«Κράκεν»: Αυτά είναι τα συμπτώματα -«Δεν κάνει πνευμονία, είναι σαν κρυολόγημα»

  13 January, 2023 ΥΓΕΙΑΑΡΘΡΑ
«Κράκεν»: Αυτά είναι τα συμπτώματα -«Δεν κάνει πνευμονία, είναι σαν κρυολόγημα»

Συγκεκριμένα, μιλώντας στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα Mega», η κ. Παγώνη παρομοίασε την υποπαραλλαγή με ένα... θαλάσσιο θηρίο με πλοκάμια, βασιζόμενη σε μια ταινία μυθοπλασίας που ονομάζεται «Κράκεν». «Θυμίζει ένα επιθετικό θαλάσσιο θηρίο το οποίο δεν μας αρέσει ούτε θέλουμε να τα ακούμε» είπε.

«Η "Κράκεν" είναι πολύ μεταδοτική, αλλά είναι σαν κρυολόγημα, δεν κάνει πνευμονίες»
Στη συνέχεια μίλησε για τα χαρακτηριστικά της «Κράκεν», τονίζοντας ότι είναι «πολύ μεταδοτική συγκριτικά με τις άλλες υποπαραλλαγές, γιατί ανήκει στην ομάδα Όμικρον».

«Το καλό είναι πως τα συμπτώματά της σε κάθε ασθενή -που εμείς στην Ελλάδα έχουμε εντοπίσει έξι περιστατικά, 4 στον Βόρειο Τομέα Αττικής και 2 στον Δυτικό- είναι απλά, όπως ενός κρυολογήματος. Δηλαδή αφορά το ανώτερο αναπνευστικό και είναι μια γριπώδης συνδρομή, με πονόλαιμο, μπούκωμα, ενώ μπορεί να κάνει πυρετό. Το σημαντικό είναι πως δεν κάνει πνευμονίες, δεν αφορά το κατώτερο αναπνευστικό», σημείωσε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη.

Επιπλέον, τόνισε πως «αυτό σημαίνει ότι στα νοσοκομεία δεν θα έχουμε πολλές νοσηλείες ούτε πίεση, όπως δεν έχει η Αμερική».

«Τα αντιβιοτικά δεν είναι για τις ιώσεις»
Ερωτώμενη για τα φάρμακα με τα οποία μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τον ιό, αρχικά επισήμανε πως δεν πρέπει να παίρνουμε αντιβιοτικά: «Ξεκαθαρίζω ότι τα αντιβιοτικά δεν είναι για τις ιώσεις».

«Οι άνω των 60 ετών μπορούν να πάρουν το αντι-ιικό φάρμακο γιατί έχουν υποκείμενα νοσήματα. Θα πάρεις τα αντιπυρετικά σου, από κει και έπειτα θα κάθεσαι στο σπίτι σου, με μάσκα και σε απομόνωση σε ένα δωμάτιο για 3-4 μέρες» πρόσθεσε.

«Δεν υπάρχουν ειδικευόμενοι στις παθολογικές κλινικές του "Γεννηματάς"»

Κατόπιν, μίλησε για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Νοσοκομείο «Γεννηματάς»: «Υπάρχουν σοβαρά προβλήματα για τις λειτουργίες της γενικής εφημερίας, δεν υπάρχουν ειδικευόμενοι στις παθολογικές κλινικές και πρέπει να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα, γιατί το "Γεννηματάς" έχει μπει ως νοσοκομείο κορμός στις γενικές εφημερίδες, με πολύ μικρή βοήθεια από άλλα νοσοκομεία».

Μάλιστα, για τον λόγο αυτόν το προσωπικό του νοσοκομείου θα κάνει στάση εργασίας την Τρίτη (17/1) και τόνισε ότι «λείπουν πάρα πολλοί ειδικευόμενοι σε κάθε κλινική, σχεδόν οι μισοί».

«Έχουμε ζητήσει και προσπαθήσει να λυθεί το πρόβλημα από τη διοίκηση και θα προχωρήσουμε και στο υπουργείο» συμπλήρωσε η κυρία Παγώνη.

 

  13 January, 2023 ΥΓΕΙΑΑΡΘΡΑ

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα