Κουραμπιέδες και μελομακάρονα ενισχυμένα: 10 συνταγές με σοκολάτα, κάστανο, μαστίχα ή γεμιστά
Συνήθως όταν μιλάμε για κουραμπιέδες ή μελομακάρονα έχουμε στο μυαλό μας τα παραδοσιακά, όπως τα έκαναν οι μαμάδες και οι γιαγιάδες μας, με τις μικρές διαφοροποιήσεις στις αναλογίες, στο σχήμα, στο ψήσιμο, του κάθε σπιτιού. Εκλεκτό βούτυρο, αμύγδαλα και ζάχαρη άχνη για τους κουραμπιέδες, μέλι, μπαχαρικά και κοπανισμένο καρύδι για τα μελομακάρονα. Ή μήπως όχι; Τα γλυκίσματα χωρίς τα οποία Χριστούγεννα απλά δεν νοούνται, στα κλασικά τους είναι αξεπέραστα, σηκώνουν όμως και κάποιους πειραματισμούς και «διασκευές»· μερικές αντικαταστάσεις ή προσθήκες που βάζουν στο παιχνίδι κάποια έξτρα υλικά που μας αρέσουν και πλουτίζουν το γιορτινό μας ρεπερτόριο. Τέτοιες εκδοχές έχουμε συγκεντρώσει εδώ. Που κρύβουν μερικές μικρές ή μεγαλύτερες εκπλήξεις.
Έχουμε λοιπόν λαχταριστά μελομακάρονα με κακάο στη ζύμη και επικάλυψη κουβερτούρας λιωμένης σε μπεν μαρί, με σοκολάτα και τζίντζερ, μελομακάρονα αλλά και με χυμό και φλούδα από χιώτικα μανταρίνια. Και εναλλακτικούς χιονισμένους κουραμπιέδες έχουμε, σε διάφορες παραλλαγές: μαστίχας με γλυκό κουταλιού τριαντάφυλλο, που γίνονται σούπερ αρωματικοί, με κακάο και Cointreau, με ινδοκάρυδο, με μπιλίτσες σοκολάτας ή ζελεδάκια κρυμμένα στο εσωτερικό τους –μια ωραία έκπληξη για τα παιδιά–, με κάστανα αλεσμένα στο μούλτι και μαρόν γλασέ, κουραμπιέδες που μοιάζουν σαν μικρά σαντουιτσάκια, με γέμιση μαρμελάδας… Οι δρόμοι είναι πολλοί, διαλέγετε και παίρνετε, ανάλογα με τη διάθεση και τα γούστα σας.
Δείτε εδώ 10 πληθωρικές συνταγές για λίγο διαφορετικά μελομακάρονα και κουραμπιέδες