Κορονοϊός: “Θα έρθουν πιο δύσκολες συνθήκες – Να τηρούμε τα μέτρα”
«Πρέπει τώρα να μάθουμε τα μέτρα ώστε να είμαστε προστατευμένοι όταν θα έρθουν οι πιο δύσκολες συνθήκες», είπε ο κ. Δερμιτζάκης.
Η πορεία της πανδημίας του κοροναϊού στη χώρα, με τον αυξημένο αριθμό κρουσμάτων αλλά και η εικόνα που παρουσιάζει παγκοσμίως, ανησυχεί τους ειδικούς που κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου.
Αναφερόμενος στο Παρίσι και τα νέα αυστηρά περιοριστικά μέτρα που ανακοινώθηκαν χθες, ο Μανώλης Δερμιτζάκης, καθηγητής ιατρικής πανεπιστημίου Γενεύης, είπε ότι υπάρχει μια παγκόσμια αύξηση των κρουσμάτων, κάτι που αποδίδεται μερικώς στην έλευση του χειμώνα.
«Υπάρχει μια τεράστια αύξηση τις τελευταίες δύο εβδομάδες, έχει παρατηρηθεί σε πάρα πολλές χώρες».
Τόνισε ότι θα πρέπει να πάρουμε παράδειγμα από το τι συμβαίνει γύρω μας, έτσι ώστε να αποφύγουμε τα χειρότερα.
«Πρέπει τώρα να μάθουμε τα μέτρα ώστε να είμαστε προστατευμένοι όταν θα έρθουν οι πιο δύσκολες συνθήκες».
Όπλο αλλά όχι πανάκεια η μάσκα
Σχετικά με την χρήση μάσκας, ο κ. Δερμιτζάκης σημείωσε ότι αποτελεί «ένα πολύ σημαντικό όπλο», ωστόσο δεν είναι πανάκεια.
Μαζί με την χρήση μάσκας θα πρέπει να τηρούνται και όλοι οι υπόλοιποι κανόνες προστασίας, με σημαντικότερο αυτόν της απόστασης.
Όσον αφορά στο ΕΣΥ, ο καθηγητής δήλωσε πως «από την στιγμή που το σύνολο των κρουσμάτων δεν είναι τεράστιο, είναι πιο εύκολα διαχειρίσιμο».
Σημαντικό ρόλο παίζει το γεγονός ότι τα κρούσματα είναι διάσπαρτα ανά τη χώρα και όχι συγκεντρωμένα σε ένα μέρος, αφού το σύστημα υγείας μπορεί να ανταποκριθεί καλύτερα κατά αυτόν τον τρόπο.
«Αν όλα τα κρούσματα που έχει η Ελλάδα βρισκόντουσαν στη Θεσσαλονίκη, θα ήταν πολύ πιο δύσκολη η διαχείριση από το να είναι διασπαρμένα όπως είναι τώρα».
Σημαντικό να γίνονται συχνά τεστ
Αναφερόμενος στα καινούργια κρούσματα που προέκυψαν στο γηροκομείο του Αγίου Παντελεήμονα, ο κ. Δερμιτζάκης επισήμανε ότι είναι σημαντικό να γίνονται συχνά τεστ σε ηλικιωμένους και προσωπικό.
«Έχει σημασία το πόσο συχνά γίνονται προληπτικά τεστ», τόνισε και είπε ότι ρόλο παίζει και το επίπεδο των κρουσμάτων στη χώρα, αφού όσο αυξάνονται τόσο θα προκύπτουν νέες μολύνσεις.
Το lockdown δεν είναι καλή λύση
Σχετικά με ένα νέο πιθανό lockdown, ο καθηγητής σημείωσε ότι δεν είναι καλή λύση, αλλά θα «πρέπει να προσπαθήσουμε να βρούμε τις λύσεις μέσα από τις δραστηριότητές μας».
Στα πόσα ημερήσια κρούσματα θα σημάνει συναγερμός στην κυβέρνηση
Αύξηση των θανάτων κατά 36% αλλά σταδιακή , αξιοσημείωτη μείωση του «μεριδίου» της Αττικής από το 59% στο 47% (συρρίκνωση περίπου 30%) στα συνολικά κρούσματα Covid-19 σε όλη την χώρα, παρουσιάζονται τις τελευταίες τρείς εβδομάδες , σύμφωνα με τον νέο αναλυτικό πίνακα με τα δεδομένα της πανδημίας που παρουσιάζει «Το Βήμα».
