Κορωνοϊός: «Είμαστε σε αχαρτογράφητα νερά» λένε οι παραγωγοί χαρτιού υγείας των ΗΠΑ
Καθώς η πανδημία του κορωνοϊού εξαπλώνεται, τα νοικοκυριά σε όλο τον κόσμο εφοδιάζονται με τα απαραίτητα προϊόντα και αδειάζουν τα ράφια των σούπερ μάρκετ.
Το χαρτί υγείας έχει γίνει το απόλυτο σύμβολο της πανικόβλητης αγοράς με σκηνές απείρου κάλους όπου καταναλωτές σπρώχνονται για να το εφοδιαστούν φτάνοντας στο σημείο ακόμη και να πλακωθούν στο ξύλο. Μάλιστα, στην Αυστραλία, μια τυφλή γυναίκα κατήγγειλε πως της έκλεψαν το χαρτί που είχε στο καρότσι της.
Οι εταιρείες που συμβάλλουν στην παροχή αυτών των καθημερινών προϊόντων έχουν εντυπωσιαστεί από την ζήτηση και προσπαθούν να προσαρμοστούν σε αυτόν τον ταχέως εξελισσόμενο νέο φυσιολογικό τρόπο συμπεριφοράς των καταναλωτών.
Πολλές λειτουργούσαν τις εγκαταστάσεις παραγωγής τους 24 ώρες το 24ωρο πριν από την πανδημία του κορωνοϊού. Τώρα, κάποιες έχουν περιορίσει τον αριθμό των εργαζομένων στο ελάχιστο δυνατό, υπό τον φόβο της εξάπλωσης του κορωνοϊού. Δεν είναι όμως σαφές τι θα κάνουν σε περίπτωση που αρρωστήσουν οι εργαζόμενοι.
Άδεια ράφια σούπερ μάρκετ λόγω της αυξημένης ζήτησης γιαχαρτί υγείας
«Αν με ρωτάς γιατί όλοι αρπάζουν χαρτί υγείας, δεν μπορώ να το εξηγήσω πραγματικά» δήλωσε στο CNN, ο Τομ Σέλαρς, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Selars στο Μιλγουόκι των ΗΠΑ. Η εταιρεία του επεξεργάζεται το χαρτί και παράγει συναφή προϊόντα. «Δεν είναι πως ξαφνικά έχουμε αρχίσει να χρησιμοποιούμε περισσότερο χαρτί υγείας. Αλλά η αύξηση της ζήτησης θα μπορούσε να προκαλέσει προβλήματα στην αλυσίδα εφοδιασμού» τόνισε.
Η Georgia Pacific,μια εταιρεία παραγωγής χαρτιού υγείας, δήλωσε πως την περασμένη εβδομάδα, ορισμένες παραγγελίες από λιανοπωλητές σχεδόν διπλασιάστηκαν. Η εταιρεία κατάφερε να αποστείλει 20% περισσότερο από την κανονική της χωρητικότητα. Αλλά και η American Forest & Paper Association, μια βιομηχανική ομάδα που εκπροσωπεί τους κατασκευαστές χαρτιού, σημείωσε ότι η βιομηχανία εργάζεται σκληρά για να ανταποκριθεί στην ξαφνική άνοδο της ζήτησης.
«Να είστε σίγουροι ότι τα προϊόντα χαρτιού συνεχίζουν να παράγονται και να αποστέλλονται- όπως κάνουν και τις 52 εβδομάδες του χρόνου» δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος, Χάιντι Μπροκ. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα είναι εύκολη η δουλειά για τα εργοστάσια.
