Kρήτη: Η ανομβρία φέρνει παράταση της αντιπυρικής περιόδου

  20 October, 2024 ΑΡΘΡΑ
Kρήτη: Η ανομβρία φέρνει παράταση της αντιπυρικής περιόδου

Την προσοχή και την εγρήγορση των αγροτών της Ιεράπετρας, που έχουν συγκεντρώσει εδώ και μήνες μεγάλους όγκους φυτικών υπολειμμάτων και κλαδιών στα αγροκτήματα και στα θερμοκήπιά τους, ζητά ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ιεράπετρας, ο οποίος σημειώνει ότι όχι μόνο δεν έχει λήξει η αντιπυρική περίοδος, αλλά είναι πολύ πιθανόν, όπως συζητήθηκε την περασμένη Τρίτη στην Περιφέρεια, να παραταθεί ακόμα και μέχρι τις 20 Νοεμβρίου αν δεν έρθουν οι πολυπόθητες βροχές μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου. 

«Η φύση μετά από τόσους μήνες ανομβρίας είναι αγνώριστη. Τα πάντα έχουν ξεραθεί στους ορεινούς και ημιορεινούς όγκους. Κινδυνεύουμε ειδικά αυτές τις μέρες με τους ισχυρούς βοριάδες να έχουμε πυρκαγιές με απρόβλεπτες συνέπειες. Εμείς θα αυξήσουμε τις περιπολίες μας και όπου αντιληφθούμε να έχει κάποιος ανάψει φωτιά στην ύπαιθρο για οποιονδήποτε λόγο, θα τον οδηγήσουμε στη Δικαιοσύνη, και οι νόμοι πλέον είναι πολύ πιο αυστηροί απ’ όσα ξέραμε. Η αντιπυρική περίοδος είναι πολύ πιθανόν να παραταθεί μέχρι και τις 15-20 Νοεμβρίου αν δεν αλλάξει ο καιρός και αν δεν έχουμε καλές βροχοπτώσεις», μας είπε ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ιεράπετρας, αντιπύραρχος κ. Δημήτρης Καλλιοτζής. 

«Μέχρι στιγμής, με τις υπάρχουσες συνθήκες στην τρέχουσα σεζόν έχουμε πάει καλά. Οι πυρκαγιές που είχαμε αντιμετωπίστηκαν πολύ γρήγορα και δεν προκάλεσαν πολλές ζημιές αν εξαιρέσουμε την πυρκαγιά στον Μαύρο Κόλυμπο και εκείνη στο Κάτω Χωριό, που άφησαν πίσω τους πολλές ζημιές. Από την 1η Νοεμβρίου φεύγουν οι εποχικοί υπάλληλοι και η δύναμή μας θα μειωθεί πάνω από 50%. Θέλουμε κι άλλο προσωπικό 12 μήνες τον χρόνο», πρόσθεσε ο κ. Καλλιοτζής. 

Μετά τις πυρκαγιές έρχονται οι πλημμύρες! Η κλιματική κρίση είναι εδώ, οι ανάγκες στο Πυροσβεστικό Σώμα δεν είναι εποχικές. Ωστόσο, οι κενές θέσεις σε προσωπικό στο Πυροσβεστικό Σώμα φτάνουν τις 4.000. Ζητείται η άμεση απορρόφηση 2.500 έμπειρων εποχικών πυροσβεστών στο Πυροσβεστικό Σώμα με 12μηνη εργασία, ώστε να αξιοποιηθεί η πολύτιμη εμπειρία που έχει αποκτηθεί όλα αυτά τα χρόνια. 

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς 

Η Πολιτική Προστασία Περιφέρειας Κρήτης ενημερώνει ότι, σύμφωνα με τον ημερήσιο Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, για σήμερα Πέμπτη 17 Οκτωβρίου η κατηγορία κινδύνου πυρκαγιάς για όλη την Κρήτη είναι κατηγορίας κινδύνου 4 (πολύ υψηλός). 

Επιπλέον, με απόφαση του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, η Περιφέρεια Κρήτης τίθεται σε κατάσταση κινητοποίησης Red Code. Όλες οι υπηρεσίες και τα τεχνικά μέσα που αποτελούν τον μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας έχουν τεθεί σε πλήρη κινητοποίηση, ενεργοποιώντας και αναπτύσσοντας το αναγκαίο ανθρώπινο δυναμικό και τα αντίστοιχα προς τις ανάγκες υλικά και μέσα. 

Υπενθυμίζουμε σε όλους την απαγόρευση: 
- Της καύσης και χρήσης πυρός σε υπολείμματα καλλιεργειών, χορτολιβαδικές εκτάσεις ή άλλο, 
- Του καπνίσματος σε κυψέλες μελισσών, 
- Της εκτέλεσης θερμών εργασιών (συγκόλληση, τροχός κοπής κ.ά.), 
- Της χρήσης υπαίθριων ψησταριών, 
- Της χρήσης των “Sky Lanterns” (αερομεταφερόμενα ιπτάμενα φαναράκια ή αερόστατα), 
- Της χρήσης ειδών πυροτεχνίας, όπως και την προληπτική απαγόρευση διέλευσης, παραμονής και κυκλοφορίας προσώπων και οχημάτων, στα δασικά οικοσυστήματα υψηλής προστασίας που ευρίσκονται σε περιοχές υψηλής επικινδυνότητας για την εκδήλωση δασικών πυρκαγιών, σε περιοχές Natura, καθώς και σε δασικά οικοσυστήματα, πάρκα και άλση και λοιπές ευπαθείς περιοχές της Περιφέρειας Κρήτης, όπως έχουν οριστεί με σχετικές αποφάσεις αντιπεριφερειαρχών, ως εξής: 

Για την Π.Ε. Λασιθίου: 

1. Αζιλακόδασος δήμου Αγίου Νικολάου. 
2. Βαθύ δήμου Αγίου Νικολάου. 
3. Θρυπτή δήμου Ιεράπετρας. 
4. Καλό Χωριό-Μεσελέροι δήμων Αγίου Νικολάου και Ιεράπετρας. 
5. Σελάκανο δήμου Ιεράπετρας. 
6. Κυπαρισσόδασος Κριτσάς δήμου Αγίου Νικολάου. 
7. Δάσος Κρούστα δήμου Αγίου Νικολάου. 
8. Βάι δήμου Σητείας (μόνο 22:00-06:00). 

Για την Π.Ε. Ηρακλείου: 

1. Σύμη δήμου Βιάννου. 
2. Ρούβας-Ζαρός δήμου Γόρτυνας και δήμου Φαιστού. 
3. Κουδουμάς δήμου Γόρτυνας. 
4. Κέρη δήμου Μαλεβιζίου. 
5. Φουρνί δήμου Αρχανών-Αστερουσίων. 
6. Γιούχτας δήμου Αρχανών-Αστερουσίων. 
7. Επανωσήφης δήμου Αρχανών-Αστερουσίων. 

Για την Π.Ε. Ρεθύμνης: 

Δήμος Ρεθύμνης: 
1. Περιαστικό δάσος Ευλιγιά. 
2. Περιαστικό δάσος Προφήτη Ηλία. 
3. Περιαστικό δάσος Αγίου Ιωάννη. 
4. Αναδασωτέα περιοχή νοτίως της Ι.Μ. Αρκαδίου. 
5. Αλσύλλιο περιοχής Παράδεισου Αρμένων. 
Δήμος Αγίου Βασιλείου: 
6. Περιαστικό δάσος Κισσού. 
7. Περιαστικό δάσος Αγκουσελιανών. 
8. Περιαστικό δάσος Αγ. Ιωάννου. 
9. Η περιοχή που ορίζεται από τις πηγές Κουρταλιώτη, τον ποταμό Κουρταλιώτη (50 μ. εκατέρωθεν της κοίτης) έως τη λίμνη Πρέβελη. 
10. Την περιοχή Πρέβελη, που περιλαμβάνει τη λίμνη Πρέβελη, από την Ενετική καμάρα έως και την εκβολή του ποταμού Κουρταλιώτη, το εκατέρωθεν αυτής φοινικόδασος (εκτός του αμμώδους τμήματος της παραλίας), καθώς και τις αναδασωτέες εκτάσεις δυτικά της λίμνης. 
Δήμος Μυλοποτάμου: 
11. Φαράγγι Μαργαριτών. 

Για την Π.Ε. Χανίων: 

1. Ευρωπαϊκό μονοπάτι Ε4 Μπάλος-Φαλάσαρνα δήμου Κισσάμου. 
2. Ευρωπαϊκό μονοπάτι Ε4 Κριός-Ελαφονήσι δήμου Καντάνου-Σελίνου. 
3. Ευρωπαϊκό μονοπάτι Ε4 Σούγια-Γυαλισκάρι δήμου Καντάνου-Σελίνου. 
4. Ευρωπαϊκό μονοπάτι Ε4 Σούγια-Αγία Ρουμέλη δήμων Καντάνου-Σελίνου και Σφακίων. 
5. Πάρκο ανεμόμυλων στα Καθιανά δήμου Χανίων. 
6. Πρεβαντόριο-Πεύκα δήμου Χανίων. 
7. Δάσος Αγίου Ματθαίου δήμου Χανίων. 
8. Άγιος Ιωάννης-δάσος δήμου Γαύδου. 
9. Δάσος Κόρφου δήμου Γαύδου. 

 

  20 October, 2024 ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα