Κουκιά με αγκινάρες, κόλιανδρο και λάιμ από τη Μονή Σινά

gastronomos.gr  15 April, 2025 ΑΡΘΡΑ
Κουκιά με αγκινάρες, κόλιανδρο και λάιμ από τη Μονή Σινά

Κλασική ελληνική συνταγή, νηστίσιμη, ανοιξιάτικη, που έχει μπει στο συνταγολόγιο της Μονής Σινά και έχει ως εκ τούτου αρωματιστεί με υλικά που αγαπούν στην Αίγυπτο: ξερό κόλιανδρο και τα ντόπια κιτρινωπά και εξαιρετικά αρωματικά λάιμ. Τη μαγείρεψαν οι Βεδουίνοι Χσεν και Χμετ, από τη φυλή των Γκεμπελία. Οι Βεδουίνοι είναι οι μάγειρες των μοναχών της Μονής Σινά και μαγειρεύουν κλασικά ελληνικά φαγητά με υλικά και αρώματα της ερήμου. Για να καθαρίσουν τις αγκινάρες από τα χνούδια στο εσωτερικό τους χρησιμοποιούν ακονισμένα, κοφτερά κουτάλια για πιο γρήγορο αποτέλεσμα. Αν δεν είναι περίοδος νηστείας, στο τέλος αυγοκόβουν το φαγητό. 

45' προετοιμασία
1 ώρα και 40' μαγείρεμα
Σύνολο: 2 ώρες και 25'

Υλικά

Μερίδες: 4

 6-7 αγκινάρες, καθαρισμένες (ή καρδιές αγκινάρας, κατεψυγμένες)
 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
 1 μάτσο φρέσκα κρεμμυδάκια (το λευκό και το τρυφερό πράσινο μέρος), ψιλοκομμένα
 1/2 κεφάλι σκόρδο, χωρισμένο στις σκελίδες του, καθαρισμένες και ψιλοκομμένες
 1 κιλό φρέσκα κουκιά, μικρά και τρυφερά, καθαρισμένα από ίνες (δεν αφαιρούμε τους λοβούς. Αν δεν βρούμε μικρά, τρυφερά κουκιά, τότε αγοράζουμε 500 γρ. επιπλέον και κρατάμε μόνο το φασόλι από το εσωτερικό και πετάμε τους εξωτερικούς λοβούς)
 2 μέτριες πατάτες, καθαρισμένες, κομμένες κυδωνάτες
 1 μάτσο άνηθος, ψιλοκομμένος
 1/2 κουτ. γλυκού ρίγανη ξερή, τριμμένη
 χυμός από 3 λάιμ
 1 κουτ. γλυκού κόλιανδρος ξερός, σε σκόνη
 250 ml ελαιόλαδο
 αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Διαδικασία

Για να φτιάξουμε κουκιά με αγκινάρες, κόλιανδρο και λάιμ σε μια κατσαρόλα με μπόλικο νερό ελαφρώς αλατισμένο, βράζουμε τις καθαρισμένες αγκινάρες για περίπου 20 λεπτά, σε μέτρια φωτιά, μέχρι να μισομαλακώσουν.
Τις στραγγίζουμε και τις αφήνουμε κατά μέρος.
Στην ίδια κατσαρόλα, καθαρισμένη και στεγνή, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το ξερό κρεμμύδι για 4-5 λεπτά, μέχρι να μαραθεί.
Προσθέτουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για άλλα 3-4 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν και να ξανθύνουν.
Ρίχνουμε τα σκόρδα και σοτάρουμε για 2-3 λεπτά.
Προσθέτουμε τα κουκιά, ανακατεύουμε και χαμηλώνουμε τη φωτιά.
Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και μαγειρεύουμε για περίπου 40 λεπτά.
Νερό δεν χρειάζεται, θα βγάλουν αρκετά υγρά τα κουκιά. Προσέχουμε όμως κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος και, αν χρειάζεται, προσθέτουμε ελάχιστο ζεστό νερό.
Ρίχνουμε τις πατάτες και τις βρασμένες αγκινάρες, αλατοπιπερώνουμε και μαγειρεύουμε για άλλα 20-25 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν οι πατάτες και το φαγητό να μελώσει.
Και πάλι, αν χρειάζεται, ρίχνουμε λίγο ζεστό νερό. Το φαγητό πρέπει να μείνει με το λαδάκι του.
Προσθέτουμε τον άνηθο, τη ρίγανη και τον κόλιανδρο, αλατοπιπερώνουμε, σείουμε την κατσαρόλα και αποσύρουμε από τη φωτιά.
Περιχύνουμε τις αγκινάρες με κουκιά με μπόλικο ωμό ελαιόλαδο και σερβίρουμε.

 

gastronomos.gr  15 April, 2025 ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα