Koρονοϊός: Προς ολοταχώς για νέο λουκέτο με φόντο το...εμβόλιο

  03 December, 2020 ΑΡΘΡΑ
Koρονοϊός: Προς ολοταχώς για νέο λουκέτο με φόντο το...εμβόλιο

Βέβαιο θα πρέπει να θεωρείται ότι η χώρα οδεύει σε παράταση του καθολικού «λουκέτου» για τουλάχιστον μία ακόμη εβδομάδα, έως τις 14 Δεκεμβρίου δηλαδή, με τις σχετικές ανακοινώσεις να αναμένονται είτε σήμερα, πιθανότατα από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, είτε αύριο, Παρασκευή

«Φρένο» στις σκέψεις της κυβέρνησης για άμεση παρουσίαση του οδικού χάρτη εξόδου από το καθεστώς του lockdown φαίνεται πως βάζουν τα επιδημιολογικά δεδομένα των τελευταίων ημερών.

Βέβαιο θα πρέπει να θεωρείται ότι η χώρα οδεύει σε παράταση του καθολικού «λουκέτου» για τουλάχιστον μία ακόμη εβδομάδα, έως τις 14 Δεκεμβρίου δηλαδή, με τις σχετικές ανακοινώσεις να αναμένονται είτε σήμερα, πιθανότατα από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, είτε αύριο, Παρασκευή.

Κατά συνέπεια, προς τα πίσω φαίνεται πως μετακινείται και ο οδικός χάρτης άρσης του lockdown, ο οποίος θα παρουσιαζόταν από τον πρωθυπουργό, μιας και τοποθετείται χρονικά όταν θα υπάρχει στέρεα εικόνα αποκλιμάκωσης του πανδημικού κύματος.

Αυτό δεν συνέβη ούτε την Τετάρτη, όπου τα επιδημιολογικά δεδομένα που ανακοίνωσε ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) επιβεβαίωσαν την ανάκαμψη του δείκτη των νέων κρουσμάτων, που παρέμεινε πάνω από τις 2.000, ενώ αύξηση σημειώθηκε στους διασωληνωμένους ασθενείς, με τους νεκρούς να παραμένουν σε υψηλά επίσης επίπεδα.

Επίσης, το γεγονός ότι ο ρυθμός αποσυμφόρησης των νοσοκομειακών μονάδων παραμένει αργός μειώνει τα όποια περιθώρια ελιγμών, καθώς το κυβερνητικό επιτελείο φαίνεται διατεθειμένο να αρκεστεί σε αργά βήματα για την επανεκκίνηση της καθημερινότητας, όπως άλλωστε διαμήνυσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στο World Leaders Forum. 

Τέλος τα μπαρ και η διασκέδαση – Λιανεμπόριο με όρους

Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι κάποιες δραστηριότητες δεν πρέπει να λειτουργήσουν μέχρι να έχουμε τα εμβόλια, όπως για παράδειγμα η νυχτερινή διασκέδαση.

«Ελπίζω όσο βγαίνουμε από το δεύτερο lockdown θα είμαστε πολύ πιο προσεκτικοί. Αλλά και πάλι θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι κάποιες οικονομικές δραστηριότητες απλά δεν πρόκειται να λειτουργήσουν μέχρι να έχουμε εμβόλια. Για παράδειγμα η νυχτερινή διασκέδαση, τα μπαρ, η μεταμεσονύχτια διασκέδαση. Δεν μπορεί να έχουμε ανθρώπους να συνωστίζονται σε μπαρ μέχρι να έχουμε τα εμβόλια» είπε χαρακτηριστικά.

Επίσης, σημείωσε πως «ίσως σε κάποιο σημείο θα είμαστε σε θέση να ανοίξουμε τα εστιατόρια με τη σωστή κοινωνική απόσταση». Σκεφτόμαστε επίσης το άνοιγμα του λιανεμπορίου, αλλά συγκεκριμένοι περιορισμοί θα ισχύουν μέχρι το εμβόλιο».

Σύμφωνα πάντως με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, τα καταστήματα εποχικών ειδών, μικρού λιανεμπορίου και τα κομμωτήρια είναι πρώτα στη λίστα για άνοιγμα τις επόμενες ημέρες. Μάλιστα, δεν αποκλείεται άνοιγμα των πρώτων τη Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου, εν όψει εορτών.

«Η πανδημία θα τελειώσει όταν θα έχουμε το εμβόλιο και όταν θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην τοποθέτησή του, βάζοντας το πλαίσιο του ρόλου που θα παίξει το εμβόλιο για την επιστροφή σε μια «κανονικότητα», καθώς και το χρονοδιάγραμμα για αυτό. 

Προς κλειστά σχολεία

Την ίδια στιγμή, όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν στο ότι τα σχολεία δεν θα ανοίξουν πριν από τις αρχές της νέας χρονιάς.

Τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά για όσο διάστημα πουν οι ειδικοί, είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο World Leaders Forum. «Η πανδημία είναι δραματικός καταλύτης αλλαγών. Αντιμετωπίζουμε αποτελεσματικά το δεύτερο κύμα, αλλά προχωράμε με επιθετικό τρόπο στις μεταρρυθμίσεις που έχουμε σχεδιάσει, χωρίς να χάνουμε χρόνο» τόνισε ο πρωθυπουργός,

Αναφερόμενος στην τηλεκπαίδευση, υπογράμμισε πως «ένα χρόνο πριν, δεν θα πιστεύαμε πως κάθε μία σχολική τάξη, από τα νηπιαγωγεία ως τα πανεπιστήμια, θα λειτουργεί ηλεκτρονικά». Ευχαρίστησε, μάλιστα, τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς που αγκάλιασαν την πρωτοβουλία και κατέληξε λέγοντας πως «θα κρατήσουμε τα σχολεία κλειστά για όσο μας λένε οι ειδικοί, αλλά όταν γυρίσουμε στις φυσικές τάξεις, θα ξέρουμε ότι έχουμε πια την υποδομή για την ψηφιακή εκπαίδευση». 

Κρίσιμη θεωρείται πάντως η σημερινή συνεδρίαση της επιτροπής των λοιμωξιολόγων, ύστερα από την οποία θα ακολουθήσει και η ενημέρωση τους στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Οι λοιμωξιολόγοι είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικοί για την σταδιακή άρση των μέτρων, ενώ ακόμα και για το άνοιγμα των σχολείων υπάρχουν ενδοιασμοί.

Στην πλειοψηφία τους υποστηρίζουν ότι δεν θα πρέπει να ανοίξουν άμεσα ούτε τα δημοτικά σχολεία. Αντίθετα, σημειώνουν ότι το άνοιγμα όλων των σχολικών βαθμίδων θα πρέπει να γίνει μετά τη γιορτή των «Φώτων» στις 7 Ιανουαρίου, προκειμένου να αποφευχθεί ο οποιοσδήποτε συνωστισμός έξω από τις σχολικές μονάδες.

Επικίνδυνο να ανοίξουμε τώρα

Ασφυκτικές είναι οι πιέσεις της κοινωνίας προς κυβέρνηση και ειδικούς για ένα μερικό άνοιγμα της οικονομίας ενόψει και των εορτών των Χριστουγέννων.

Ωστόσο, πολλοί είναι εκείνοι που τονίζουν ότι μια πρόωρη άρση των περιοριστικών μέτρων, έστω και μέρος αυτών, θα οδηγήσει σε επιδείνωση του δεύτερου κύματος της πανδημίας και σε περαιτέρω πίεση του συστήματος υγείας που ήδη βρίσκεται στα όριά του.

«Λάθος να ανοίξουμε στις 14»

Μιλώντας στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης, καθηγητής Υγειονομικής και Περιβαλλοντικής Μηχανικής ΑΠΘ, σημείωσε ότι με βάση την πορεία της πανδημίας μέχρι τώρα είναι αδύνατο να φτάσουμε τον στόχο των 500 κρουσμάτων που έχει θέσει το υπουργείο Υγείας μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου.

«Αν αυτός είναι ο στόχος, πρέπει να περιμένουμε άλλες περίπου 15 ημέρες μετά τις 21 του μήνα».

Ο κ. Σαρηγιάννης επισήμανε ότι είναι επικίνδυνο να «ανοίξει» η χώρα την επόμενη εβδομάδα, ενώ αφήνει ένα πολύ μικρό παράθυρο για προσεκτικό άνοιγμα ορισμένων επιχειρήσεων την εβδομάδα πριν τα Χριστούγεννα.

«Είναι λάθος να ανοίξουμε στις 14».

Ο καθηγητής τόνισε ότι δε θα κάνουμε ρεβεγιόν Χριστουγέννων όπως τις προηγούμενες χρονιές, ενώ θα πρέπει να ξεχάσουμε γιορτές σε μαγαζιά.

Εξαιρετικό εργαλείο η ιχνηλάτηση

Αναφερόμενος στην ιχνηλάτηση, ο κ. Σαρηγιάννης σημείωσε ότι πρόκειται για ένα εξαιρετικό εργαλείο το οποίο δε θα πρέπει να σταματήσει να χρησιμοποιείται.

«Η προσπάθεια να κάνει κανείς από τη μια μεριά αντιπροσωπευτική δειγματοληψία και από την άλλη πιο στοχευμένα τεστ έτσι ώστε να χτυπήσει περιοχές που μπαίνουν το ‘κόκκινο’, θα είναι ένα ακόμη όφελος».

 

  03 December, 2020 ΑΡΘΡΑ