Κορωνοϊός: Τι είπε ο Σωτήρης Τσιόδρας για την χλωροκίνη

iefimerida.gr  31 March, 2020 ΥΓΕΙΑΑΡΘΡΑ
Κορωνοϊός: Τι είπε ο Σωτήρης Τσιόδρας για την χλωροκίνη

Στην καθιερωμένη ενημέρωση για την πορεία της νόσου στη χώρα, αποφασίστηκε η χορήγηση φαρμάκων σε άτομα που έχουν διαγνωσθεί θετικοί στον κορωνοϊού και παραμένουν σε κατ’ οίκον περιορισμό.

Όπως είπε ο λοιμωξιολόγος, αποφασίστηκε να συσταθεί μια ηλεκτρονική πλατφόρμα, στην οποία θα μπορούν να απευθύνονται, υπό αυστηρούς όρους, όσοι επιθυμούν να λάβουν προληπτικά φαρμακευτική αγωγή.
Με αυτό τον τρόπο, οι Αρχές θα έχουν επιπλέον στοιχεία για την πορεία της νόσου Covid-19 που προκαλεί ο κορωνοϊός και την επίδραση των φαρμάκων, όπως η χλωροκίνη, σε άτομα που έχουν διαγνωσθεί θετικά στον ιό.

Δύο σχήματα φαρμακευτικής αγωγής για τον κορωνοϊό
Απαντώντας σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων στη συνέχεια, ο Σωτήρης Τσιόδρας ανέφερε πως ένα από τα σχήματα που θα δοθούν αφορά στην χλωροκίνη, ένα από τα δύο φάρμακα που χορηγούν οι γιατροί ήδη σε σοβαρότερες περιπτώσεις κορωνοϊού. Και τα δύο θα συζητηθούν αύριο, είπε, προκειμένου να αποσαφηνιστεί το σχήμα της αγωγής.

«Στην Ελλάδα οι περισσότεροι ασθενείς έχουν πάρει χλωροκίνη. Η θνητότητα είναι στο 3% και παγκόσμια στο 6%. Αυτό δεν ξέρουμε αν έγινε επειδή πήραν θεραπεία έγκαιρα. Χρειάζεται προσοχή για να πούμε ότι αυτό το φάρμακο δουλεύει περισσότερο από κάποιο άλλο. Πιστεύουμε ότι θα υπάρξει βοήθεια από αυτό το φάρμακο (σ.σ. χλωροκίνη) αλλά υπάρχουν αντικρουόμενα δεδομένα. Είναι ένα φάρμακο που υιοθετούν στρατηγικά οι περισσότερες χώρες αυτή τη στιγμή», είπε ο Σωτήρης Τσιόδρας και εξήγησε ότι έχει χορηγηθεί σε Έλληνες ασθενείς σε συνδυασμό με άλλα φάρμακα.

Παράλληλα τόνισε ότι θα συζητηθεί να δοθεί ένα φάρμακο για τις επόμενες 8 με 12 εβδομάδες που θα κυκλοφορεί ο ιός. «Ένα φάρμακο ασφαλές που θα μπορεί και να δουλέψει. Θα συζητήσουμε την χορήγηση του φαρμάκου της χλωροκίνης σαν μία μορφή προφύλαξης», ανέφερε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας και υπογράμμισε ότι η χώρα μας έχει προμηθευτεί επαρκείς ποσότητες χλωροκίνης.

Ο Σωτήρης Τσιόδρας τόνισε πως «θέλαμε να δώσουμε αυτό το φάρμακο σαν μια μορφή προφύλαξης σε όσους το επιθυμούν, σε συνδυασμό με ένα άλλο γκρουπ ατόμων που θα παίρνει ένα άλλο καρδιοπροφυλακτικό φάρμακο».

 

iefimerida.gr  31 March, 2020 ΥΓΕΙΑΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα