Κοτόπουλο κοκκινιστό: 22 συνταγές για το καθημερινό και το κυριακάτικο τραπέζι

  13 October, 2024 ΑΡΘΡΑ
Κοτόπουλο κοκκινιστό: 22 συνταγές για το καθημερινό και το κυριακάτικο τραπέζι

Απλά, σοφά φαγητά της θαλπωρής, φτιαγμένα με φρέσκια τριμμένη ντομάτα τα καλοκαίρια και πολτοποιημένα ντοματάκια κονσέρβας ή έτοιμη ντομάτα κονκασέ τους χειμώνες, τα κοκκινιστά κάνουν το τραπέζι μικρή γιορτή. Κι αν προτιμήσουμε να βάλουμε κοτόπουλο στην κατσαρόλα, που είναι και πιο ελαφρύ, δεν θέλουν τόση υπομονή. Μας κερδίζουν χρόνο τις Κυριακές και μας κανακεύουν με ζεστασιά, με σπιτική νοστιμιά… άμεσης δράσης τις καθημερινές. Με το κρέας μαλακό και τη μυρωδάτη γλυκόξινη σάλτσα να απλώνεται στο πιάτο, να καλεί για βούτες και να ποτίζει ζυμαρικά, ρύζι, πουρέ ή μια τηγανιά πατάτες, είναι ο ορισμός του comfort food. Όσες φορές και να φτιάξουμε κοκκινιστό κοτόπουλο δεν το βαριόμαστε ποτέ. Έχει πολλά πρόσωπα άλλωστε. Αλλάζεις δυο-τρία υλικά στη συνταγή και έχεις άλλο πιάτο.

 

 

 

 Συνταγές με ολόκληρο κοτόπουλο –καλό είναι να πάρουμε βιολογικής εκτροφής ή ελευθέρας βοσκής–, στήθος, μπούτια (που θέλουν λίγη περισσότερη ώρα στο μαγείρεμα) αλλά και κεφτεδάκια ή σουτζουκάκια πλασμένα με κιμά κοτόπουλου έχουμε εδώ, που ροδίζουν στο τηγάνι και μετά βουτάνε σε κόκκινη σάλτσα, αρωματισμένη με κάθε λογής μπαχαρικά και μυρωδικά: κύμινο, μπαχάρι, κανέλα, γαρίφαλο, δαφνόφυλλο, πάπρικα γλυκιά ή καυτερή, πιπέρι καγιέν, κάρι ή τζίντζερ, για μια νότα πιο εξωτική, αλλά και ρίγανη, θυμάρι, δεντρολίβανο, δυόσμο, βασιλικό… Από μια ονειρεμένη κερκυραϊκή παστιτσάδα με το απαραίτητο χοντρό μακαρόνι και κοτόπουλο ινούμιντο, κορφιάτικο και αυτό, σε ένα ρουστίκ ιταλικό κατσιατόρε και από εκεί σε σαλτσάτα πολίτικα σουτζουκάκια και μια παραλλαγή του χουνκιάρ μπεγιεντί με κοτόπουλο και αντί για μελιτζάνα κολοκυθάκι ή τας κεμπάπ με γίγαντες. Φτιάξτε τα όλα, παίρνουν από 40 λεπτά μέχρι μια ώρα και κάτι, μόνο μια-δύο χρειάζονται λίγο χρόνο παραπάνω, είναι εύκολα και πολύ, πολύ γευστικά. Το μόνο που χρειάζεται να έχει κανείς κατά νου είναι να προσθέσει ελάχιστο ζεστό νερό στην περίπτωση που τα υγρά της σάλτσας εξατμιστούν νωρίτερα από ό,τι υπολόγιζε, και αν στον προβλεπόμενο χρόνο έχουν μείνει παραπανίσια υγρά, να βγάλει με μια τρυπητή κουτάλα το κοτόπουλο να συνεχίσει το βράσιμο μέχρι να πήξει η σάλτσα. Αυτή η καλοδεμένη σάλτσα είναι που κάνει, άλλωστε, το φαγητό.

Δείτε εδώ 22 συνταγές για κοτόπουλο κοκκινιστό

 

  13 October, 2024 ΑΡΘΡΑ

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα