Κορωνοϊός: Η πρόταση από την Κρήτη με το εμφυτεύσιμο εμβόλιο - Όλες οι εξελίξεις
Μεγάλος ντόρος για το εμβόλιο, το οποίο σύμφωνα με την ερευνητική ομάδα του τμήματος βιολογιας Πανεπιστημίου Κρητης με επικεφαλής την Ειρήνη Αθανασακη μπορει να καταπολεμήσει τον κορωνοϊό...
Πρόκειται για μια πρόταση που είδε το φως της δημοσιότητας πριν λίγες μέρες μέσα από επιστολή που απέστειλε η ίδια η επιστήμονας. Ενώ χθες είχαμε και την ανακοίνωση του Πανεπιστημίου Κρήτης επί του θέματος
Με αφορμή την κουβέντα που έχει ξεκινήσει για αυτό το πολύ σοβαρό ζήτημα, ο δημοσιογράφος Φραγκισκος Δασκαλακης, επικοινώνησε τηλεφωνικά με την κ. Αθανασάκη.
Η επιστήμονας ανέφερε ότι από τον Ιανουάριο (τουλάχιστον απο το 2015 σύμφωνα με άρθρα στο διαδίκτυο για την καταπολέμηση του καρκίνου) έχουν γίνει προσπάθειες να πείσει τους εμπλεκόμενους φορείς να ακολουθήσουν την "λύση" που προτείνει το τμήμα της, για την αντιμετώπιση του κορονοϊου...
Η πρωτοποριακή μέθοδος ωστόσο δεν εχει περασει απο κλινικές δοκιμές κατι που θα μπορούσε να γίνει μόνο και εφόσον η ομάδα της θα είχε τα απαιτούμενα υλικά, τα οποία κατασκευάζονται απο συγκεκριμένες εταιρείες στην Αμερική και μάλιστα με ένα αρκετά μεγάλο κόστος.
Εξού και η πρόταση προς την Περιφέρεια Κρήτης για ενδεχόμενη οικονομική στήριξη περί των 100.000 ευρώ.
Στην ερώτηση για το κατά πόσον κατι τέτοιο θα γινόταν ποτέ αποδεκτό απο τους πολίτες, μιας και δεν μιλάμε ούτε για φάρμακο (αυτός είναι και ο λόγος της αδιαφορίας απο τις φαρμακευτικές εταιρείες), ούτε για εμβόλιο, αλλά για "εμφυτευσιμο εμβόλιο" (κάτι που παραπέμπει ίσως στο περιβόητο "τσιπακι"-"ορκισμένο εχθρό" των χριστιανών), η απαντηση ηταν ότι γίνονται προσπάθειες για τη διαφύλαξη της προσωπικότητας του καθενός.
Επίσης η κ. Αθανασάκη είπε ότι το συγκεκριμένο «εμφυτευσιμο» εμβόλιο θα μπορούσε να καταπολεμήσει κάθε μολυσματική ασθένεια, ακόμα και τον καρκίνο υπό προϋποθέσεις "ενεργοποιώντας" -όπως υποστήριξε- το ανοσοποιητικό συστημα των ασθενών.
Με βάση τη θέση της κ. Αθανασάκη, την οποία μεταφέρει ο Φραγκίσκος Δασκαλάκης, θα είναι ενα εμβόλιο σύμφωνα εξατομικευμένο για τον καθε ασθενή, με ξεχωριστό επίσης προγραμματισμό για τα δεδομένα του εκάστοτε οργανισμού.
Συνεπώς δεν θα μπορούσε κανείς να μιλήσει για μια σίγουρη λύση εφόσον δεν ολοκληρωθεί η διαδικασία των κλινικών δοκιμών. Ωστόσο, μένει να δούμε την αντίδραση της Περιφέρειας Κρήτης σχετικά με το αίτημα της ερευνητικής ομάδας του Πανεπιστημίου Κρήτης: «αξιολογώντας απο τη μια την έκθεση της επιτροπής εξέτασης της εν λόγω "λύσης" και απο την άλλη θα κληθεί να αποκωδικοποιήσει τις αντιδράσεις των πολιτών όσον αφορά τα πιστεύω τους, αφού επαναλαμβάνω δεν είναι ουτε εμβόλιο ούτε φάρμακο αλλά εμφύτευμα με οτι συνεπάγεται αυτό για την κρίση των χριστιανών», όπως λέει η ίδια χαρακτηριστικά
Η ανακοίνωση της Πρυτανείας
Η Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Κρήτης θα εξετάσει τις αμέσως επόμενες ημέρες την πρόταση χρηματοδότησης που υπέβαλε στον Περιφερειάρχη Κρήτης το διακεκριμένο μέλος ΔΕΠ του Τμήματος Βιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, Ειρήνη Αθανασάκη, για τη δημιουργία εμβολίου αντιμετώπισης του κορωνοϊού.