Πως γίνεται το χαρτί υγείας
Το χαρτί υγείας κατασκευάζεται από μία από τις δύο πηγές: είτε αγνό χαρτοπολτό από δέντρα είτε από ανακυκλωμένο χαρτοπολτό που προέρχεται από υλικά όπως τα φωτοτυπικά χαρτιά που πετάγονται και τα οποία επανεπεξεργάζονται και μετά μετατρέπονται σε πολτό. Ο αγνός χαρτοπολτός προέρχεται από τον Καναδά και τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Στην συνέχεια, ο πολτός (παρθένος ή ανακυκλωμένος) παραδίδεται στις χαρτοβιομηχανίες που το μετατρέπουν σε μεγάλους κυλίνδρους χαρτιού που ονομάζονται «μητρικοί κύλινδροι» και έχουν πλάτος πάνω από 2.5 μέτρα. Οι κύλινδροι αυτοί φτάνουν, στην συνέχεια, στις εγκαταστάσεις χαρτοπωλείου, όπως αυτή που διευθύνει ο Σέλαρς.
«Αγοράζουμε μεγάλα ρολά από τους μύλους και ο εξοπλισμός μας τα κόβει και τα συσκευάζει στο τελικό προϊόν, όπως το ρολό κουζίνας ή το χαρτί υγείας, ανάλογα με την ποιότητα του χαρτιού» δήλωσε. Η συσκευασία και η αποστολή είναι τα τελικά βήματα της αλυσίδας.
Τι συμβαίνει όμως όταν υπάρχει μια απροσδόκητα υψηλή ζήτηση;
«Τα περισσότερα εργοστάσια λειτουργούν 24 ώρες το 2ωρο, 7 ημέρες την εβδομάδα και λειτουργούν με σταθερή χωρητικότητα. Δεν είναι σαν να υπάρχει ένα μη χρησιμοποιούμενο μηχάνημα, το οποίο μπορεί να μπει σε λειτουργία για να αυξηθεί η παραγωγή λόγω κορωνοϊού».
Για τους προμηθευτές, η ταχεία αύξηση της παραγωγής μπορεί να μην είναι εφικτή. Έτσι, θα μπορούσαν να επαναπροσδιορίσουν την παραγωγή του εργοστασίου για να κάνει περισσότερα από ένα συγκεκριμένο είδος προϊόντος και λιγότερο από ένα άλλο. «Για παράδειγμα, λιγότερες χειροπετσέτες και περισσότερο χαρτί υγείας» δήλωσε ο Σέλαρς.
Πολλοί είναι αυτοί που αγόρασαν χαρτί υγείας για τους επόμενους 3-4 μήνες, λένε οι κατασκευαστές
Μια άλλη εταιρεία παραγωγής χαρτιού, Kimberly -Clark, δήλωσε ότι λαμβάνει μέτρα για την επιτάχυνση της παραγωγής και την ανακατανομή του αποθέματος για την κάλυψη της τρέχουσας ζήτησης. «Θέλουμε να διαβεβαώσουμε τους καταναλωτές πως κάνουμε το καλύτερο δυνατό για να εξασφαλίσουμε μια σταθερή προσφορά προϊόντων στα καταστήματα και θα συνεχίσουμε να κάνουμε προσαρμογές στα σχέδιά μας εφόσον είναι απαραίτητο» ανέφερε σε δήλωσή της στο CNN η εταιρεία.
Ένας άλλος τρόπος με τον οποίο οι προμηθευτές ανταποκρίνονται στην μανία αγοράς χαρτιού υγείας εν μέσω της κρίσης του κορωνοϊού: Μερικοί κόβουν τα κέντρα διανομής, στέλνοντας τα φορτηγά κατευθείαν στα εργοστάσια χαρτιού για να φτάσουν τα προϊόντα πιο γρήγορα στα ράφια, δήλωσε ο Σκοτ Λούτον, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Supply Chain Now Radio, εταιρίας που πεικεντρώνεται στην διαχείριση της αλυσίδας εφοδιασμού.
