Κορονοϊός:Πως φτάσαμε σε ένα ακόμα lockdown-Oσα ισχύουν απο σήμερα

  03 January, 2021 ΑΡΘΡΑ
Κορονοϊός:Πως φτάσαμε σε ένα ακόμα lockdown-Oσα ισχύουν απο σήμερα

Τα ερωτήματα που προκύπτουν

Σοβαρά ερωτηματικά ως προς την καθαρά πολιτική απόφαση της κυβέρνησης να επιβάλει πιο σκληρό lockdown μέχρι τις 11 Ιανουαρίου, προκύπτουν μετά τις χθεσινές ανακοινώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου.

Η προληπτική εφαρμογή αυστηρών μέτρων ενδεχομένως να κρύβει τη μεγάλη ανησυχία που επικρατεί σε κυβέρνηση και επιστήμονες για έξαρση του κοροναϊού.

Ισως τα στοιχεία που έχουν στα χέρια τους οι ειδικοί να δείχνουν ότι αναμένεται έξαρση των κρουσμάτων, ειδικά στην Αθήνα, ίσως η αργή αποκλιμάκωση της πανδημίας να φοβίζει περισσότερο και γι’ αυτό να επιλέγεται πιο σκληρή καραντίνα.

Τα ερωτήματα που προκύπτουν έχουν να κάνουν αφενός με το ότι οι θάνατοι, τα κρούσματα και οι διασωληνωμένοι είναι πολλοί, παρά το γεγονός ότι έχουμε 2 μήνες lockdown.

Κάτι που σημαίνει ότι η διασπορά έχει επεκταθεί και δεν ελέγχεται, ότι ο ιός βρίσκεται ήδη στα σπίτια μας.

Σημαίνει επίσης ότι ο τρόπος που εφαρμόστηκε η καραντίνα το τελευταίο δίμηνο ήταν αποτυχημένος.

Οι έλεγχοι ατόνησαν, ο κόσμος κυκλοφορεί στους δρόμους και τις πλατείες σα να μην υπάρχουν περιορισμοί, τα καταστήματα μπορεί να μη λειτουργούν κανονικά αλλά μαζεύουν κόσμο στις ουρές του click away.

Οι αριθμοί μετακίνησαν κατάντησαν κωμωδία καθώς αρκετοί πολίτες βάζουν π.χ. το 6 για άθληση και βρίσκονται χιλιόμετρα μακριά από το σπίτι τους ή σε… χιονοδρομικά κέντρα.

Ισως και λόγω των εορτών η χαλάρωση των μέτρων να ήταν περισσότερο απ’ ότι έπρεπε και γι’ αυτό είδαμε κορονοπάρτι σε αποθήκες και υπόγεια και μετακινήσεις πληθυσμού από το ένα μέρος στο άλλο.

Τι νόημα είχε π.χ. η απαγόρευση κυκλοφορίας 10 με 5 όταν θα μπορούσαν να πάνε δεκάδες σε ένα σπίτι και να μείνουν εκεί, χωρίς έλεγχο μέχρι τα ξημερώματα.

Και τα σχολεία;

Η κυβέρνηση δικαιολογεί το πιο σκληρό lockdown λέγοντας ότι έτσι θα ανοίξει ο δρόμος για να ανοίξουν και όλα τα σχολεία από τις 11 Ιανουαρίου. Αυτό σημαίνει, όμως, ότι σε 8 ημέρες θα γεμίσουν ξανά οι δρόμοι με κόσμο που θα πηγαινοφέρνει παιδιά, οι μαθητές μπορεί να αποτελέσουν φορείς του ιού ενώ κανείς δεν είναι σε θέση να ελέγχει τις μετακινήσεις.

Αλλωστε, με το άνοιγμα των σχολείων τον Σεπτέμβριο καταγράφηκαν εκατοντάδες κρούσματα σε εκπαιδευτικούς και μαθητές ενώ ο λόγος που επικαλέστηκε η κυβέρνηση για να βάλει λουκέτο ήταν οι πολλές μετακινήσεις και ο συνωστισμός έξω από τα σχολεία.