Σύμφωνα με την καταγραφή των δεδομένων τις τρεις τελευταίες εβδομάδες διαπιστώνεται ότι την περίοδο 23 έως 30 Σεπτεμβρίου τα κρούσματα ήταν 2189, δηλαδή 312 κάθε ημέρα , το χρονικό διάστημα από τις 30 Σεπτεμβρίου μέχρι τις 7 Οκτωβρίου ήταν 2472 (353 κατά μέσον όρο καθημερινά) και 2548 το τελευταίο επταήμερο (μέσος όρος κάθε 24ωρο 364 νέοι φορείς). Δηλαδή μέσα σε τρείς εβδομάδες υπήρξε αύξηση του μέσου όρου εβδομαδιαίων κρουσμάτων κατά 16% .
Η κρίσιμη περίοδος για καραντίνα
Αυτό οδηγεί στο συμπέρασμα ότι το «άνω φράγμα» των 600 κρουσμάτων που θέτουν σημαντικοί κυβερνητικοί παράγοντες , για να αποφασισθούν «τοπικές καραντίνες» θα υπάρξει- με τάση αύξησης των κρουσμάτων 16% κάθε τρεις εβδομάδες- περίπου σε 11-12 εβδομάδες δηλαδή περίπου στις αρχές Ιανουαρίου . Κι αν βεβαίως δεν ληφθούν μέτρα που θα περιορίσουν περαιτέρω την επέκταση της πανδημίας κι αν δεν αλλάξουν άλλα αριθμητικά δεδομένα .
Αύξηση θανάτων
Επιπλέον ενδεικτικό είναι ότι την τελευταία εβδομάδα καταγράφηκαν 45 νεκροί από κορωνοϊό που αποτελεί ρεκόρ από την αρχή της πανδημίας με έναν μέσο όρο περίπου 7 νεκρών κάθε 24ωρο, όταν ο σχετικός μέσος όρος προ τριών εβδομάδων ήταν πέντε νεκροί. Από τους 47 αυτούς νεκρούς οι 39 –ποσοστό 87%- ήταν ηλικίας ανω των 64 ετών .
Επιπλέον διαπιστώνονται αυξομειώσεις στον αριθμό των διασωληνωμένων αφού η υψηλή θνησιμότητα «μειώνει» -με βάση αυτή την μακάβρια στατιστική – τον αριθμό των διασωληνωμένων και των συνολικά νοσηλευόμενων στις ΜΕΘ.
Σημειώνεται ότι την τελευταία εβδομάδα υπολογίζεται ότι διασωληνώθηκαν 54 άτομα (στον αριθμό αυτό μπορεί να υπάρχουν μικρές διαφοροποιήσεις) , με ένα ποσοστό οκτώ περίπου την ημέρα , όταν ο σχετικός μέσος όρος την προηγούμενη εβδομάδα ήταν περίπου 9 νοσηλευόμενοι στις ΜΕΘ σε αυτή την κρίσιμη κατάσταση.
Μάσκες και social distancing μέχρι το καλοκαίρι του 2021
Μέχρι το ερχόμενο καλοκαίρι θα χρειαζόμαστε μάσκες προστασίας για τον νέο κορωνοϊό και θα πρέπει να τηρούμε τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης, προειδοποιεί ο επικεφαλής των κλινικών δοκιμών του εμβολίου της Οξφόρδης και της AstraZeneca.
