Κορονoϊός : Τα τελευταία δεδομένα για τη μετάλλαξη και οι φόβοι ενόψει Φθινοπώρου

  21 August, 2021 ΑΡΘΡΑ
Κορονoϊός : Τα τελευταία δεδομένα για τη μετάλλαξη και οι φόβοι ενόψει Φθινοπώρου

Ο κορονοϊός συνεχίζει να «πολιορκεί» τη χώρα, ενώ μεγάλη ανησυχία στους ειδικούς προκαλούν τα επιδημιολογικά στοιχεία, ιδιαίτερα οι «σκληροί» δείκτες της πανδημίας.

Η αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου στην επικράτεια είναι συνεχής, γεγονός που οδηγεί σε πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ), τόσο σε κλινικές, όσο και σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Οι «σκληροί» δείκτες της πανδημίας, προμηνύουν δύσκολο φθινόπωρο.

Σταθερά πάνω από 3.000 είναι τα κρούσματα καθημερινά, οι εισαγωγές αυξάνονται όπως και οι διασωληνώσεις. Μόνο χθες μετά από 116. 848 τεστ που έγιναν σε όλη χώρα ανακοινώθηκαν 3.625 νέα κρούσματα, επίσης είχαμε 30 νέους θανάτους, ενώ 296 συμπολίτες μας παραμένουν διασωληνωμένοι.

«Καμπανάκι» από τους ειδικούς

«Πολλοί συνάδελφοι περιγράφουν την πανδημία σαν μία σειρά από συνεχόμενα σπριντ. Αυτό το σπριντ που περνάμε τώρα, πάνω από 280 ασθενείς στις ΜΕΘ της χώρας, 10πλάσιοι από πριν ένα χρόνο», σημειώνει ο Ηρακλής Τσαγκάρης, καθηγητής Πνευμονολογίας – Εντατικής Θεραπείας του νοσοκομείου «Αττικόν».

Οι ειδικοί ανησυχούν ότι η επιστροφή των παραθεριστών στα αστικά κέντρα θα διασπείρει και άλλο τον ιό και απευθύνουν έκκληση για πιστή τήρηση των μέτρων.

Όπως αναφέρει ο Νίκος Τζανάκης, καθηγητής Πνευμονολογίας, στην Ιατρική σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης: «Εφόσον γυρνάμε από τις διακοπές μπαίνουμε ένα διάστημα σε αυτοκαραντίνα 4-5 μέρες και κάνουμε συνεχώς τεστ και μόνο αν είμαστε υγιείς επιστρέφουμε στη δουλείες μας». 

Σοκαριστικές εικόνες από τις βλάβες στους πνεύμονες λόγω κοροναϊού

Τις βλάβες που μπορεί να προκαλέσει στους πνεύμονες ο κοροναϊός σε άτομα κάτω των 18 ετών χωρίς υποκείμενα νοσήματα, επισημαίνει ο καθηγητής του ΕΚΠΑ και μέλος της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης, αναρτώντας αξονικές τομογραφίες τους: «Οι ασθενείς δεν χρειάστηκαν συμπληρωματικό οξυγόνο, διασωλήνωση ή ΜΕΘ. Πρόκειται για απλά-κοινά περιστατικά Covid-19. Ωστόσο έχουν πολύ “εντυπωσιακές” βλάβες και είναι άγνωστο τι θα προκαλέσουν αυτές οι βλάβες σε βάθος χρόνου».

«Δεν αποκλείεται να δούμε διπλή χρήση μάσκας σε μέσα μαζικής μεταφοράς ή στα σούπερ μάρκετ ή και υποχρεωτική χρήση μάσκας στους εξωτερικούς χώρους από όλους», επισημαίνει η Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής. 

Θετικά τα αποτελέσματα του υποχρεωτικού εμβολιασμού στις προνοιακές δομές

Υπολογίζεται ότι έως τα τέλη Αυγούστου θα έχουν εμβολιαστεί έστω και με την πρώτη δόση, πάνω από 6 εκατομμύρια πολίτες. Ο υποχρεωτικός εμβολιασμός πάντως του προσωπικού στις προνοιακές δομές είχε ήδη αποτέλεσμα.

«Από τον Iούλιο που ο πρωθυπουργός εξήγγειλε το μετρό του υποχρεωτικού εμβολιασμού έχουμε, με μια δόση το ποσοστό 85% στους εργαζόμενους, ενώ στο δημόσιο υπερδιπλασιάστηκε», δήλωσε η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Δόμνα Μιχαηλίδου.