Βεβαίως, όλοι θέλουν να ανοίξουν τα σχολεία, όμως, με σχεδόν 1.000 κρούσματα τη μέρα (αν γίνονται πολλά τεστ φαίνεται και ο πραγματικός αριθμός κρουσμάτων) και πολλούς θανάτους καθημερινά, κανείς δεν μπορεί να προβλέψει την εξέλιξη της πανδημίας. Ειδικά από τη στιγμή που στο εξωτερικό μιλούν όλοι για το τρίτο, πιο επιθετικό κύμα κοροναϊού, προτού υπάρξουν μαζικοί εμβολιασμοί και ανοσία της αγέλης.

«Μας ανησυχεί παρά πολύ ότι η επανέναρξη των σχολείων, μαζί με τις υπόλοιπες δραστηριότητες, θα πιέσουν το ΕΣΥ. Δεν είναι στα επίπεδα του 1ου λοκντάουν… 26 Οκτωβρίου είχαμε διψήφιο αριθμό νοσηλευομένων στις εντατικές, και τώρα έχουμε 430, υπολείπεται κατά τι όλων των ΜΕΘ που είχαμε πριν δύο χρόνια και είναι αργή η αποκλιμάκωση» τόνισε, εξηγώντας ότι «το προσωπικό των νοσοκομείων είναι εξαντλημένο ψυχικά και σωματικά και το ΕΣΥ τείνει να γίνει μονοθεματικό» τη στιγμή που υπάρχουν και άλλες ανάγκες.
Αυτό είπε χθες ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου, κ. Εξαδάκτυλος, κάτι που ενστερνίζονται κι άλλοι επιστήμονες που συμμετέχουν στην επιτροπή που κάνει τις εισηγήσεις στην κυβέρνηση.

Από αύριο, πάντως, δεν αποκλείεται να δούμε ένα νέο επιχειρησιακό σχέδιο της Αστυνομίας για εφαρμογή των μέτρων, ειδικά στις «κόκκινες» περιοχές της Αττικής, όπως ο Ασπρόπυργος, το Περιστέρι, το Κερατσίνι, το Μενίδι.

Συνεχή μπλόκα και πιο εκτεταμένοι έλεγχοι για τις μετακινήσεις αλλά και απομάκρυνση των πολιτών από δημόσιους χώρους, όπως πλατείες και πάρκα.

Ελεγχοι θα υπάρξουν και στα εμπορικά καταστήματα προκειμένου να αποτραπεί το click away, αλλά και στις εκκλησίες, ειδικά στα Θεοφάνεια, αν και η υπόθεση των λειτουργικών ανάβει φωτιές και η Ιερά Σύνοδος συνεδριάζει εκτάκτως για να πάρει αποφάσεις.

Αύριο θα γίνει νέα αξιολόγηση των δεδομένων για το πώς θα μπορούσαν να ανοίξουν τα σχολεία ενώ την Παρασκευή θα συζητηθεί και το αν θα μπορέσει να εφαρμοστεί από τις 11 Ιανουαρίου ξανά το click away, αν θα ανοίξουν και πάλι κομμωτήρια και βιβλιοπωλεία κ.λπ.

Σε κάθε περίπτωση, αποτελεί ένα ακόμη ερωτηματικό γιατί έκλεισε ξανά αυτές τις δραστηριότητες με σκοπό να τις ξανανοίξει σε μία εβδομάδα όταν θα είναι γεμάτοι οι δρόμοι με μαθητές.

Κάτι που ενδεχομένως να μη γίνει, δηλαδή η κυβέρνηση να επιλέξει να ανοίξει τα σχολεία και να κλείσει οριστικά τα καταστήματα, μέχρι νεωτέρας.

Από σήμερα, λοιπόν, και μέχρι τη Δευτέρα 11 Ιανουαρίου, στις 6 το πρωί ισχύουν τα εξής:

1. Αναστολή στο click away: Σταματά η «παράδοση εκτός» (click away) στα εμπορικά καταστήματα.

2. Κλειστά βιβλιοπωλεία

3. Κλειστά κομμωτήρια και υπηρεσίες περιποίησης νυχιών

4. Κλειστά ΚΤΕΟ

5. Αναστολή στις δραστηριότητες κυνηγιού και ψαρέματος.

6. Απαγόρευση μετακινήσεων από τις 21:00 το βράδυ μέχρι και 5:00 το πρωί, με μόνη εξαίρεση τους εργαζόμενους και όσους έχουν ανάγκη ιατρικής βοήθειας.

7. Κλειστές εκκλησίες για τους πιστούς και δεν θα γίνει την ημέρα των Θεοφανίων, αγιασμός των υδάτων σε εξωτερικούς χώρους.

Παρελθόν ο κωδικός μετακίνησης 6 για επισκέψεις σε σπίτια

Σε ισχύ τίθεται σήμερα, Κυριακή, το νέο αυστηρό lockdown που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, με την χώρα να παραμένει «κλειστή» μέχρι τις 11 Ιανουαρίου.

Από σήμερα μέχρι τουλάχιστον και τη Δευτέρα 11 Ιανουαρίου, δεν υπάρχει η δυνατότητα επισκέψεων σε άλλα σπίτια, η οποία ίσχυε για τις ημέρες των εορτών με κωδικό μετακίνησης 6.

Πλέον, επισκέψεις θα γίνονται μόνο για παροχή βοήθειας, με τον κωδικό μετακίνησης 4, ενώ το νέο ωράριο απαγόρευσης κυκλοφορίας είναι από τις 9 το βράδυ έως τις 5 το πρωί.

Τι θα ισχύει για τις μετακινήσεις

Οσον αφορά τις μετακινήσεις από τις 21:00 έως τις 05:00, θα πραγματοποιούνται όπως και τις υπόλοιπες ώρες της ημέρας, δηλαδή με μήνυμα στο 13033 και έντυπα μετακίνησης για:

Εργασία (μέσω βεβαίωσης)
Λόγους υγείας (κωδικός 3)
Ατομική άθληση και έξοδο με κατοικίδιο (κωδικός 6)

Τα SMS που θα ισχύουν είναι με τους κωδικούς:

Μετακίνηση για λόγους υγείας (μετάβαση σε φαρμακείο, επίσκεψη στον γιατρό ή μετάβαση σε νοσοκομείο ή κέντρο υγείας, εφόσον αυτό συνιστάται μετά από σχετική επικοινωνία). Σε αυτή την περίπτωση αποστέλλεται SMS με τον κωδικό 1.
Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών ειδών πρώτης ανάγκης, όπου δεν είναι δυνατή η έγκαιρη αποστολή τους. Σε αυτή την περίπτωση στο SMS χρησιμοποιείται ο κωδικός 2.
Μετάβαση σε δημόσια υπηρεσία, εφόσον δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική ή τηλεφωνική εξυπηρέτηση και μόνο για κατεπείγουσες ανάγκες, μετά από τον καθορισμό ραντεβού για το οποίο ενημερώνεται εγγράφως ή ηλεκτρονικώς ο πολίτης και υπό την επιπλέον προϋπόθεση επίδειξης της ως άνω ενημέρωσης, καθώς και μετάβαση στην τράπεζα, στο μέτρο που δεν είναι δυνατή ηλεκτρονική συναλλαγή. Για μετάβαση σε δημόσια υπηρεσία ή τράπεζα, στο SMS χρησιμοποιείται ο κωδικός 3.
Μετάβαση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη, καθώς και για μεταφορά συζύγου ή συγγενούς πρώτου βαθμού από και προς τον τόπο εργασίας του, εφόσον υφίσταται σχετική ανάγκη. Σε αυτές τις περιπτώσεις (παροχή βοήθειας, μεταφορά συζύγου ή συγγενούς στην εργασία του), αποστέλλεται SMS με τον κωδικό 4.
Μετάβαση σε κηδεία υπό τους όρους που προβλέπεται από τον νόμο ή για μετάβαση γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις. Στις περιπτώσεις αυτές στο SMS χρησιμοποιείται ο κωδικός 5.
Σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, ατομικά ή ανά δύο (2)άτομα, υπό την προϋπόθεση τήρησης στην τελευταία αυτή περίπτωση της αναγκαία απόστασης του ενάμισι (1,5)μέτρου. Καθώς και μετάβαση για σίτιση αδέσποτων ζώων, εφόσον η μετάβαση πραγματοποιείται εντός του δήμου κατοικίας του πολίτη. Στις περιπτώσεις αυτές, στο SMS χρησιμοποιείται ο κωδικός 6.