Ο Σαχίλ Τακ, είναι ιδιοκτήτης της ST Paper & Tissue μαζί με τον πατέρα του Σάραντ. Η εταιρεία του, διαθέτει τα δικά της εργοστάσια χαρτιού και παράγει τόσο μητρικά ρολά όσο και τελικά προϊόντα όπως χαρτί υγείας και χειροπετσέτες. Όλα τα προϊόντα της κατασκευάζονται από ανακυκλωμένο χαρτί κυρίως γα εμπορικούς πελάτες, όπως ξενοδοχεία, νοσοκομεία, σχολεία και γραφεία. Ωστόσο, η εταιρεία του είναι λιγότερο επιρρεπής στην αγορά πανικού καθώς δεν προμηθεύει χαρτί υγείας που χρησιμοποιούν οι άνθρωποι στα σπίτια τους.
Η μεγαλύτερη ανησυχία τους είναι εάν αρρωστήσουν οι υπάλληλοί τους
Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έχει επηρεαστεί η επιχείρησή του. Ο Τακ λέει ότι δέχεται κλήσεις από την περασμένη εβδομάδα, λόγω της αύξησης των κρουσμάτων κορωνοϊού στις ΗΠΑ, από τους παραγωγούς χαρτιού υγείας για την εγχώρια αγορά με το ερώτημα εάν έχει επιπλέον προμήθεια για να την μοιραστεί. Η μεγαλύτερη ανησυχία του όμως αφορά την υγεία των υπαλλήλων του. «Η πανδημία του κορωνοϊού μας οδηγεί σε αχαρτογράφητα νερά. Τι θα συμβεί εάν οι εγκαταστάσεις πρέπει να κλείσουν εάν οι εργαζόμενοι αρρωστήσουν;».
Την ίδια ανησυχία έχει και ο Ρομπ Μπάρον, διευθύνων σύμβουλος της Marcal Paper. «Προσπαθούμε να μην δεχόμαστε επισκέπτες, πελάτες ή προμηθευτές στις εγκαταστάσεις μας, για την μείωση του κινδύνου εξάπλωσης του κορωνοϊού.
Τέλος, μια άλλη μεγάλη ανησυχία: το απόθεμα χαρτιού υγείας θα μπορούσε τελικά να βλάψει τις πωλήσεις των κατασκευαστών στο μέλλον. «Βλέπουμε όλοι φωτογραφίες ανθρώπων που κουβαλούν καρότσια γεμάτα με χαρτί υγείας έξω από τα σούπερ μάρκετ. Μάλλον δεν θα αγοράσουν χαρτί υγείας για τους επόμενους τρεις με τέσσερις μήνες» δήλωσε ο Μπαρον. «Θα υπάρξει σοκ ζήτησης και μετά μηδενική ζήτηση όταν τελειώσει όλο αυτό με τον κορωνοϊό».
Δείτε επίσης
- Π.Σ Τυμπακίου: Έρχεται το 2ο “South Santa Run”!
- Δήμος Γόρτυνας: Ενημερωτική συνάντηση για ένα σημαντικό έργο για την περιοχή
- Δήμος Φαιστού : «Δώσε Φωνή, Σπάσε τον Κύκλο της Βίας»
- Δήμος Φαιστού: Εντείνεται ο προβληματισμός για την ασφάλεια των σχολικών κτιρίων
- Μετανάστες: Στα σκαριά δημιουργία δομών προσωρινής φιλοξενειας στη Νότια Κρήτη
Σχετικά άρθρα
- Κορωνοϊός: Καλύτερα προετοιμασμένη για την πανδημία η Κίνα από τις ΗΠΑ
- Μπλόκαραν πτήση από τη Ντόχα με 12 κρούσματα κορωνοϊού – Σε καραντίνα και οι 91 επιβάτες
- Κορωνοϊός -Ερευνα: Το 40% των ασθενών είναι ασυμπτωματικοί
- Κορωνοϊός -Ιρλανδία: Κανένας νέος θάνατος στη χώρα, για πρώτη φορά από τις 11 Μαρτίου
- Σχεδόν 280.000 οι νεκροί από τον νέο κορωνοϊό σε όλον τον κόσμο