Κρήτη: Αισιόδοξες εκτιμήσεις για το ελαιόλαδο φέτος
Τέσσερα ευρώ σε οξύτητα 0,09 (άρα 4,35 ευρώ στις τρεις γραμμές) είναι η πρώτη για φέτος τιμή παραγωγού στο φρέσκο ελαιόλαδο στην Κρήτη. Την τιμή αυτή, που έχει δοθεί σε δικό του βιολογικό αγουρέλαιο, αποκαλύπτει στο neakriti.gr, σήμερα Πέμπτη 6 Οκτωβρίου, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Δήμου Ρεθύμνου Γιώργος Κατσανέβας, που άλεσε την περασμένη Τρίτη. Στην υπόλοιπη Ελλάδα και συγκεκριμένα στη Λακωνία, όπου παραδοσιακά παράγεται το πολύ πρώιμο ελαιόλαδο της ποικιλίας Αθηνολιάς, η τιμή παραγωγού ξεκίνησε από τα 4,90 ευρώ το λίτρο.
Τη βεβαιότητά του ότι το συμβατικό εξαιρετικό ελαιόλαδο της Κρήτης θα ξεκινήσει να πληρώνεται σε τιμή παραγωγού άνω των 4 ευρώ εξέφρασε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελαιουργών Νομού Ηρακλείου Βαγγέλης Πρωτογεράκης, που κάλεσε τους ελαιοπαραγωγούς να μη βιαστούν να ξεκινήσουν το λιομάζωμα, αφού η δακοκτονία βρίσκεται σε εξέλιξη και υπάρχει κίνδυνος να τιναχτούν όλα στον αέρα, σε περίπτωση που σημειωθεί κρούσμα υπολειμματικότητας!
Το neakriti.gr, είχε από πολύ νωρίς φέτος φιλοξενήσει πάλι τις απόψεις και τις εκτιμήσεις του Βαγγέλη Πρωτογεράκη, γράφοντας πως φέτος οι συγκυρίες ευνοούν το σενάριο των 4 ευρώ το κιλό για το φρέσκο ελαιόλαδο. Την Τετάρτη 5 Οκτωβρίου, ο ίδιος όχι μόνο δήλωσε σίγουρος 100% για τη σημαντική αυτή συγκυρία, αλλά ταυτόχρονα τόνισε ότι η πρώτη τιμή θα είναι πάνω από τα 4 ευρώ, κάτι που φαίνεται πλέον στην αγορά, λόγω της μεγάλης ζημιάς που έχει η Ισπανία από την ξηρασία στις άλλες ανταγωνίστριες χώρες της Μεσογείου.
Συγκεκριμένα, από το Ρέθυμνο έγινε η πρώτη τιμολόγηση ελαιολάδου φέτος, όπως αποκαλύπτει ο Γιώργος Κατσανέβας, ο οποίος μάλιστα είναι και ο παραγωγός που άλεσε βιολογικό αγουρέλαιο, καλύπτοντας τις ανάγκες τυποποιητή στο Ρέθυμνο.
«Αν ήταν τρεις οι γραμμές η τιμή θα ήταν 4,35 ευρώ το κιλό», λέει χαρακτηριστικά ο Γιώργος Κατσανέβας. «Πρέπει να είναι από τις πρώτες τιμές στη χώρα. Στο μεταξύ, εδώ και μια βδομάδα ραβδίζουν για αγουρέλαιο στην περιοχή μας. Δεν έχω ακούσει άλλες τιμές. Ξέρω πάντως ότι υπάρχουν και στα Χανιά τυποποιητές που περιμένουν να τους πάνε αγουρέλαιο να το χρησιμοποιήσουν για τα λάδια τους», αναφέρει.
«Να μη ραβδίζουν ακόμα οι ελαιοπαραγωγοί»
Στο μεταξύ, με εξαίρεση το βιολογικό αγουρέλαιο, «είναι μεγάλο λάθος από τώρα, που είμαστε ακόμα αρχές Οκτωβρίου, να ραβδίζουμε τις ελιές». Αυτό αναφέρει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελαιουργών Νομού Ηρακλείου Βαγγέλης Πρωτογεράκης. «Σήμερα επίσημα αγουρέλαιο παράγεται μόνο βιολογικό και από συγκεκριμένους παραγωγούς, οι οποίοι και ελέγχονται τόσο στα χωράφια τους όσο και στις ημερομηνίες που μαζεύουν τον καρπό. Και αυτό το λάδι προφανώς και έχει μεγάλη τιμή».
Στο σημείο αυτό, ο Βαγγέλης Πρωτογεράκης τονίζει ότι προσωπικά δε γνωρίζει κάποια άλλη τιμή παραγωγού σε αγουρέλαιο. Αλλά προσθέτει ότι «σίγουρα και το συμβατικό ελαιόλαδο φέτος θα πάει πολύ καλά».
Μάλιστα διευκρινίζει ότι αγουρέλαιο δε βγάζουμε μόνο τώρα που είναι Οκτώβριος. Ένα λιόφυτο που είναι φορτωμένο και ο καρπός αργεί να ωριμάσει μπορεί να μας δώσει αγουρέλαιο και μέσα στον Δεκέμβριο.
Και συνεχίζει λέγοντας ότι δε θα πρέπει να βιαστούν οι παραγωγοί να μαζέψουν, δεδομένου ότι φέτος δε θα ξεκινήσει απλά από υψηλές τιμές το λάδι της Κρήτης, αλλά θα συνεχίσει με υψηλές τιμές, όπως πιστεύει ο πρόεδρος των ελαιουργών του νομού Ηρακλείου. Και πού το αποδίδει αυτό; «Πλέον ενημερωθήκαμε και επίσημα ότι η ζημιά στην Ισπανία είναι μεγάλη και δεν έχει ξαναγίνει τόσο μεγάλη καταστροφή και μείωση της παραγωγής της. Συγκεκριμένα, φέτος, οι Ισπανοί δε θα βγάλουν ούτε τη μισή παραγωγή σε σχέση με πέρυσι. Ενώ πέρυσι είχαν βγάλει κοντά στα 2 εκατομμύρια τόνους, φέτος η παραγωγή τους, όπως εκτιμάται, δε θα είναι πάνω από 700.000 τόνους έως 1 εκατομμύριο τόνους».
Μάλιστα, ο πρόεδρος των ελαιουργών τονίζει και κάτι άλλο πολύ σημαντικό: «Μπορεί αυτά τα 4 και πλέον ευρώ που ακούγονται σήμερα για τα φρέσκα λάδια στην Κρήτη, μετά από δέκα μέρες να ακούγονται ως μια τιμή μικρή. Δεν μπορεί κανείς να προβλέψει τι θα κάνει το λάδι φέτος. Δεν μπορούμε να πούμε ότι φέτος η τιμή των 4 ευρώ θα είναι η καλύτερη τιμή. Μπορεί μετά από 15 με 20 μέρες να φτάσει και τα 4,50 ευρώ το κιλό. Κανείς δεν μπορεί να το ξέρει. Κι εγώ, αν θέλετε, αυτό πιστεύω. Ότι θα ξεκινήσει η χρονιά σε τιμή πάνω από τα 4 ευρώ το κιλό!».
Βέβαια, ο δάκος καραδοκεί. Και έχουν γίνει σοβαρές ζημιές κατά περιοχές της Κρήτης, κυρίως στα ορεινά. Όμως, ο πρόεδρος των ελαιουργών του νομού Ηρακλείου δηλώνει αισιόδοξος και λέει πως εμπιστεύεται τη δουλειά της δακοκτονίας. Καλεί μάλιστα τους ελαιοπαραγωγούς να αφήσουν τους αρμόδιους της δακοκτονίας να κάνουν τη δουλειά τους και να μη βιαστούν να βάλουν μπρος τα ελαιοραβδιστικά, γιατί ο κίνδυνος της υπολειμματικότητας είναι μεγάλος. «Οι υπηρεσίες το παλεύουν. Και πρέπει να τις αφήσουμε να κάνουν τη δουλειά τους. Αρχές Οκτωβρίου ποτέ δε μαζεύουμε ελιές. Προχθές συμμετείχαμε στη συνάντηση των εμπλεκόμενων υπηρεσιών. Κάνουν τη δουλειά τους πολύ καλά. Τα φάρμακα είναι καλά. Προσπαθούνε κι αυτοί όσο μπορούν. Και μην ξεχνάμε ότι ο Σεπτέμβριος και ο Οκτώβριος είναι πάντοτε οι πιο κρίσιμοι μήνες. Και μην ξεχνάμε τι έγινε πριν από δύο χρόνια που καταστράφηκε η παραγωγή της Κρήτης».
Και συνεχίζει λέγοντας με νόημα: «Αυτή την εβδομάδα ψεκάζουνε σε πολλές περιοχές. Κι εγώ είπα στη συνάντηση στην Περιφέρεια Κρήτης ότι μετά τις 15 του Οκτώβρη μπορεί να χρειαστούν κάποιες περιοχές άλλον ένα ψεκασμό. Βέβαια, όποιος θέλει να μαζέψει τις ελιές του μπορεί να βάλει κορδέλες. Και εντάξει, από τις 15 ή τις 20 Οκτωβρίου, επειδή έχουμε έλλειψη προσωπικού, μπορεί κάποιος να βάλει μπροστά το φετινό λιομάζωμα. Αλλά όχι να μαζεύουμε ελιές την 1η Οκτωβρίου... Να ψεκάζουμε τη μια μέρα και την άλλη να μαζεύουμε... Αυτά θα τα βρούμε μπροστά μας».
Δείτε επίσης
-
Δεν υπάρχουν καταχωρήσεις