Kορονοϊός: “Πυρετός” επαφών για το εμβόλιο-Οι ειδικοί μιλουν για σκληρότερα μέτρα τον Ιανουάριο

  18 December, 2020 ΑΡΘΡΑ
Kορονοϊός: “Πυρετός” επαφών για το εμβόλιο-Οι ειδικοί μιλουν για σκληρότερα μέτρα τον Ιανουάριο

Σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό για το εμβόλιο και την επιχείρηση «Ελευθερία»

Σε σύσκεψη για την υλοποίηση του σχεδίου για το εμβόλιο του κορονοϊού θα συμμετάσχει σήμερα ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. Η σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και σε αυτή θα λάβουν μέρος τα επιτελικά στελέχη που εμπλέκονται στο Εθνικό Σχέδιο εμβολιασμού, με το κωδικό όνομα «επιχείρηση Ελευθερία».

«Μέσα στις επόμενες εβδομάδες η πατρίδα μας καλείται να αναμετρηθεί με το μεγάλο στοίχημα του εμβολιασμού. Η κυβέρνηση οργάνωσε και ήδη εφαρμόζει ένα Εθνικό Σχέδιο ώστε η θωράκιση κατά του κορονοϊού να φτάσει δωρεάν σε κάθε Ελληνίδα και Έλληνα, σε κάθε γωνιά του τόπου», είχε αναφέρει στην Βουλή ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συζήτηση για την κύρωση του κρατικού προϋπολογισμού για το 2021, υπογραμμίζοντας πως σε λίγα εικοσιτετράωρα, «ξεκινά η εθνική εκστρατεία για τον εμβολιασμό η οποία σηματοδοτεί, ταυτόχρονα, όχι το τέλος της αρχής αλλά την αρχή του τέλους».

Ανοιχτό το ενδεχόμενο σκληρότερου lockdown τον Ιανουάριο

Εν τω μεταξύ, ανοιχτό το ενδεχόμενο για την επιβολή πιο σκληρού lockdown τον Ιανουάριο, ακόμα και αντίστοιχου με αυτό του Μαρτίου, άφησε ο καθηγητής μικροβιολογίας του ΕΚΠΑ, Αθανάσιος Τσακρής καθώς, όπως σημείωσε, τον επόμενο μήνα αναμένεται μεγαλύτερη έκρηξη του ιού. 

«Μπαίνουμε σε έναν δύσκολο μήνα. Μπορεί να έχουμε το εμβόλιο που σίγουρα είναι ιδιαίτερα αξιοσημείωτο και θα παίξει σημαντικό ρόλο στη διαχείριση της επιδημίας, όμως τον Ιανουάριο περιμένουμε μεγαλύτερη έκρηξη του ιού, με αναζωπύρωση του δεύτερου κύματος. Δεν αποκλείεται να είναι χειρότερο από ό,τι βιώσαμε τον Νοέμβριο. Γι’ αυτό και η Ευρώπη προετοιμάζεται ώστε να προλάβει τα χειρότερα. Έχει να κάνει και με τις καιρικές συνθήκες, αλλά και τον συγχρωτισμό τις ημέρες των εορτών. Έτσι, ενδέχεται παράταση του υπάρχοντος lockdown και τον Ιανουάριο ή ακόμα σκληρότερο, τύπου Μαρτίου», σημείωσε μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Έπρεπε να είχαμε αυστηρότερο lockdown – Nα ξεχάσουμε ρεβεγιόν με 9 άτομα

Την άποψη ότι θα έπρεπε εξαρχής να είχε επιβληθεί σκληρότερο lockdown, τύπου Μαρτίου εξέφρασε ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να ληφθούν σκληρότερα μέτρα και για άλλες περιοχές, όπως η Κοζάνη.

«Έχουμε έναν πόλεμο σε πολλαπλά μέτωπα. Όσοι μεν δεν έχουν οξύ πρόβλημα, αισθάνονται ότι δεν τους αφορά. Το lockdown εφαρμόστηκε όταν είχαμε μια πολύ μεγάλη κυκλοφορία του ιού και θέλει πολύ περισσότερο για να περιοριστεί και να καμφθεί και το επίπεδο των μέτρων δεν είναι σαν τον Μάρτιο. Αν ήμασταν σε lockdown Μαρτίου από την πρώτη στιγμή, πιθανότατα θα είχαμε καλύτερα αποτελέσματα», επισήμανε.

Σχετικά με το όριο των 9 ατόμων στις γιορτές των Χριστουγέννων σημείωσε ότι δεν είναι υποχρεωτικό να είναι τόσα άτομα και το δικαίωμα αυτό προέκυψε από την πίεση της κοινωνίας, η οποία είναι «κουρασμένη ως εκεί που δεν πάει».

Μάλιστα, ο κ. Εξαδάκτυλος μιλώντας στο ΣΚΑΙ, έκρουσε το καμπανάκι για τους Θεσσαλονικείς σημειώνοντας ότι η η πίεση στο σύστημα υγείας είναι ακόμα μεγάλη. Η «Θεσσαλονίκη είναι μια διαρκής στενοχώρια. Τα 9 άτομα δε θα πρέπει να εξαντληθούν σε καμία περίπτωση. Οι Θεσσαλονικείς θα πρέπει να περιοριστούν αυστηρά στην οικογένεια».

 

  18 December, 2020 ΑΡΘΡΑ