Κρήτη: Κραυγή αγωνίας για το αιγοπρόβειο γάλα

neakriti.gr  14 January, 2023 ΑΓΡΟΤΙΚΑΑΡΘΡΑ
Κρήτη: Κραυγή αγωνίας για το αιγοπρόβειο γάλα

Φόβοι και για το κρέας

Ολοένα και χειρότερη γίνεται η κατάσταση στο αιγοπρόβειο γάλα για την Κρήτη και ολόκληρη τη χώρα, ενώ το Πάσχα αυτό, όπως καταγγέλλει στη “Νέα Κρήτη” ο αγροτοκτηνοτρόφος και πρόεδρος της Επιτροπής για την Ανασυγκρότηση του Συλλόγου Επαγγελματιών Κτηνοτρόφων Ν. Ηρακλείου Γιώργος Τζουλιαδάκης, θα δούμε και στα ράφια των καταστημάτων στο νησί μας ελλείψεις όχι μόνο σε γάλα αλλά και σε κρέας.

Την ίδια ώρα, μετά από συνεδρίασή της, η διοίκηση του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας ανακοινώνει στοιχεία που προβληματίζουν και καλεί την κυβέρνηση να στηρίξει επιτέλους τους κτηνοτρόφους στην πράξη και να μην παραμένει ουσιαστικά στα λόγια χωρίς αντίκρισμα!

Ο ΣΕΚ κάνει λόγο για ελλείψεις στο αγελαδινό γάλα. Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, «η ίδια μείωση της τιμής παραγωγού αρχίζει να διαφαίνεται και στο αιγοπρόβειο γάλα.

Οι κτηνοτρόφοι βρίσκονται σε μια κρίσιμη καμπή για τη συνέχιση της παραγωγικής τους δραστηριότητας. Η διαφορά τιμής παραγωγού και τιμής πώλησης στο ράφι είναι χαώδης. Κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου αφανισμού της ελληνικής κτηνοτροφίας, με μείωση του ζωικού κεφαλαίου και παύση δραστηριότητας.

Ας αναλογιστούν και οι μεταποιητές και τα σούπερ-μάρκετ αν θα έχουν κερδοφορία χωρίς γάλα.

Ας αναλογιστεί η κυβέρνηση πού θα οδηγηθεί η αγροτική παραγωγή χωρίς παραγωγούς. Απαιτούμε πραγματική στήριξη των κτηνοτρόφων. Είναι αναγκαία η στήριξη με επιπλέον 70 εκατ. ευρώ πέραν των 89 που έχουν προγραμματιστεί. Ας ενισχυθούν οι έλεγχοι κατά της κερδοσκοπίας σε βάρος των παραγωγών και επιτέλους να ολοκληρώσει το ΥΠΑΑΤ τη διαδικασία των ελεγκτικών μηχανισμών με το “Άρτεμις 2”», καταλήγει η ανακοίνωση.

Δραματική η κατάσταση

Ο αγροτοκτηνοτρόφος και πρόεδρος της Επιτροπής για την Ανασυγκρότηση του ΣΕΚΝΗ Γιώργος Τζουλιαδάκης περιγράφει με τα πιο μελανά χρώματα την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στο νησί μας.

«Είναι διαχρονικό το φαινόμενο της “ψαλίδας” των τιμών μεταξύ του παραγωγού και του καταναλωτή. Και μόνο κατά περιόδους που αυξάνονται οι τιμές των προϊόντων μας στο ράφι βλέπουμε την κυβέρνηση να ασχολείται με την ακρίβεια, κάνοντας εισαγωγές που όμως πλήττουν εμάς τους παραγωγούς»...

Σύμφωνα με τον Γιώργο Τζουλιαδάκη, όταν οι τιμές στο ράφι αυξάνονται - είτε στο γάλα είτε στο κρέας - δε σημαίνει ότι την ίδια στιγμή αυξάνονται και οι τιμές στον παραγωγό, αφού τα οφέλη απ’ αυτές τις αυξήσεις τα καρπώνονται κυρίως οι μεσάζοντες.

«Το θέμα είναι ότι βλέπουμε και πάλι χαλάρωση των μηχανισμών ελέγχου. Και το ερώτημα είναι: ποιος φταίει; Οι υπηρεσίες ή είναι κάτι σχεδιασμένο και συντονισμένο από την πολιτική ηγεσίες για να χρεωθεί η ανατίμηση στον παραγωγό, που δε φέρει την ευθύνη για τις αυξήσεις στις τιμές του καταναλωτή;».

Πάσχα χωρίς οβελία;

Ο Γιώργος Τζουλιαδάκης καταλήγει λέγοντας πως μπορεί τα Χριστούγεννα να καλύφθηκε η αγορά στην Κρήτη, αλλά αν δε στηριχτούν οι παραγωγοί, το Πάσχα θα δούμε σίγουρα ελλείψεις και σε γάλα και σε κρέας.

«Από τη στιγμή που ο παραγωγός δεν μπορεί να ανταπεξέλθει, δυστυχώς μειώνει την παραγωγή του, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Ήδη υπάρχουν ελλείψεις και όσα προϊόντα υπάρχουν είναι σε τιμές που δεν μπορεί ο καταναλωτής να τις αντέξει. Και από την άλλη, δεν μπορεί ο καταναλωτής να είναι σίγουρος και ότι αυτό που αγοράζει είναι ελληνικό. Το Πάσχα λοιπόν θα δούμε ελλείψεις, αν δεν υπάρξουν μέτρα. Φανταστείτε ότι ο κόσμος “έσφαξε” τα Χριστούγεννα με τιμές στο αρνάκι γάλακτος γύρω στα 5,60 με 5,80 ευρώ το κιλό, όπως και πέρυσι τα Χριστούγεννα. Με τη διαφορά ότι φέτος το κόστος ήταν τουλάχιστον διπλάσιο».

 

neakriti.gr  14 January, 2023 ΑΓΡΟΤΙΚΑΑΡΘΡΑ

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα