Koρονοϊός: Τα σενάρια για το άνοιγμα της αγορας-Αντίστροφη μέτρηση για την οριστική λήψη απόφασεων

  02 December, 2020 ΑΡΘΡΑ
Koρονοϊός: Τα σενάρια για το άνοιγμα της αγορας-Αντίστροφη μέτρηση για την οριστική λήψη απόφασεων

Άσχημο ξεκίνημα επεφύλασσε ο Δεκέμβριος

Τις αντοχές της χώρας συνεχίζει να δοκιμάζει ο κοροναϊός.

Μπορεί τις τελευταίες ημέρες τα κρούσματα να παρουσίασαν μία κάμψη, πλην όμως χθες 1η Δεκεμβρίου ανέβηκαν ξανά κατακόρυφα στα 2.199.

Την ίδια στιγμή, ο αριθμός των θανάτων έφτασε και πάλι σε τριψήφια νούμερα, με 111 ανθρώπους να χάνουν τη μάχη με τον φονικό ιό, μέσα σε 24 ώρες. Ο μόνος αριθμός που παρουσίασε μείωση, ήταν αυτός των διασωληνωμένων, αφού έπεσε κάτω από τους 600. Βέβαια, 596 που παλεύουν για τη ζωή τους είναι πάρα πολλοί.

Φυσικά γίνεται εύκολο κατανοητό, πως με 2.000 κρούσματα ημερησίως και τόσο υψηλό αριθμό θανάτων και διασωληνωμένων, δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να γίνει συζήτηση περί άρσης του lockdown.

Ο κοροναϊός και οι αποφάσεις για το lockdown

Η τρέχουσα εβδομάδα αναμένεται να είναι κρίσιμη καθώς η κυβέρνηση θα αποφασίσει για το αν και πώς θα χαλαρώσουν τα περιοριστικά μέτρα για την εξάπλωση του κοροναϊού στη χώρας μας αλλά και την έξοδο από την lockdown.

Οι τελικά αποφάσεις θα ανακοινωθούν την Παρασκευή. Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης προχωρήσει σε τηλεοπτικό μήνυμα, θα παρουσιάσει τον «οδικό χάρτη» που δεν θα περιλαμβάνει μόνο την άρση των περιορισμών, αλλά και ένα αναλυτικό σχέδιο για την πορεία ως το εμβόλιο και το οριστικό τέλος της περιπέτειας.

Αυτό που θεωρείται δεδομένο είναι η παράταση των περιοριστικών μέτρων και μετά τις 7 Δεκεμβρίου, αφού η πίεση στο σύστημα υγείας παραμένει μεγάλη. Πολλοί, ωστόσο, κάνουν λόγο ακόμα και για παράταση έως τις 21 Δεκεμβρίου.

Πάντως τόσο στο κυβερνητικό, όσο και στο επιστημονικό επιτελείο είναι πολύ προσεκτικοί στις τοποθετήσεις τους αναφορικά με την επόμενη μέρα, μετά και την εισήγηση του πρωθυπουργού να αποφευχθούν οι ημερομηνίες. Άπαντες πλέον επαναλαμβάνουν πως οι ημερομηνίες αποτελούν δευτερεύον θέμα, αφού ο κρίσιμος παράγοντας για τον οδικό χάρτη επανεκκίνησης της χώρας θα είναι τα επιδημιολογικά δεδομένα.

Τα σενάρια για σχολεία, λιανεμπόριο και εστίαση

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, φαίνεται ότι τα σχολεία θα ανοίξουν ξανά από το νέο έτος. Ελάχιστες οι πιθανότητες να ανοίξουν στις 14 Δεκεμβρίου που προφανώς το lockdown πάει έως τότε με πρώτη ελπίδα να ανοίξει το λιανεμπόριο ώστε να κινηθεί η αγορά μέχρι τα Χριστούγεννα.

Πολύ δύσκολα να ανοίξει η εστίαση. Φαίνεται ότι αυτές οι επιχειρήσεις θα παραμείνουν κλειστές διότι φοβούνται ότι η αύξηση της κινητικότητας μαζί με την εστίαση μπορεί να δημιουργήσει νέα προβλήματα και εξάπλωση του κοροναιϊού.

Αυτό που δεν θέλει η κυβέρνηση είναι να ανοιγοκλείνουμε μετά την χαλάρωση των μέτρων και γι’ αυτό τα βήματα θα είναι πολύ προσεχτικά όπως θα ανακοινωθούν την Παρασκευή.

Ακόμα, δεν αναμένεται να επιτραπούν καθ’ όλη τη διάρκεια των γιορτών οι μετακινήσεις από νομό σε νομό, ενώ το ρεβεγιόν των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς θα γίνει σπίτι, παρέα με μόλις μια ακόμα οικογένεια.

"Αν παραμείνουμε στα 2.000 κρούσματα δεν μιλάμε για άνοιγμα της αγοράς στις γιορτές"

Ιδιαίτερα ανήσυχος για τον χθεσινό αριθμό των κρουσμάτων (2.199), εμφανίστηκε ο καθηγητής Γενετικής στην Ιατρική Σχολή της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης, σημειώνοντας ότι αν παραμείνουμε σταθερά στα 2.000 κρούσματα, θα πρέπει να ξεχάσουμε το άνοιγμα της αγοράς τα Χριστούγεννα.

Ο ίδιος σημείωσε ότι «αυτά τα στοιχεία τα οποία έρχονται δεν είναι επαρκή ώστε να μπορεί κάποιος να κάνει μια εκτίμηση. Μπορεί να έχουμε συγκέντρωση κρουσμάτων μεγαλύτερη από 2-3 μέρες», ενώ σε ό,τι αφορά στον αριθμό των νεκρών και των διασωληνωμένων, εκτίμησε ότι θα πάρει χρόνο μέχρι να αρχίσουν να μειώνονται.

«Δεν περίμενα ότι θα πάμε στα 2.200 κρούσματα»

Ειδικότερα, εξηγώντας τους λόγους που μπορεί τα χθεσινά κρούσματα να είναι τόσο αυξημένα, τόνισε ότι μπορεί να είναι κρούσματα που τα τεστ έγιναν σε διάστημα μεγαλύτερο των 2-3 ημερών και καταγράφηκαν όλα μαζί.

«Όταν είδα τα χθεσινά νούμερα που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ, με εξέπληξαν, γιατί δεν περίμενα ότι θα πάμε στα 2.200 κρούσματα. Υπήρχε μια καθοδική πορεία. Έχω μια ελπίδα, επειδή έγιναν πολύ λίγα τεστ τη Δευτέρα και όταν κάνεις λίγα τεστ έχουν πολύ μεγαλύτερο ποσοστό θετικότητας, όταν αφήσεις πολλούς που δεν τους έχεις τεστάρει και τους μεταφέρεις την επόμενη μέρα, μπορεί προσωρινά να αυξηθεί ο αριθμός, γιατί έρχεται ένα επιβαρυμένο τμήμα του πληθυσμού. Είναι μια στατιστική ανωμαλία. Τη Δευτέρα έγιναν 7.000 τεστ, ενώ χθες 30.000», επισήμανε και συμπλήρωσε ότι η καταγραφή των κρουσμάτων θα πρέπει να γίνεται την ημέρα της δειγματοληψίας. «Αυτά τα στοιχεία τα οποία έρχονται δεν είναι επαρκή ώστε να μπορεί κάποιος να κάνει μια εκτίμηση. Μπορεί να έχουμε συγκέντρωση κρουσμάτων μεγαλύτερη από 2-3 μέρες», δήλωσε ο κ. Δερμιτζάκης.

Για το άνοιγμα της αγοράς

Ωστόσο, όπως είπε ο κ. Δερμιτζάκης, μιλώντας στον Σκάι, εάν αυτό συνεχιστεί και τις επόμενες ημέρες, είναι ανησυχητικό. «Αν παραμείνουμε σταθερά στα 2.000 κρούσματα, δε γίνεται να μιλάμε για άνοιγμα της αγοράς στις γιορτές. Αν είναι 1.500 τα κρούσματα είναι διαφορετικό, γιατί σημαίνει ότι ακολουθεί την πορεία μείωσης, η οποία είχε ήδη ξεκινήσει. Εάν ξαναδούμε σήμερα έναν αντίστοιχο αριθμό κρουσμάτων, σημαίνει ότι δεν λειτουργεί το lockdown, δεν παρεμποδίζει την μετάδοση και μάλιστα θα φανεί ότι κάτι χειροτέρεψε, διότι είχαμε δει τη μείωση πριν. Εγώ χθες περίμενα γύρω στα 1.500-1.600 κρούσματα με βάση το γεγονός ότι το Σάββατο ήταν 1.700. Αν δούμε από 1.800 και κάτω, ακολουθεί την πορεία που ξέραμε. Αν δούμε πάλι πάνω από 2.000 θα ανησυχήσω περισσότερο», υπογράμμισε ο καθηγητής.

Σε ό,τι αφορά στον αριθμό των νεκρών και των διασωληνωμένων, σημείωσε ότι θα πάρει χρόνο μέχρι να αρχίσουν να μειώνονται, αν και ήδη παρατηρείται μια πολύ μικρή πτώση στους διασωληνωμένους. «Είναι ένας περίεργος δείκτης, γιατί δεν ανακοινώνονται οι νέοι διασωληνωμένοι, αλλά ο συνολικός αριθμός τους. Επομένως δεν ξέρουμε ποιος μπήκε και ποιος βγήκε για να γνωρίζουμε ποιος είναι ο ρυθμός προσθήκης. Επειδή λοιπόν συσσωρεύονται, δεν μπορούμε να καταλάβουμε με τα στοιχεία που έχουμε πόσες είναι οι καινούριες διασωληνώσεις», κατέληξε.

 

  02 December, 2020 ΑΡΘΡΑ