Κρήτη: «Απογειώθηκαν» τα έσοδα τον Ιούλιο σε εστίαση και καταλύματα
Κατακόρυφη άνοδο σημείωσε ο τζίρος των επιχειρήσεων τόσο στον κλάδο των καταλυμάτων όσο και σε εκείνον της εστίασης τον φετινό Ιούλιο. Τα στοιχεία καταδεικνύουν πως και στην Κρήτη υπήρξε αύξηση του κύκλου εργασιών, κάτι που «μεταφράζεται» σε ρευστό για τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους. Ωστόσο, παραγωγικοί φορείς επισημαίνουν πως η αύξηση του κύκλου εργασιών, που σαφέστατα έχει θετικό πρόσημο για την τοπική οικονομία, δεν πρέπει να συσχετιστεί με τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων... Κι αυτό γιατί ο πληθωρισμός έχει απλώσει τα δίχτυα και σε αυτές τις επιχειρήσεις, με το οικονομικό μέλλον τους να μοιάζει αβέβαιο...
Ειδικότερα, υπερέβη τα 566,5 εκατ. ευρώ τον Ιούλιο φέτος η αύξηση του τζίρου των επιχειρήσεων της χώρας που δραστηριοποιούνται στην παροχή καταλυμάτων, αντικατοπτρίζοντας πλήρως τη θετική πορεία του τουρισμού. Ειδικότερα, για τις επιχειρήσεις στον κλάδο των καταλυμάτων, με υποχρέωση τήρησης διπλογραφικών βιβλίων και για τις οποίες υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία σε μηνιαία βάση, ο κύκλος εργασιών τον φετινό Ιούλιο ανήλθε σε 1.515.892.133 ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 59,7% σε σχέση με τον Ιούλιο 2021, οπότε και είχε ανέλθει σε 949.372.488 ευρώ.
Παράλληλα, σύμφωνα με την ΕΛ.ΣΤΑΤ., για τις επιχειρήσεις στον κλάδο των υπηρεσιών εστίασης, με υποχρέωση τήρησης διπλογραφικών βιβλίων και για τις οποίες υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία σε μηνιαία βάση, ο κύκλος εργασιών τον φετινό Ιούλιο ανήλθε σε 266.398.024 ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 33,4% σε σχέση με τον Ιούλιο 2021, οπότε και είχε ανέλθει σε 199.754.443 ευρώ.
Αθροιστικά για τις επιχειρήσεις στους κλάδους των καταλυμάτων και των υπηρεσιών εστίασης, ο κύκλος εργασιών τον Ιούλιο 2022 ανήλθε σε 1.782.290.157 ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 55,1% σε σχέση με τον Ιούλιο 2021, οπότε είχε ανέλθει σε 1.149.126.931 ευρώ. Για τις επιχειρήσεις των περιφερειακών ενοτήτων με συνεισφορά στον συνολικό κύκλο εργασιών το 2021 μεγαλύτερη από 1%, η μεγαλύτερη αύξηση στον κύκλο εργασιών παρατηρήθηκε στην περιφερειακή ενότητα Θήρας (91,1%) και η μικρότερη αύξηση (14,9%) καταγράφηκε στην περιφερειακή ενότητα Μαγνησίας.
Η αύξηση ανά νομό
Για τις τέσσερις περιφερειακής ενότητες της Κρήτης, η αύξηση στον κύκλο εργασιών στους κλάδους των καταλυμάτων και των υπηρεσιών εστίασης καταγράφεται ως εξής:
- Ηράκλειο: 46,4%.
- Χανιά: 70,7%.
- Ρέθυμνο: 75,7%.
- Λασίθι: 25%.
Άφησε χρήμα ο τουρισμός
Με αυτόν τον τρόπο αποτυπώνεται πως η φετινή καλοκαιρινή περίοδος ήταν σαφέστατα καλύτερη από την περυσινή. Στο πλαίσιο αυτό, η «ΝΚ» επικοινώνησε με φορείς προκειμένου να σχολιάσουν αφενός την αύξηση του τζίρου σε πανελλαδικό επίπεδο και αφετέρου σε τοπικό επίπεδο.
Η πρόεδρος του Συνδέσμου Επαγγελματιών Επισιτισμού και Διασκέδασης Νομού Ηρακλείου, Μαρία Αντωνακάκη, τόνισε πως «η αύξηση του κύκλου εργασιών στον νομό Ηρακλείου οφείλεται σε δύο αιτίες. Η πρώτη αιτία έχει να κάνει με τον κορωνοϊό, λαμβάνοντας υπόψη πως πέρυσι υπήρξαν μέτρα όσον αφορά τον αριθμό των ανθρώπων που θα προσέρχονταν στους χώρους εστίασης αλλά και στους ανεμβολίαστους. Φέτος δεν είχαμε μέτρα το καλοκαίρι στον επισιτισμό και στην εστίαση. Όπως, επίσης, η αύξηση του κύκλου εργασιών οφείλεται και στο γεγονός ότι είμαστε μια τουριστική περιοχή. Είμαστε μια γεωγραφική περιοχή που παρουσιάζει έντονο τουριστικό ενδιαφέρον και γι’ αυτό παρατηρήθηκε και αύξηση του κύκλου εργασιών. Πρέπει ωστόσο να σημειωθεί και μια σημαντική παράμετρος. Δεν πρέπει να συσχετίσουμε την αύξηση του κύκλου των εργασιών του νομού Ηρακλείου το 2022, σε σχέση με το 2021, με τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων. Οι λογαριασμοί ηλεκτρικού ρεύματος είναι υψηλοί... όπως επίσης και το κόστος της παραγωγής».
Απουσία μέτρων
«Είναι λογικό να υπάρχει αύξηση του κύκλου εργασιών. Πέρυσι, ζούσαμε μια ζοφερή πραγματικότητα. Οι ανεμβολίαστοι έπρεπε να κάνουν τεστ, ενώ είχαμε λιγότερο τουρισμό, η μουσική ήταν “κλειστή” κ.τ.λ. Φέτος η κατάσταση είναι πολύ διαφορετική. Ωστόσο θεωρώ πως τα καταλύματα πήγαν αρκετά καλά φέτος σε σχέση με τις υπηρεσίες εστίασης. Δηλαδή θεωρώ πως πρέπει να διαχωριστούν. Επίσης, θεωρώ πως το τωρινό τουριστικό έτος θα πρέπει να συγκριθεί με το 2019, που ήταν το τελευταίο έτος πριν την υγειονομική κρίση. Οι λογαριασμοί όμως είναι “φουσκωμένοι” και τα χρέη που έχουν συγκεντρωθεί είναι αρκετά υψηλά. Μιλάμε για υπέρογκο χρέος που αφορά σε πολλές μικρομεσαίες επιχειρήσεις της εστίασης και του επισιτισμού», υποστήριξε από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Επαγγελματιών Επισιτισμού και Διασκέδασης Νομού Ηρακλείου, Νίκος Ρηγάκης.
Μαζί με τους τζίρους αυξήθηκε και το κόστος λειτουργίας
«Είναι λογικό να έχει αυξηθεί ο κύκλος εργασιών. Πέρυσι και πρόπερσι δε δουλέψαμε όπως θα έπρεπε. Πέρυσι ξεκινήσαμε τέλη Ιουνίου με αρχές Ιουλίου και η σεζόν έληξε στις αρχές Οκτωβρίου. Φέτος, έχουμε τουρισμό έξι ολόκληρους μήνες και τα μηνύματα είναι ενθαρρυντικά και για το διάστημα που απομένει. Επίσης, οι πληρότητες στα ξενοδοχεία και στα καταλύματα ήταν χαμηλές πέρυσι σε σχέση με φέτος. Φέτος μιλάμε για μεγάλες πληρότητες. Είχαμε μια αρκετά καλή χρονιά και τα υγειονομικά μέτρα δεν ήταν τόσο αυστηρά φέτος σε σχέση με πέρυσι. Ο τζίρος αυξήθηκε, αλλά και πάλι η ενεργειακή κρίση είναι ένα μόνιμο πρόβλημα για τους ξενοδόχους», υπογράμμισε ο ιδιοκτήτης καταλυμάτων και ξενοδόχους Βαγγέλης Μαραβελάκης.
Δείτε επίσης
-
Δεν υπάρχουν καταχωρήσεις