Ο καθηγητής Άντριου Πόλαρντ τόνισε ότι οι πρώτες δόσεις του νέου εμβολίου πιθανότατα δεν θα είναι έτοιμες πριν από το 2021 -παρά την αισιοδοξία του ΠΟΥ - και σε πρώτη φάση θα είναι διαθέσιμες μόνον για συγκεκριμένες ομάδες υψηλού κινδύνου, όπως οι επαγγελματίες υγείας και οι ηλικιωμένοι, πράγμα που σημαίνει ότι τα περιοριστικά μέτρα για την ανάσχεση της εξάπλωσης του φονικού κορωνοϊού θα πρέπει να παραμείνουν μεσοπρόθεσμα σε ισχύ: «Η ζωή δεν θα επιστρέψει σε κανονικούς ρυθμούς μέχρι το καλοκαίρι. Ίσως χρειαστούμε τις μάσκες μέχρι τον Ιούλιο. Αν έχουμε στα χέρια μας ένα εμβόλιο που θα είναι αποτελεσματικό στην πρόληψη της νόσου, αυτός θα είναι μακράν ο καλύτερος τρόπος να τεθεί υπό έλεγχο ο κορωνοϊός. Αλλά μεσοπρόθεσμα θα χρειαστούμε καλύτερες θεραπείες. Πότε θα επιστρέψει η ζωή στην κανονικότητα; Ακόμη κι αν είχαμε αρκετά εμβόλια για όλους, κατά την άποψή μου είναι απίθανο να φθάσουμε γρήγορα σε μια κατάσταση άρσης των μέτρων του social distancing.
Μέχρις ότου φθάσουμε σ’ ένα υψηλό επίπεδο ανοσίας στον πληθυσμό, ώστε να σταματήσουμε τον κορωνοϊό και να αποκτήσουν οι περισσότεροι ευάλωτοι ανοσία, θα υπάρχει κίνδυνος. Αρχικά θα είμαστε σε μια κατάσταση όπου δεν θα παραμένει η ανάγκη για χρήση μάσκας και κοινωνική αποστασιοποίηση. Και μόνον όταν θα υπάρξει μια σημαντική πτώση στα σοβαρά κρούσματα θα νιώσουν οι κυβερνήσεις ότι είναι σε θέση να χαλαρώσουν αυτά τα μέτρα. Μιλάμε για έναν πολύ εύκολα μεταδόσιμο ιό», υπογράμμισε.
Το εμβόλιο που παρασκευάζει το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης σε συνεργασία με τον φαρμακευτικό κολοσσό AstraZeneca είναι ένα από τα μόλις εννέα ανά την υφήλιο που έχουν μπει στη φάση 3 των κλινικών δοκιμών, το τελευταίο στάδιο πριν από την κυκλοφορία τους. Ο καθηγητής Πόλαρντ τόνισε ότι αν αποδειχθεί ασφαλές και αποτελεσματικό το εμβόλιο θα χρειαστεί την έγκριση των αρμόδιων εποπτικών Αρχών, διαδικασία που θα είναι επίσης χρονοβόρα: «Δεν νομίζω ότι θα το κάνουν σε μια νύχτα. Θα πρέπει να ελέγξουν εξονυχιστικά τα αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών, όπως περιμένει η κοινή γνώμη». Η τελική αποτίμηση του εμβολίου πιθανώς να διαρκέσει εβδομάδες, είπε, επισημαίνοντας ότι η διάθεσή του στο κοινό θα αποτελέσει «τεράστια λογιστική πρόκληση».
Δείτε επίσης
- Φάρμακα για την καρδιά: Μειώνουν και τον κίνδυνο άνοιας;
- Τι αλλάζει στις κληρονομιές: νέες ρυθμίσεις
- Πώς μπορούν να πάρουν φορολογική ενημερότητα όσοι χρωστούν στην εφορία
- Οι αλλαγές του Λουτσέσκου έφεραν την ανατροπή
- Τέλη Κυκλοφορίας 2025: Έως τις 31 Δεκεμβρίου η πληρωμή τους – Τα πρόστιμα σε περίπτωση καθυστέρησης
Σχετικά άρθρα
- Πώς ξεκίνησε τελικά η πανδημία του κορονοϊού;
- Κορονοϊός: Έρχονται ρινικά εμβόλια για την παραλλαγή XEC - «Καμπανάκι» Βασιλακόπουλου
- Κορονοϊός: Μετά την υποπαραλλαγή FLiRT έρχεται η XEC – Σε έξαρση στην Ευρώπη
- Κορονοϊός: Τα δεδομένα της τελευταίας εβδομάδας
- Κορονοϊός: Πολύ περισσότερα τα κρούσματα από όσα ανιχνεύονται – Έχουν σταματήσει οι εμβολιασμοί