Προς την κορύφωση του φαίνεται πως οδεύει το 6ο κύμα κοροναϊού καθώς τα τελευταία στοιχεία του ΕΟΔΥ για το τελευταίο επταήμερο δείχνουν ότι ο ιός συνεχίζει να προκαλεί καθημερινά χιλιάδες νέες μολύνσεις ενώ δεκάδες ασθενείς εισάγονται στα νοσοκομεία.
Το πιο ανησυχητικό όμως είναι ότι με τις νέες υποπαραλλαγές φαίνεται πως οι επαναμολύνσεις αυξάνονται ραγδαία καθώς βάσει των τελευταίων στοιχεία αποτελούν το 18% επί των συνολικών κρουσμάτων.
Η πιο ύπουλη παραλλαγή
Μπορεί οι υποπαραλλαγές της Όμικρον με την προκαλούν σοβαρή νόσηση στους περισσότερους ασθενείς, ωστόσο, φαίνεται πως έχουν τη δυνατότητα να επαναμολύνουν ασθενείς με χαρακτηριστική ευκολία.
Παρ΄όλο που με τις αρχικές παραλλαγές της Όμικρον φαινόταν πως δεν ήταν εύκολες οι επαναμολύνσεις με τον ιό, η BA.5 φαίνεται να διαθέτει ένα ιδιαίτερα ισχυρό μείγμα μεταλλάξεων που «χτυπούν» το ανοσοποιητικό σύστημα.
Ανησυχία από τα τελευταία στοιχεία
Πάντως, τα τελευταία στοιχεία του ΕΟΔΥ, δείχνουν ότι δεν έχουμε ξεμπερδέψει με τον ιό, καθώς καθημερινά υπάρχουν χιλιάδες κρούσματα – κοντά στις 20.000 – ενώ υψηλός είναι ο αριθμός όσων χρειάζονται νοσηλεία σε απλές κλίνες covid.
Ειδικότερα την εβδομάδα αναφοράς καταγράφηκαν 148.435 κρούσματα COVID-19 (13.723 ανά εκατoμμύριο πληθυσμού: -1%εβδομαδιαία μεταβολή) εκ των οποίων οι επαναλοιμώξεις αφορούν το 18% των λοιμώξεων.
Το σύνολο των εισαγωγών, στα νοσοκομεία της επικράτειας, την εβδομάδα αναφοράς ήταν 2.540 ασθενείς (7μερος μ.ό.: 363, 11% εβδομαδιαία μεταβολή), ενώ το σύνολο των εξιτηρίων ανέρχεται σε 2.097 ασθενείς (7μερος μ.ο.: 300, 25% εβδομαδιαία μεταβολή).3 Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι μέχρι τέλος της εβδομάδας αναφοράς είναι 115 (63.6% άνδρες) με διάμεση ηλικία 71 έτη και το 92.4% να έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
«Πάρτε μέτρα»
Πάντως, η έκρηξη στον αριθμό των νέων μολύνσεων, είναι πραγματικότητα για αρκετές χώρες όπου είναι σε εξέλιξη πανδημικά κύματα.
Ο ΠΟΥ χτυπάει καμπανάκι, υπογραμμίζοντας ότι με την υποπαραλλαγή BA.5 της Όμικρον να ηγείται του νέου κύματος της Covid-19 στην Ευρώπη, οι χώρες πρέπει να επιταχύνουν τον εμβολιασμό και να επαναφέρουν μέτρα όπως η χρήση μάσκας.
Τα παραπάνω κρίνονται αναγκαία για να αποφύγουν οι χώρες της Ευρώπης την αναγκαιότητα λήψης αυστηρότερων μέτρων το φθινόπωρο και τον χειμώνα, προειδοποιεί ο Χανς Κλούγκε, περιφερειακός διευθυντής για την Ευρώπη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.
Η κοινωνία δεν είναι έτοιμη για lockdown
«Υπάρχει αύξηση κρουσμάτων … την ώρα που η κοινωνία λειτουργεί σχεδόν όπως πριν», είπε υπογραμμίζοντας την ανάγκη για δράση των πανδημικών σταθεροποιητών, όπως είναι η δεύτερη αναμνηστική δόση εμβολίου, πριν από την έλευση των επικαιροποιημένων εμβολίων το φθινόπωρο, καθώς και την προώθηση της χρήσης μάσκας και του εξαερισμού.
Αυτά τα μέτρα σταθεροποίησης της πανδημίας θα πρέπει να εφαρμοσθούν τώρα για να αποφευχθούν αυστηρότερα μέτρα, προειδοποίησε. «Δεν πιστεύω ότι η κοινωνία είναι έτοιμη για την κήρυξη lockdown», είπε.
Δείτε επίσης
- ΕΟΠΥΥ: Πώς θα προμηθευόμαστε τα φάρμακα το 2025 - Οι συνταγές που «κουρεύονται» και οι αλλαγές
- Χριστουγεννιάτικο τραπέζι και κίνδυνοι: Τι πρέπει να προσέξετε στην κατανάλωση φαγητού και αλκοόλ -
- Mpox: Συναγερμός στον ΕΟΔΥ: Καταγράφηκαν 18 επιβεβαιωμένα κρούσματα
- Κατάθλιψη: Παγκόσμια μελέτη αποκαλύπτει τις τροφές, «ασπίδα»
- Υγεία: Αυτοι είναι οι επικρατέστεροι για τη διοίκηση της 7ης ΥΠΕ
Σχετικά άρθρα
- Πώς ξεκίνησε τελικά η πανδημία του κορονοϊού;
- Κορονοϊός: Έρχονται ρινικά εμβόλια για την παραλλαγή XEC - «Καμπανάκι» Βασιλακόπουλου
- Κορονοϊός: Μετά την υποπαραλλαγή FLiRT έρχεται η XEC – Σε έξαρση στην Ευρώπη
- Κορονοϊός: Τα δεδομένα της τελευταίας εβδομάδας
- Κορονοϊός: Πολύ περισσότερα τα κρούσματα από όσα ανιχνεύονται – Έχουν σταματήσει οι εμβολιασμοί