Υπενθυμίζεται ότι με επιστολή της στον Περιφερειάρχη Κρήτης, Σταύρο Αρναουτάκη, η κα Αθανασάκη, ζητά χρηματοδότηση ύψους 80.000 έως 100.000 ευρώ, προκειμένου να τελειοποιηθεί και να εφαρμοστεί το εξατομικευμένο εμβόλιο ενάντια στον κορωναϊό.
«Ευρεία δημοσιότητα γνωρίζει τις τελευταίες ώρες η πρόταση χρηματοδότησης που υπέβαλε στον Περιφερειάρχη Κρήτης διακεκριμένο μέλος ΔΕΠ του Τμήματος Βιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης για τη δημιουργία εμβολίου αντιμετώπισης του κορωνοϊού.
Για το λόγο αυτό και για την αποφυγή της άκριτης διακίνησης στα ΜΜΕ της πρότασης, σας γνωρίζουμε τα εξής:
Σύμφωνα με τα διεθνώς παραδεδεγμένα, υπάρχει ένας συστηματικός τρόπος χαρακτηρισμού του επιπέδου ωριμότητας (Technology Readiness Level -TRL) οποιασδήποτε νέας τεχνολογίας, κατά τον κύκλο ανάπτυξης ενός προϊόντος, από τη βασική έρευνα στην παραγωγή. Η μετάβαση από το εργαστήριο στο τελικό προϊόν είναι μία διαδικασία επίπονη και χρονοβόρα, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για τη δημιουργία ενός εμβολίου για ένα νέο ιό.
Σε εποχές μεγάλης αγωνίας και φόβου, τα όρια μεταξύ μιας ενδιαφέρουσας ερευνητικής υπόθεσης και ενός πανίσχυρου θεραπευτικού μέσου γίνονται δυσδιάκριτα για πολλούς ανθρώπους. Η επιστημονική κοινότητα οφείλει να παρέχει λύσεις, όπου αυτές είναι εφικτές, αλλά και να αποφεύγει την καλλιέργεια αστήρικτων προσδοκιών που θα μπορούσαν να βλάψουν αντί να ωφελήσουν. Επίσης, η χρηματοδότηση της έρευνας βασίζεται στην κατάθεση προτάσεων και δεδομένων, ακολουθώντας συγκεκριμένες διαδικασίες αξιολόγησης.
Οι έκτακτες καταστάσεις για τη δημόσια υγεία που δημιουργεί η πανδημία του COVID-19 έχουν αναδείξει μια σειρά από οδούς χρηματοδότησης για πανεπιστημιακά και ερευνητικά ιδρύματα που ασχολούνται με την αντιμετώπιση του κορωνοϊού. Η πρόταση της συναδέλφου θα εξεταστεί τις αμέσως επόμενες ημέρες από ειδική επιτροπή εμπειρογνωμόνων και τα αρμόδια συλλογικά όργανα του Πανεπιστημίου Κρήτης ως προς τηνωριμότητα και την υποσχόμενη αποτελεσματικότητά της.
Σε περίπτωση κατά την οποία υπάρξει θετική εισήγηση θα ακολουθηθούν οι προβλεπόμενες, όπως για κάθε ερευνητική πρόταση, διαδικασίες».
Δείτε επίσης
- Έτσι θα γίνει ο αρχαιολογικός χώρος της Φαιστού -Οι παρεμβάσεις του ΥΠΠΟ
- Τυμπακι: Με λαμπρότητα ο καθαγιασμός των υδάτων
- Το προγραμμα του καθαγιασμού των υδάτων στους Δήμους Φαιστού και Γόρτυνας
- Γ’ ΕΘνική: Μεγάλο διπλό για τον ΑΟΤ-Τα αποτελέσματα
- Νέα καραβιά μεταναστών στους Καλούς Λιμένες