Κρατάνε οι τιμές ελαιολάδου στην Ελλάδα, τι συμβαίνει στο εξωτερικό

  15 October, 2024 ΑΡΘΡΑ
Κρατάνε οι τιμές ελαιολάδου στην Ελλάδα, τι συμβαίνει στο εξωτερικό

Παραμένει σε υψηλά επίπεδα η τιμή ελαιολάδου στην χώρα μας, ενώ καλή εικόνα στις αποδόσεις στους αρδευόμενους ελαιώνες φαίνεται να έχει η δυτική Ελλάδα.

Στην Λακωνία είχαμε τις πρώτες εμπορικές συμφωνίες για πωλήσεις δύο βυτίων στα 10,20 ευρώ το κιλό, που έκανε ο Αγροτικός Ελαιουργικός Συνεταιρισμός Αγίων Αποστόλων, ενώ ιδιωτικά ελαιοτριβεία της περιοχής δίνουν για καλή ποιότητα έξτρα παρθένου στα 10,30 ευρώ.

Στην Μεσσηνία ακόμη δεν έχουμε κάποια εμπορική συμφωνία για φετινό ελαιόλαδο αλλά οι έμποροι μιλάνε για τιμές γύρω στα 7 ευρώ το κιλό. Στο μεταξύ έχει ξεκινήσει η συγκομιδή της ποικιλίας Κορωνέικη, με την πρώτη εικόνα να δείχνει ότι έχουμε καλές αποδόσεις (18-20%) για τους αρδευόμενους ελαιώνες. Στους ξηρικούς η κατάσταση είναι πολύ άσχημη και δύσκολα θα γίνει συγκομιδή.

Πολλά προβλήματα από την ανομβρία φαίνεται αντιμετωπίζουν οι ελαιώνες της Κρήτης, ενώ η συγκομιδή αναμένεται να ξεκινήσει από Νοέμβριο.

Στην Ισπανία, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία από το σύστημα Poolred, από τις 7 έως τις 13 Οκτωβρίου 2024, η τιμή παραγωγού του έξτρα παρθένου ελαιολάδου ήταν 6,94 ευρώ το κιλό, στο παρθένο 6,5 και στο lampante 5,8 ευρώ το κιλό. Στην περίπτωση της πρώιμης ποικιλία Πικουάλ από την Jaén, στο εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο ήταν στα 6,83 ευρώ το κιλό, στο παρθένο στα 6,5 και στο λαμπάντε στα 6 ευρώ το κιλό.

Στην Ιταλία, την προηγούμενη εβδομάδα οι τιμές για το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο κυμάνθηκαν μεταξύ 8 ευρώ/κιλό έως 9,20 ευρώ/κιλό

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία από το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιοκομίας (IOC), στην Πορτογαλία η τιμή του έξτρα παρθένου ελαιολάδου είναι στα 7,5 ευρώ το κιλό.

Σε σταθερά επίπεδα παραμένει η τιμή του έξτρα παρθένου στην Τυνησία, από την τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου του 2024, η οποία κυμαίνται στα 7,53 ευρώ το κιλό.

 

  15 October, 2024 ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα