Kορονοιός; Ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων τον Φλεβάρη

  02 March, 2021 ΑΡΘΡΑ
Kορονοιός; Ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων τον Φλεβάρη

Θα...τραβήξει πολύ ακόμα το lockdown

Μικρότερη ανοδική τάση των κρουσμάτων εμφανίζεται, τουλάχιστον προς το παρόν, στο επονομαζόμενο «τρίτο κύμα» του κοροναϊού στη χώρα μας, σε σχέση με την έξαρση της πανδημίας τον περασμένο Νοέμβριο. Κάτι που αποδίδεται στους εμβολιασμούς και στα συνεχόμενα περιοριστικά μέτρα.

Ωστόσο, οι προβλέψεις για τις επόμενες ημέρες είναι δυσοίωνες, αφού αναμένεται σημαντική αύξηση των νέων διαγνώσεων, αν συνεκτιμηθεί ότι την προηγούμενη Δευτέρα ο αριθμός των νέων φορέων ήταν 880 και χθες ανήλθαν σε 1.176 (αύξηση 34%). Επιπλέον, την Κυριακή 21 Φεβρουαρίου οι νέοι ασθενείς ήσαν 884 και προ διημέρου 1269 (αύξηση 43%).

Το δεύτερο κύμα

Στο δεύτερο «κύμα» του κοροναϊού που άρχισε στα μέσα Οκτωβρίου, την εβδομάδα 13 έως 20 Οκτωβρίου, τα κρούσματα ήταν 3.409 και το επόμενο επταήμερο (20-27 Οκτωβρίου) εκτοξεύθηκαν σε 6.283 (αύξηση 84%). Την αμέσως επόμενη εβδομάδα, 27 Οκτωβρίου έως 3 Νοεμβρίου (σ.σ. λίγο πριν από τη δεύτερη «εθνική» καραντίνα) υπήρξε νέα ραγδαία άνοδος των κρουσμάτων σε 11.494 (αύξηση 83%). Όμως και το αμέσως επόμενο επταήμερο υπήρξε περαιτέρω «μεγέθυνση» του αριθμού των νέων φορέων που έφτασαν τους 18.255 (ποσοστό 12%), για ν’ αρχίσει μετά τις 17 Νοεμβρίου μία σταδιακή συρρίκνωση του αριθμού των νέων διαγνώσεων. Δηλαδή στο δεύτερο «κύμα» του Νοεμβρίου μέσα σε τέσσερις εβδομάδες υπήρξε αύξηση των νέων νοσούντων κατά 435%. 

Το τρίτο κύμα

Ωστόσο, στη νέα φάση της πανδημίας και στο επονομαζόμενο τρίτο «κύμα» οι ανοδικές τάσεις είναι ασφαλώς μικρότερες. Το επταήμερο 25 Ιανουαρίου έως την 1η Φεβρουαρίου τα κρούσματα ήταν 5.083 και την επόμενη εβδομάδα (1-8 Φεβρουαρίου ) ανήλθαν σε 7.080 (αύξηση 39%). Όμως τις επόμενες 14 ημέρες (σ.σ. όπου πάντως περιλαμβάνονται κι οι ημέρες της κακοκαιρίας και των χιονοπτώσεων) η άνοδος ήταν της τάξης του 10-15%.

Τις τελευταίες ημέρες, ωστόσο, δηλαδή από τις 22 Φεβρουαρίου έως την 1η Μαρτίου, τα νέα κρούσματα έφθασαν τα 11.598, έναντι 7.848 το διάστημα από 15 έως 22 Φεβρουαρίου, σημειώνοντας αύξηση 48%. Η αύξηση δηλαδή των νέων νοσούντων τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες ήταν της τάξης του 128%. Με τους επιδημιολόγους να εκτιμούν ότι οι επόμενες ημέρες θα είναι ιδιαίτερα κρίσιμες για την εξέλιξη της πανδημίας και την απόδοση των περιοριστικών μέτρων.

"Αν μεταλλαχθεί ο ιός θα είναι σαν να ξεκινάμε από την αρχή"

Σε έξαρση παραμένει η πανδημία στη χώρα μας, με τους επιστήμονες να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, καθώς το τρίτο κύμα βρίσκεται στο πικ του. Ο διευθυντής της Β’ ΜΕΘ στο Παπανικολάου, Νίκος Καπραβέλος, μίλησε στην «Ωρα Ελλάδος» για τον κίνδυνο ολίσθησης που ελλοχεύει. «Είμαστε σε οξεία φάση του τρίτου κύματος και θα διαρκέσει μέχρι τέλη Μαρτίου» είπε ο κ. Καπραβέλος.

Ωστόσο, παρουσιάστηκε καθησυχαστικός για τις μεταλλάξεις λέγοντας πως «ευτυχώς οι μεταλλάξεις δεν είναι ανθεκτικές στα εμβόλια. Εμβολιασμοί και ανοσία κρατούν χαμηλά τη θνητότητα».

Ο κ. Καπραβέλος τόνισε ότι ο μέσος όρος ηλικίας των νοσούντων έχει κατέβει και πλέον «βλέπουμε μεσαίες και όχι μεγάλες ηλικίες στα νοσοκομεία». Η κατάσταση προς το παρόν φαίνεται να είναι διαχειρίσιμη, ωστόσο, «Η απειλή ενός πολυεθνικού στελέχους θα αλλάξει όλους τους κανόνες. Αν μεταλλαχθεί ο ιός θα είναι σα να ξεκινάμε από την αρχή».

Πάντως ο διευθυντής ΜΕΘ του Παπανικολάου εξέφρασε την πεποίθηση ότι «φτάνουμε στο τέλος, χρειάζεται υπομονή».

"Δύσκολα το άνοιγμα του λιανεμπορίου μέχρι την Καθαρά Δευτέρα"

Αδύνατο θεωρεί το άνοιγμα του λιανεμπορίου έως την Καθαρά Δευτέρα ο καθηγητής υγειονομικής και περιβαλλοντικής μηχανικής ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

Στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» μίλησε ο κ. Σαρηγιάννης για την πορεία της πανδημίας και τα σενάρια για άνοιγμα του λιανεμπορίου.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, είναι δύσκολο  να ανοίξει το λιανεμπόριο με τόσα πολλά κρούσματα. Μέχρι την Καθαρά Δευτέρα εκτιμά ότι η εικόνα θα είναι λίγο καλύτερη σε σχέση με τώρα, ενώ μέχρι το τέλος Μάρτη θα έχει γίνει μια αποκλιμάκωση, η οποία θα είναι αρκετά ικανοποιητική ώστε να συζητηθεί το άνοιγμα.

Το σημαντικό είναι, υποστήριξε, ότι θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε το χρόνο που είμαστε σε Lockdown ώστε να ανοίξουμε με μεγαλύτερη ασφάλεια.

Για τα σχολεία είπε ότι αν η διασπορά στην κοινότητα μείνει σε χαμηλά ποσοστά τότε τα σχολεία μπορούν να ανοίξουν με μια σχετική ευκολία, όπως συμβαίνει σε άλλες περιοχές.

Στην ιδέα ενός ολικού Lockdown δύο εβδομάδων, που πρότεινε ο γιατρός και ερευνητής στις ΗΠΑ, Γιώργος Παυλάκης, μιλώντας χθες στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA», είναι μια λύση που μπορεί να δώσει αποτέλεσμα. Ωστόσο, όλες οι λύσεις εξαρτώνται από το κατά πόσο εφαρμόζονται.

«Όταν είμαστε σε ημικλείσιμο, να προετοιμαζόμαστε για να ανοίγουμε καλύτερα και πιο οργανωμένα», τόνισε ο κ. Σαρηγιάννης.

Τέλος, για την κατάσταση που επικρατεί στη Θεσσαλονίκη, είπε πως ακολουθεί μια ήπια αυξητική πορεία, αλλά είναι ελεγχόμενη, αν και τυπικά βρίσκεται στο κόκκινο.

Αυτό που ανησυχεί είναι τα μεταλλαγμένα στελέχη και γι’ αυτό πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί και να ακολουθούμε τις οδηγίες των ειδικών.

 

  02 March, 2021 ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα