Κρητικό τσίζκεϊκ
Μία από τις 6 συνταγές του ζαχαροπλαστείου του τεύχους 142 του περιοδικού «Γαστρονόμος» που εξασφαλίσαμε για εσάς.
Γιατί κρητικό; Επειδή, αντί για μπισκότα στη βάση, αλέθουμε κρίθινα παξιμάδια, ενώ στη γέμιση βάζουμε τη βουτυράτη κρητική μυζήθρα κουρούπας, η οποία είναι νοστιμότατη. Το τσίζκεϊκ αυτό ψήνεται όπως το τσίζκεϊκ της Νέας Υόρκης, γι’ αυτό και η γέμισή του περιέχει αυγά, που βοηθούν την κρέμα να δέσει.
Υλικά
Για τη βάση
300 γρ. ντάκος κρητικός (ή κρίθινα παξιμάδια), τριμμένος στο μπλέντερ
150 γρ. βούτυρο αγελάδος, λιωμένο
100 γρ. ζάχαρη λευκή, κρυσταλλική
1 αυγό
Για την κρέμα
1 κιλό σουρωτή μυζήθρα κουρούπας (τη βρίσκουμε συσκευασμένη σε μεγάλα σούπερ μάρκετ) ή ανθότυρο
160 γρ. ζάχαρη άχνη
4 αυγά
Για το σερβίρισμα
αρκετό μέλι και κανέλα σε σκόνη
Διαδικασία
Βάση: Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160°-170° C.
Ανακατεύουμε το τριμμένο παξιμάδι με το λιωμένο βούτυρο, τη ζάχαρη και το αυγό. Αδειάζουμε το μείγμα σε ένα τσέρκι διαμέτρου 24 εκ., το οποίο έχουμε προηγουμένως ακουμπήσει σε ένα ταψί στρωμένο με λαδόκολλα, διαφορετικά χρησιμοποιούμε μια φόρμα με αποσπώμενο πάτο διαμέτρου 24-25 εκ. Πιέζουμε το μείγμα πολύ καλά προς τα κάτω, να γίνει μια επίπεδη και συμπαγής βάση.
Κρέμα: Χτυπάμε στο μίξερ με το φτερό τη σουρωτή μυζήθρα (ή το ανθότυρο) με την άχνη πολύ καλά και προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά. Μόλις γίνει ένα ομοιογενές μείγμα, το αδειάζουμε πάνω από τη βάση. Ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για 60 λεπτά.
Αφήνουμε το τσίζκεϊκ να κρυώσει και το σερβίρουμε με άφθονο μέλι και κανέλα.
Συνταγή: Στέλιος Παρλιάρος