αύξηση 100%. «Τα κόστη μας έχουν διαμορφωθεί έτσι που είναι ασύμφορο να παράγουμε το γάλα με αυτές τις τιμές. Σε σύγκριση με το 2021 βλέπουμε μία αύξηση 40% στο κόστος παραγωγής που αυτό πρέπει να μεταφερθεί στην τιμή. Αυτή τη στιγμή σφάζονται κοπάδια και όταν μιλάμε για 680.000 τόνους πρόβειο γάλα πέρυσι, φέτος έχουμε 500.000 και η κατηφόρα είναι ασταμάτητη. Θα φτάσουμε μετά από δυο χρόνια να μην έχουμε πρόβειο γάλα στην Ελλάδα», επισήμανε σε δηλώσεις του στη larissanet.
Τα κοπάδια μας χάνονται
Στη συνέχεια ο Αργύρης Μπαϊρακτάρης πρόεδρος του Αγροτικού – Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Τυρνάβου σημείωσε ότι «τα κοπάδια μας χάνονται και πρέπει να συσπειρωθούμε ώστε να καθορίζουμε εμείς αυτό που πρέπει να πουλάμε».
«Το κόστος παραγωγής ενός κιλού γάλα μας στοιχίζει 1,65 λεπτά και πληρωνόμαστε με 1,30 με αυτές τις τιμές δεν μπορούμε να επιβιώσουμε}, επισήμανε ο Θωμάς Καρυπίδης, πρόεδρος του Αγροδιατροφικού Συλλόγου Παιονίας νομού Κιλκίς.
Στο Κιλκίς καταγράφεται απώλεια ζωικού κεφαλαίου 20% και στο τέλος της χρονιάς αναμένεται αυτή να φτάσει το 30%. «Αυτό θα φέρει προβλήματα στην ελληνική αγορά γιατί η παραγωγή γάλακτος δεν θα είναι επαρκής για τις γαλακτοβιομηχανίες. Αν δεν πάρουν αποφάσεις να χρηματοδοτήσουν στην προβατίνα 25 ευρώ και στην αγελάδα 200 ευρώ αυτοί οι δυο κλάδοι θα εξαφανιστούν και το 2023 θα πέσουμε στο 50% του ζωικού κεφαλαίου της Ελλάδας», σημείωσε.
Δείτε επίσης
- ΚΑΠ: Πράσινο φως στη 2η τροποποίηση του Στρατηγικού Σχεδίου – Ποιες αλλαγές έρχονται
- ΟΠΕΚΕΠΕ: Πληρωμή 440 εκατ. ευρώ σε αγρότες και κτηνοτρόφους
- Από το απόγευμα η πληρωμή των επιδοτήσεων – Συνεχίζεται η κατρακύλα στην τιμή του ελαιολάδου
- Aγροτικές Επιδοτήσεις: Απλήρωτοι θα μείνουν οι 2 στους 10 αγρότες βάσει δηλώσεων ΟΣΔΕ 2024
- ΟΠΕΚΕΠΕ: Έτσι θα γίνει η εξυγίανση του Οργανισμού – Όλα όσα είπε ο Τσιάρας