Μέσα σε ένα μηνά από το 44% ξεπέρασε το 90%. Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Μονάδων Φροντίδας Ηλικιωμένων, Στέλιος Προσαλίκας, αναφέρει ότι: «Έχουμε αρχίσει να βλέπουμε τις μολύνσεις αυξημένες, να γίνει επαναληπτική δόση». Να σημειώσουμε ότι έχει αποφασιστεί η χορήγηση από αρχές Σεπτεμβρίου της τρίτης δόσης σε ανοσοκατεσταλμένα άτομα.

Μετάλλαξη Δέλτα – Καθυστερούν να εμφανίσουν συμπτώματα όσοι έχουν μολυνθεί αλλά μεταδίδουν τον ιό

Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη, άτομα που έχουν μολυνθεί με τη μετάλλαξη Δέλτα καθυστερούν να εμφανίσουν συμπτώματα COVID-19, ενώ είναι ικανά να μεταδίδουν
τον ιό SARS-CoV-2. Οι ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Σταυρούλα Πάσχου (Επίκουρη Καθηγήτρια Ενδοκρινολογίας), Θεοδώρα Ψαλτοπούλου (Καθηγήτρια Θεραπευτικής-Προληπτικής Ιατρικής) και Θάνος Δημόπουλος (Καθηγητής Θεραπευτικής Αιματολογίας-Ογκολογίας και Πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζουν τα δεδομένα αυτά.

Συγκεκριμένα, αναλύθηκαν λεπτομερώς στοιχεία από 101 άτομα στην Κίνα που μολύνθηκαν με τη μετάλλαξη Δέλτα μεταξύ Μαΐου και Ιουνίου 2021, καθώς και
δεδομένα από στενές επαφές των ατόμων αυτών. Διαπιστώθηκε ότι, κατά μέσο όρο, οι άνθρωποι άρχισαν να έχουν συμπτώματα 5,8 ημέρες μετά την αρχική μόλυνση και
1,8 ημέρες αφότου βρέθηκαν για πρώτη φορά θετικοί σε ιικό RNA.

Αυτό σημαίνει ότι τα άτομα αυτά ήταν ικανά για 2 σχεδόν μέρες να μολύνουν άλλους, πριν έχουν οποιοδήποτε σύμπτωμα της νόσου. Ο χρόνος αυτός είναι μεγαλύτερος συγκριτικά με παλαιότερες μορφές του ιού. Πράγματι, σε αυτή την περίπτωση χρειάζονται κατά μέσο όρο 6,3 ημέρες για να αναπτυχθούν συμπτώματα και 5,5 ημέρες για να έχουν θετικό RNA, αφήνοντας ένα στενότερο παράθυρο 0,8 ημερών για μόλυνση χωρίς παρουσία συμπτωμάτων.

Υψηλότερο ιικό φορτίο

Επίσης, στην τελευταία μελέτη διαπιστώθηκε ότι όσοι μολύνθηκαν με τη μετάλλαξη Δέλτα είχαν υψηλότερο ιικό φορτίο στο σώμα τους. Ως αποτέλεσμα, το 74% των
μολύνσεων έλαβε χώρα κατά την προσυμπτωματική φάση.

Οι ερευνητές υπολόγισαν ακόμη τον βασικό αριθμό αναπαραγωγής ή R0, που είναι ο μέσος αριθμός των ανθρώπων στους οποίους κάθε μολυσμένο άτομο θα μεταδώσει τον ιό σε ευαίσθητο πληθυσμό.

Εκτίμησαν ότι η μετάλλαξη Δέλτα έχει R0 6,4, πολύ υψηλότερο από το R0 2 ως 4 που υπολογίστηκε για την αρχική μορφή του SARS-CoV-2. Όλα τα παραπάνω εξηγούν πώς η μετάλλαξη αυτή κατάφερε να γίνει σύντομα το κυρίαρχο στέλεχος παγκοσμίως.

Ένας μικρός αριθμός συμμετεχόντων στη μελέτη εκδήλωσε τη λοίμωξη με τη μετάλλαξη Δέλτα, ενώ είχε λάβει και τις δύο δόσεις εμβολίου. Όμως, στα άτομα αυτά
το ιικό φορτίο ήταν μειωμένο, ειδικά στην κορύφωση της λοίμωξης. Τα εμβολιασμένα άτομα είχαν επίσης 65% λιγότερες πιθανότητες από τα μη εμβολιασμένα άτομα να
μεταδώσουν τον ιό σε κάποιον άλλο.

Αυτή η παρατήρηση είναι καθησυχαστική ότι τα εμβόλια παραμένουν αποτελεσματικά και αποτελούν σημαντικότατη απάντησή μας στην πανδημία.

 

Δείτε επίσης

Σχετικά άρθρα

  21 August, 2021 ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα