
Μικρές αλλαγές στην καθημερινή μας διατροφή, μπορούν να μας βοηθήσουν να διατηρήσουμε τον εγκέφαλο νέο, υγιή και ακμαίο, σύμφωνα με νέα έρευνα.
Τα τρόφιμα που καταναλώνουμε καθημερινά μπορεί να έχουν άμεσο αντίκτυπο στην γνωστική μας ικανότητα τα επόμενα χρόνια. Αυτό είναι το εύρημα της ερευνητικής μελέτης του Iowa State University, που επισημάνθηκε σε άρθρο που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of Alzheimer Disease.
Η μελέτη, με επικεφαλής τον Δρ. Auriel Willette, επίκουρο καθηγητή στο τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Ανθρώπινης Διατροφής και τον Δρ. Brandon Kinedinst, υποψήφιο διδάκτορα Νευροεπιστήμης στο Iowa State University, αποτελεί την πρώτη μεγάλης κλίμακας ανάλυση που συνδέει συγκεκριμένα τρόφιμα με την μείωση της γνωστικής έκπτωσης σε μεγαλύτερες ηλικίες.
Ποια τρόφιμα διατηρούν τον εγκέφαλο νέο;
Τα πιο σημαντικά ευρήματα της μελέτης αναφέρουν την άμεση συσχέτιση με τα ακόλουθα τρόφιμα:
Τυρί: Το τυρί αποδείχθηκε μακράν το πιο προστατευτικό τρόφιμο για ζητήματα γνωστικής έκπτωσης που σχετίζονται με τις μεγαλύτερες ηλικίες.
Κόκκινο κρασί: Η με μέτρο καθημερινή κατανάλωση αλκοόλης, ιδιαίτερα του κόκκινου κρασιού, σχετίζεται με βελτιώσεις στη γνωστική λειτουργία.
Αρνί: Η εβδομαδιαία κατανάλωση αρνιού, αλλά όχι άλλων κόκκινων κρεάτων, αποδείχθηκε ότι βελτιώνει τη μακροπρόθεσμη γνωστική ικανότητα
Η υπερβολική κατανάλωση αλατιού αντενδείκνυται, σύμφωνα με τους ερευνητές, ωστόσο μόνο τα άτομα που διατρέχουν ήδη κίνδυνο για τη νόσο του Αλτσχάιμερ μπορεί να χρειαστεί να παρακολουθήσουν την πρόσληψή τους για να αποφύγουν γνωστικά ζητήματα με την πάροδο του χρόνου.
Η σωστή διατροφή «προλαμβάνει» το Αλτσχάιμερ
Ο Δρ. Brandon Kinedinst αναφέρει χαρακτηριστικά: «Ανάλογα με τους γενετικούς παράγοντες που έχετε, ορισμένα άτομα φαίνεται να προστατεύονται περισσότερο από τις επιδράσεις του Αλτσχάιμερ, ενώ άλλα φαίνεται να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο.
Ωστόσο, πιστεύω ότι οι σωστές επιλογές διατροφής μπορούν να αποτρέψουν την ασθένεια και τη γνωστική έκπτωση. Ίσως η πολυπόθητη θεραπεία να αποτελεί την αναβάθμιση των διατροφικών μας συνηθειών» επισημαίνει.
Δείτε επίσης
- Οι χαμηλές επιδόσεις στο δημοτικό σχετίζονται με το πόσο κάθονται τα παιδιά μπροστά σε οθόνες
- Το αντιοξειδωτικό κρίταμο, χαρούπι για απώλεια βάρους και τσάι του βουνού για δυνατή μνήμη
- Χάρβαρντ: Ειδικοί της ευτυχίας αποκαλύπτουν τα μυστικά τους
- Ο παράγοντας που επιταχύνει την γήρανση του μυαλού – Μπορούμε να τον διορθώσουμε
- Μελέτη συνδέει την εισοδηματική ανισότητα με αλλαγές στη δομή του εγκεφάλου των παιδιών
Σχετικά άρθρα
- Συνέπεια της κλιματικής αλλαγής: λαχανικά φτωχά σε θρεπτικά συστατικά
- Πανελλήνιες 2025 και Διατροφή: Οδηγός Επιτυχίας με 10+ Συμβουλές για Υποψηφίους
- Τι τρώμε και τι δεν τρώμε το Πάσχα για να προστατεύσουμε την υγεία μας
- Στο πρωινό, το μεσημεριανό αλλά και το βράδυ- Πώς θα τρώμε περισσότερα φρούτα και λαχανικά;
- Κιλά: Οι 7 πρωινοί κανόνες για να τα χάσουμε