Σε κάθε μετακίνηση πρέπει οι πολίτες να έχουν μαζί τους την αστυνομική τους ταυτότητα ή διαβατήριο καθώς και συμπληρωμένο έντυπο βεβαίωσης κίνησης (εκτυπωμένο ή χειρόγραφο) ή το SMS επιβεβαίωσης, για να το επιδείξουν σε περίπτωση ελέγχου.

Φοβοι για τεράστια διασπορά στις γιορτές

«Δεν είναι δεδομένος ο εφοδιασμός σε εμβόλια» ξεκαθάρισε ο  καθηγητής Παθολογικής Φυσιολογίας Λοιμώξεων ΕΚΠΑ Νίκος Σύψας.

«Θα φοράμε μάσκες μέχρι να κάνουμε το τείχος ανοσίας στο 70% του πληθυσμού, ακόμα και αν εμβολιαστούμε τότε θα φορούμε μάσκες, εξαρτάται από την προσέλευση του κόσμου και τον εφοδιασμό με εμβόλια, τίποτε από τα δύο δεν είναι δεδομένο» υπογράμμισε το μέλος της επιτροπής. Στόχος, εξήγησε είναι να δημιουργήσουμε ένα τείχος εντός του έτους, έστω το φθινόπωρο ή το χειμώνα.

«Είμαστε στα τελευταία 30 μέτρα της πανδημίας τα πιο δύσκολα. Ιανουάριος και Φεβρουάριος θα είναι πολύ δύσκολοι μήνες, θα είναι το βαθύ σκοτάδι πριν το φως» προειδοποίησε μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

«Η Ευρώπη καθυστέρησε τον εφοδιασμό γιατί ακολούθησε τις σωστές διαδικασίες» ξεκαθάρισε πάντως ο κ. Σύψας. «Έχουμε διανύσει τα 70 μέτρα, αλλά τα υπόλοιπα 30 μέτρα είναι τα πιο οδυνηρά, είμαστε στα μέσα του δεύτερου ημιχρόνου αλλά ο αντίπαλος είναι τόσο υπέρτερος, ώστε μπορεί να μας συντρίψει το επόμενο διάστημα του παιχνιδιού» επισήμανε.

Επικίνδυνες εστίες στην Αττική

«Γνωρίζουμε το τεράστιο κόστος στην οικονομία και στην ψυχική υγεία, αλλά πρέπει να επιλέξουμε οικονομία ή υγεία, λιγότερους θανάτους. Αν επιλέξουμε ότι δεν μας ενδιαφέρουν οι θάνατοι μπορούμε να ανοίξουμε τώρα αλλά επιλεγούμε να προστατέψουμε τους συνανθρώπους μας. Εστίες επικίνδυνες στην Αττική τεράστια ανησυχία» τόνισε.

«Δέκα μέρες μετά την Πρωτοχρονιά θα έχουμε πολύ καλύτερη εικόνα για το τι γίνεται στην Ελλάδα και ιδίως τι γίνεται στην Αττική. Δυστυχώς τα επιδημιολογικά δεδομένα αλλάζουν ραγδαία και οι επιδημικές εκρήξεις συμβαίνουν σε μια εβδομάδα δεν μας προειδοποιούν».

Βρισκόμαστε στην κατάσταση του φόβου, και γιατί φοβόμαστε; Φοβόμαστε ότι τις τελευταίες 15 ημέρες υπήρξε μια τεράστια διασπορά στην ελληνική κοινωνία. Και ιδίως φοβόμαστε τι γίνεται στο λεκανοπέδιο της Αττικής. Ξέρετε ότι όταν ένας διασπείρεται διασπείρεται βουβά. Δεν καταλαβαίνουμε τίποτα, είναι κάτω από τα ραντάρ της επιδημιολογίας, κι ό,τι βλέπουμε το βλέπουμε 15 μέρες μετά. Φοβόμαστε λοιπόν τις επόμενες ήμερες τι θα δούμε στα μέσα Ιανουαρίου, αν όντως έχει υπάρξει μεγάλη διασπορά υπάρχει κίνδυνος επιδημικής έκρηξης και το μεγάλο ερώτημα είναι πώς θα την αντιμετωπίσουμε».

Γεμάτες οι ΜΕΘ

«Δεν ξεκινάμε πλέον όπως το Σεπτέμβριο με άδειες ΜΕΘ, ξεκινάμε με γεμάτες πάνω από το 70 με 80%, αν έχουμε έκρηξη πως θα μπορέσουμε να εξυπηρετήσουμε τους ασθενείς μας, αυτός είναι ο μεγάλος φόβος μας γι’ αυτό τα αλλεπάλληλα λοκντάουν χρειάζεται ψυχραιμία, είμαστε σε κόκκινη γραμμή» ανέφερε.

Όπως υπενθύμισε ο κ. Σύψας «στη Βρετάνια και στις ΗΠΑ έχουμε ήδη επιδημικές εκρήξεις. Στις ΗΠΑ είναι κάθε μέρα σα να πέφτουν 4 με 5 αεροπλάνα γεμάτα με επιβάτες, δε θέλουμε να δούμε την κατάσταση αυτή,  ξέρουμε τη ζημιά στην οικονομία την κοινωνία την ψυχολογία του κόσμου, αλλά ο αντίπαλος είναι υπέρτερος και δεν κινδυνεύουμε με ήττα αλλά με συντριβή».

Ο καθηγητής εξήγησε ότι οι επιδημικές εκρήξεις εμφανίζονται 2 εβδομάδες μετά τη διασπορά, επομένως μέχρι και τις 15 Ιανουαρίου θα είμαστε στον ύψιστο συναγερμό, ειδικά στην Αττική. Θα επιλέξουμε υγεία ή θα επιλέξουμε οικονομία. Τα μέτρα δημιουργούν ανάχωμα κι είναι μια προληπτική κίνηση σωστή κατά τη γνώμη μου, έπρεπε να ληφθεί αυτή η απόφαση.

«Για τη γρίπη ή το AIDS δεν έχουμε σοβαρό φάρμακο δεν μπορούμε να τον σκοτώσουμε τον ιό, στην θεραπεία των ιογενών λοιμώξεων υστερούμε πολύ έχουμε μόνο βοηθητικά φάρμακα» εξήγησε.

Σχολεία

«Τη Δευτέρα θα συνεδριάσουμε για να κουβεντιάσουμε το θέμα των σχολείων και πιθανών εξελίξεων. Πρέπει να παίξουμε σκληρή άμυνα με όλες μας τις δυνάμεις. Ο αντίπαλος είναι υπέρτερος. Η εισήγηση μας για τα σχολεία θα στηρίζεται στα τελευταία επιδημιολογικά δεδομένα, ήδη η υπουργός μάς έχει παρουσιάσει πολύ κάλο σχέδιο για το πώς θα ανοίξουν τα σχολεία με ασφάλεια, και μας διευκολύνει που κλείνουν οι υπόλοιπες δραστηριότητες, γιατί προτεραιότητα να ανοίξουν τα σχολεία. Αλλά έχουμε μια σχετική πολύ αργή αποκλιμάκωση θα συζητήσουμε τουλάχιστον να ανοίξουν τα δημοτικά που είναι χαμηλότερου κινδύνου».

Διευκρίνισε ότι «δεν θέλουμε να εισηγηθούμε το άνοιγμα σχολείων και να πούμε μετά από μια εβδομάδα τώρα τα ξανακλείνουμε, αυτό είναι το χειρότερο δυνατό σενάριο θέλουμε να ανοίξουν τα σχολεία με ασφάλεια και συνεχώς».

 

  03 January, 2021 ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα