Κρήτη: «Κλείδωσε» η ημερομηνία για τις αγροτικές επιδοτήσεις

neakriti.gr  01 October, 2022 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΑΓΡΟΤΙΚΑΑΡΘΡΑ
Κρήτη: «Κλείδωσε» η ημερομηνία για τις αγροτικές επιδοτήσεις

«Κλείδωσε» η πίστωση των λογαριασμών των δικαιούχων αγροτοκτηνοτρόφων της χώρας για την Τετάρτη 19 Οκτωβρίου, σύμφωνα με πληροφορίες που είχε χθες και αποκάλυψε στο neakriti.gr ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου Μύρων Χιλετζάκης.

«Είναι για λόγους εντυπώσεων του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, διότι την άλλη μέρα ο κ. Γεωργαντάς πρόκειται να μιλήσει στην “Agrotica” και θέλει να έχουν πληρωθεί τις επιδοτήσεις τους οι αγρότες», λέει χαρακτηριστικά ο συνεταιριστής, προβάλλοντας τους δικούς του ισχυρισμούς για τους λόγους της πληρωμής νωρίτερα από πέρυσι!

«Στις 20 του μήνα ο υπουργός κάνει τα εγκαίνια στην “Agrotica” και θέλει να έχει δώσει την εντολή να μπουν τα λεφτά», ανέφερε χαρακτηριστικά ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου.

Σε ό,τι αφορά το ποσοστό που θα πληρωθεί, «θα είναι», όπως είπε, «το 50% της ενιαίας ενίσχυσης ή αλλιώς το 70% της βασικής ενίσχυσης, όπως είχε γίνει και πέρυσι. Το υπόλοιπο θα πληρωθεί στα τέλη της χρονιάς»... Στο μεταξύ, με βάση τα όσα προβλέπονται στην Κοινή Αγροτική Πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο κόσμος θα πρέπει να γνωρίζει ότι σε σχέση με τα χρήματα που είχε πάρει πέρυσι, φέτος θα έχει περικοπές της τάξεως του 6%.

Να υπενθυμίσουμε ότι ο Μύρων Χιλετζάκης πάρα πολύ έγκαιρα είχε προβλέψει ότι φέτος η πρώτη δόση της ενιαίας ενίσχυσης επρόκειτο να δοθεί από τις 20 Οκτωβρίου και μετά. Θα είναι, μάλιστα, φέτος η τελευταία χρονιά πληρωμής των ενισχύσεων με βάση την τρέχουσα Κοινή Αγροτική Πολιτική, αφού από την επόμενη περίοδο θα ισχύσει - τουλάχιστον με βάση όσα έχουν γίνει γνωστά - η νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική, με την ελπίδα πως αυτή τη φορά οι δενδρώδεις καλλιέργειες που αφορούν στην Κρήτη, δηλαδή η ελιά και το αμπέλι, θα στηριχτούν και δε θα αποτελέσουν, όπως γίνεται τώρα, τον “φτωχό συγγενή” των αγροτικών ενισχύσεων.

Να υπενθυμίσουμε ότι τα χρήματα της προκαταβολής της βασικής ενίσχυσης έτους 2021 καταβλήθηκαν πέρυσι την Τρίτη 26 Οκτωβρίου με το ποσοστό του 70%, που αντιπροσωπεύει το 50% της ενιαίας ενίσχυσης.

Μάλιστα, πέρυσι η πληρωμή των αγροτικών ενισχύσεων ήταν εντελώς προβληματική και χαρακτηρίστηκε από πρωτοφανείς καταστάσεις και ένα “μπάχαλο” που θεωρείται πραγματικά πως έπαιξε σημαντικό ρόλο στην αντικατάσταση τού τότε υπουργού Σπήλιου Λιβανού από τον σημερινό Γιώργο Γεωργαντά.

Βέβαια, η “καρατόμηση” Λιβανού οριστικοποιήθηκε στις αποφάσεις Μητσοτάκη μετά τους επίμαχους διαλόγους με τον Πέτρο Δούκα και τα περί χρηματισμού ψηφοφόρων μετά τις καταστροφικές φωτιές στην Ηλεία το 2007, και η αντικατάστασή του από τον Γιώργο Γεωργαντά ήρθε τον Φεβρουάριο του 2022.

Η καταβολή της προκαταβολής της βασικής ενίσχυσης προκάλεσε πολύ μεγάλη αναστάτωση ιδιαίτερα στην Κρήτη, καθώς γεωργοί και κτηνοτρόφοι είδαν τα χρήματά τους μειωμένα σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Δεν ήταν λίγα, μάλιστα, τα περιστατικά με παραγωγούς που δεν έλαβαν ούτε ένα ευρώ από την ενίσχυσή τους.

Να υπενθυμίσουμε, επίσης, ότι πέρυσι το θέμα αυτό προκάλεσε κινητοποιήσεις των κτηνοτρόφων, που προχώρησαν σε απόβαση στην Αθήνα, αλλά η απόβαση αυτή είχε ειρηνικό χαρακτήρα, με τους εκπροσώπους της Συντονιστικής Επιτροπής να κερνάνε τον υφυπουργό Σίμο Κεδίκογλου παραδοσιακά προϊόντα της Κρήτης και τσικουδιά, με ταυτόχρονη προειδοποίησή τους όμως για δυναμικές κινητοποιήσεις αν δεν επιστρέφονταν τα ποσά στα βιβλιάρια των αγροτοκτηνοτρόφων.

Μέχρι τα Χριστούγεννα και μετά από πολλές και έντονες πιέσεις, ο πρώην πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ, Δημήτρης Μελάς, ανακοίνωσε ότι έγιναν ενέργειες που είχαν ως αποτέλεσμα να βελτιωθούν τα ποσά που χορηγήθηκαν ως εκκαθάριση της βασικής ενίσχυσης έναντι του ποσού της προκαταβολής.

Για νέα ΚΑΠ - Ακόμη περιμένει η Ελλάδα

Την ίδια ώρα, η χώρα μας δεν εμφανίζεται στην πρώτη δέσμη εθνικών στρατηγικών σχεδίων που ανακοίνωσε η Κομισιόν για την εφαρμογή της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής. Έτοιμες είναι μόνο οι επτά χώρες: Δανία, Φιλανδία, Γαλλία, Ιρλανδία, Πολωνία, Πορτογαλία και Ισπανία. Πρόκειται για σημαντικό βήμα προς την εφαρμογή της νέας Κοινής Γεωργικής Πολιτικής (ΚΓΠ) την 1η Ιανουαρίου 2023. Η Ελλάδα, παρότι ήταν από τις πρώτες που υπέβαλε το σχέδιό της προς έγκριση, στις 30 Δεκεμβρίου 2021, ακόμα περιμένει, διότι είχε πάρα πολλές ελλείψεις και παρατηρήσεις, σύμφωνα με την αλληλογραφία με τον Πολωνό επίτροπο Γεωργίας.

 

neakriti.gr  01 October, 2022 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΑΓΡΟΤΙΚΑΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα