Όταν αρρωσταίνουμε, ειδικά με το κοινό κρυολόγημα ή την γρίπη, συνήθως δεν έχουμε όρεξη για φαγητό. Ωστόσο, τα σωστά τρόφιμα και τα κατάλληλα ροφήματα μπορούν να προσφέρουν ανακούφιση, είτε από τα συμπτώματα του κρυολογήματος είτε ενισχύοντας την δράση του ανοσοποιητικού σας συστήματος.
Το κρυολόγημα θέλει…
Γνωρίζουμε ότι το κρυολόγημα «απαιτεί» ξεκούραση και καλό φαγητό. Στο τελευταίο περιλαμβάνονται:
Δείτε επίσης: Τα λεφτά φέρνουν πράγματι την ευτυχία – Έρευνα αποκαλύπτει γιατί
*Τσάι χαμομήλι
Η κατανάλωση χαμομηλιού έχει συνδεθεί με την αύξηση της αντιβακτηριακής δραστηριότητας στο σώμα. Παράλληλα, σας βοηθά να χαλαρώσετε και να μην χάσετε τις πολύτιμες ώρες ύπνου, ο οποίος αποτελεί βασικός «προστάτης» του οργανισμού, ενισχύοντας το ανοσοποιητικό σας.
*Κουρκουμίνη
Η κουρκουμίνη, η φυσική ένωση του κουρκουμά που είναι υπεύθυνη για το έντονο χρώμα της, έχει ισχυρή αντιφλεγμονώδη δράση. Έχει επίσης αποδειχθεί ότι ενισχύει τη δραστηριότητα των ανοσοκυττάρων όπως και τις αποκρίσεις αντισωμάτων.
*Καρύδια
Εκτός από το ότι είναι ένα από τα κορυφαία αντιφλεγμονώδη τρόφιμα, τα καρύδια περιέχουν πολλά θρεπτικά συστατικά που διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού σας, ενώ περιλαμβάνει και τις βιταμίνες Ε και Β6, τον χαλκό και το φολικό οξύ.
Έχει επίσης αποδειχθεί ότι τα καρύδια «εξουδετερώνουν» το στρες, γεγονός ιδιαίτερα σημαντικό, μιας και τα υψηλά επίπεδα άγχους αποδυναμώνουν την ανοσία του οργανισμού.
*Μέλι
Εκτός από τις αντιμικροβιακές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές του, το ωμό μέλι έχει αποδειχθεί ότι βοηθά στην ανακούφιση του βήχα στα παιδιά, οπότε γιατί να μην το δοκιμάσετε και εσείς; Μπορείτε να δοκιμάσετε να φάτε μια σκέτη κουταλιά μέλι για να ανακουφίσετε τον λαιμό σας ή και να το ανακατέψετε στο χαμομήλι σας.
*Μπανάνα
Οι μπανάνες είναι από τις λίγες τροφές που δεν επιβαρύνουν το πεπτικό σύστημα και παραμένουν αρκετά.. ελκυστικές, ακόμα και όταν χάνουμε την όρεξή μας.
Αυξάνουν επίσης το σάκχαρο στο αίμα, χαρίζοντάς μας την απαραίτητη ενέργεια ενώ παράλληλα παρέχουν βασικά θρεπτικά συστατικά που βοηθούν στη στήριξη του ανοσοποιητικού συστήματος, συμπεριλαμβανομένων των βιταμινών C και B6, του χαλκού και του φολικού οξέος.
*Χυμός ρόδι
Ο καθαρός χυμός ροδιού ενισχύει την ανοσία του οργανισμού μέσω της αντιμικροβιακής και αντιφλεγμονώδους ιδιότητας του ροδιού. Τα φλαβονοειδή αντιοξειδωτικά που βρίσκονται στο χυμό του ροδιού έχουν επίσης αποδειχθεί ότι καταπολεμούν τους ιούς και μειώνουν τη διάρκεια του κρυολογήματος έως και 40%.
Μπορείτε να πιείτε σκέτο χυμό ρόδι ή να τον ανακατέψετε μαζί με το νερό σας ή ακόμα και με το χαμομήλι σας για να «σπάσετε» την μονοτονία.
Δείτε επίσης
- Γυμναστική: Πόση είναι αρκετή για να αδυνατίσουμε
- Πώς τρώμε μετά τις γιορτές; Η διαισθητική διατροφή μπορεί να κάνει τη διαφορά
- Η κατανάλωση φρούτων μειώνει το κίνδυνο κατάθλιψης - Τα ευρήματα νέας μελέτης
- «Θωρακίζοντας» τον οργανισμό: 15 συνήθειες για να αποφύγουμε τις ιώσεις
- 15 συνήθειες για να μείνουμε υγιείς φέτος το χειμώνα