Koρονοϊός: Προ των πυλών το τέταρτο κύμα-Παράθυρο για νέα οριζόντια μέτρα

  05 July, 2021 ΑΡΘΡΑ
Koρονοϊός: Προ των πυλών το τέταρτο κύμα-Παράθυρο για νέα οριζόντια μέτρα

Σε μια ανησυχητική πρόβλεψη προχώρησε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Νίκος Σύψας, ο οποίος δήλωσε πως είναι θέμα χρόνου να έρθει το τέταρτο κύμα στην Ελλάδα και πως μέσα Αυγούστου θα έχουμε έξαρση των κρουσμάτων κοροναϊού.

Επίσης, προέτρεψε τους πολίτες να εμβολιαστούν και είπε πως η επιτροπή δεν έδωσε ποτέ οδηγία να βγουν οι μάσκες. Ακόμα, ανέφερε πως εάν πιεστεί το σύστημα δεν αποκλείονται νέα οριζόντια μέτρα και πως σε αυτό το κύμα θα μολυνθούν οι πάντες.

Ειδικότερα, όπως είπε στο Open: «Είναι θέμα χρόνου να έρθει το 4ο κύμα στην Ελλάδα. Γύρω στα μέσα Αυγούστου θα έχουμε έξαρση των κρουσμάτων. Θα φοβόμουν να είμαι ανεμβολίαστος ενώ έρχεται 4ο κύμα. Μου κάνει εντύπωση πώς μερικοί άνθρωποι παίρνουν τεράστιο ρίσκο να μένουν ανεμβολίαστοι. Οι άνθρωποι μεγάλης ηλικίας και όσοι έχουν υποκείμενα νοσήματα να εμβολιαστούν, καμία ηλικία δεν είναι άτρωτη». 

Ο κ. Σύψας σημείωσε ότι οι νέοι άνθρωποι διασπείροντας τον ιό βάζουν σε κίνδυνο αγαπημένα πρόσωπα αλλά και την οικονομία της χώρας, ενώ παράλληλα τόνισε πως η μετάλλαξη Δέλτα είναι πιο μεταδοτική. «Είναι προς διερεύνηση αν η μετάλλαξη Δέλτα είναι πιο επικίνδυνη», σημείωσε.

Μάλιστα, τόνισε πως υπάρχει «ευρεία διασπορά της μετάλλαξης Δέλτα, κάτω από τα ραντάρ».

«Πηγαίνετε να εμβολιαστείτε γιατί κινδυνεύετε»

Όπως σημείωσε, οι πολίτες που δεν έχουν κάνει το εμβόλιο χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: τους αρνητές που παρασύρονται από ψευδοεπιστημονικές θεωρείς και όσους το αναβάλλουν για αργότερα.

Ο κ. Σύψας εξέφρασε την απορία του για τα άτομα άνω των 60 ετών που δεν κάνουν το εμβόλιο, ενώ έχουμε δει τι συνέβη πέρσι την άνοιξη και το φθινόπωρο στη Θεσσαλονίκη, και τους έστειλε ηχηρό μήνυμα: «Πηγαίνετε (σ.σ. να εμβολιαστείτε) γιατί κινδυνεύετε».

Τόνισε, όμως, πως καμία ηλικιακή ομάδα δεν είναι άτρωτη απέναντι στον ιό και ζήτησε από τους νέους να είναι προσεκτικοί καθώς, μπορεί να είναι λίγες οι πιθανότητες να νοσήσουν οι ίδιοι σοβαρά, αλλά «διασπείροντας τον ιό, βάζουν σε κίνδυνο τα αγαπημένα τους πρόσωπα που δεν έχουν εμβολιαστεί, βάζουν σε κίνδυνο την κοινωνία, την οικονομία και τις δουλειές τους».

«Η επιτροπή δεν έδωσε καμία οδηγία να βγουν οι μάσκες σε εξωτερικούς χώρους»

Αναφορικά με τη χρήση μάσκας επεσήμανε ότι «Οι κλειστοί χώροι είναι χώροι υπερ-μετάδοσης. Υπάρχει μία τεράστια παρεξήγηση: η επιτροπή δεν έδωσε καμία οδηγία να βγουν οι μάσκες. Η επιτροπή είπε ότι όταν βγαίνουμε από το σπίτι να φοράμε τις μάσκες. Δεν έχουμε δώσει ποτέ εντολή βγάλτε τις μάσκες σε εξωτερικούς χώρους».

Ερωτώμενος για τα μέτρα που έχουν οριστεί για τους ανεμβολίαστους, τόνισε πως το Σύνταγμα ορίζει ως υπέρτατο αγαθό τη δημόσια υγεία και η πολιτεία οφείλει να την προασπίσει. «Είναι μέτρα προάσπισης της δημόσιας Υγείας» επανέλαβε.

Χαρακτήρισε, ακόμη, «δημόσιο κίνδυνο» κάποιον που δεν έχει κάνει το εμβόλιο και μπορεί να μπει σε δημόσιο χώρο ενώ νοσεί.

Όσον αφορά στην υποχρεωτικότητα των εμβολίων ανέφερε ότι νομικά «δεν γίνεται να κάνουμε τα εμβόλια υποχρεωτικά. Χρειάζεται η συναίνεση γιατί έχουν άδεια προσωρινή, όταν οι εταιρείες πάρουν κανονική άδεια τότε το ξαναβλέπουμε».

Δεν αποκλείονται νέα μέτρα

Ο εμβολιασμένος έχει πολύ μικρές πιθανότητες να μολυνθεί και έχει ελάχιστη πιθανότητα να μολύνει άλλους. Ένας ανεμβολίαστος μπορεί να μολύνει 8 ανθρώπους. Σχεδόν όλοι οι ανεμβολίαστοι θα μολυνθούν. Θα αυξηθεί η πίεση στο σύστημα υγείας και θα χρειαστούν οριζόντια μέτρα. Όλα εξαρτώνται από την πίεση του συστήματος υγείας».

Παράλληλα, έκρινε ως πιθανούς νέους περιορισμούς στις μετακινήσεις των πολιτών εξηγώντας πως η Επιτροπή θα συζητήσει σχετικό σχέδιο.

«Υπάρχει ένα σχέδιο όπου μετακινήσεις από νομό σε νομό θα γίνονται με τη χρήση τεστ, rapid ή μορικού, όχι self test» διευκρίνισε, ενώ όσον αφορά στα αυτοκίνητα που θα επιβαίνουν οικογένειες, είπε πως δεν θα «χρειάζεται η επίδειξη τεστ».

«Σύντομα θα έχουν δύο Ελλάδες» είπε ακόμη και εξήγησε πως ορισμένοι νομοί θα έχουν χαμηλά εμβολιαστικά επίπεδα και άλλοι υψηλά.

Έκανε λόγο για «δύο διαφορετικές ζώνες» και εξέφρασε τις ελπίδες του να μην υπάρξουν περιορισμοί μετακινήσεων. Ωστόσο, διευκρίνισε πως «σε περιοχές με χαμηλό εμβολιασμό και υψηλή επιδημία, θα υπάρξουν τοπικοί περιορισμοί».

Προβλήματα στα σχολεία

Τέλος, ο ίδιος έκανε λόγο για προβλήματα στη λειτουργία των σχολείων από τον Σεπτέμβριο.

Για τα παιδιά και το άνοιγμα των σχολείων σημείωσε ότι η μετάλλαξη Δέλτα αγαπά πολύ τους νέους. «Εάν γίνει αυτό που θα γίνει το φθινόπωρο θα έχουμε μεγάλο πρόβλημα με τα σχολεία δεν ξέρω πόσο θα μπορέσουν να μείνουν ανοιχτά. Σε αυτό το κύμα θα μολυνθούν οι πάντες. Θα είναι η τελευταία πράξη του δράματος στην Ελλάδα».

Τέλος, ο κ. Σύψας τόνισε ότι η covid αφήνει παρενέργειες και κάλεσε ακόμη μια φορά όλους τους πολίτες να εμβολιαστούν.

Καμπάνακι απο τον Σαρηγίαννη

Τον «κώδωνα του κινδύνου» για 2.000 κρούσματα εβδομαδιαίο μέσο όρο μέχρι τα τέλη του μήνα έκρουσε μέσω του ΣΚΑΪ ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

«Είμαστε νομίζω στην αρχή του 4ου κύματος… Το τι σημαίνει αυτό έχει να κάνει με το τι θα κάνουμε εμείς, μάς δίνεται δυνατότητα κυρίως μέσω του εμβολιασμού, αλλά και των υπόλοιπων μέτρων προστασίας».

«Ο φθίνων αριθμός των εμβολιασμών είναι καταστροφικός. Πρέπει να εμβολιαστούμε γρήγορα» προειδοποίησε.

Μιλώντας για ταχεία αύξηση κρουσμάτων, σημείωσε πως αν τα πράγματα πάνε οριακά άσχημα, δηλαδή χωρίς να μπορούμε να πετύχουμε πολύ καλή αντίδραση, «μπορούμε να πάμε μέχρι τα 1.500 κρούσματα μέχρι τις 20 του μήνα στα περίπου 2.000 μέχρι τέλους του μήνα» μιλώντας με εβδομαδιαίους μέσους όρους.

«Αν αρχίσουμε να εμβολιαζόμαστε και οι υπόλοιποι, και ιδιαίτερα οι ηλικιωμένοι άνω των 60, θα είναι πολύ σημαντικό πρώτον για να προστατευθούν οι ίδιοι, και δεύτερον για να δώσουμε ανάσες στο ΕΣΥ που αυτή τη στιγμή δεν πιέζεται πάντως, αλλά και στην οικονομία».

Ο κ. Σαρηγιάννης ξεκαθάρισε ότι «μπορούμε να σταματήσουμε αυτό το κύμα αρκετά νωρίτερα. Είμαστε στο παιχνίδι, και παίζουμε ακόμα, αλλά πρέπει να παίξουμε σοβαρά, δεν υπάρχουν πολλές λύσεις».

Βασιλακόπουλος: «Να σταθεροποιηθούμε στα 100.000 εμβόλια ημερησίως»

Από πλευράς του, ο καθηγητής Πνευμονολογίας Θεόδωρος Βασιλακόπουλος δήλωσε στον ΣΚΑΪ ότι «σήμερα θα περάσουμε τα 4 εκατ. συμπολιτών μας που έχουν εμβολιαστεί με δύο δόσεις, άλλο 1 εκατ. έχει κάνει τη μία δόση».

Διαβεβαίωσε ότι αν «σταθεροποιηθούμε στα 100.000 εμβόλια ημερησίως από τώρα έως το τέλος Αυγούστου, τέλος Αυγούστου θα έχουμε 80% ανοσία».

«Είμαι υπέρ του εμβολιασμού στα παιδιά 15 – 17, υπάρχουν άπειρα στοιχεία για εμβολιασμό. Το εμβόλιο της Pfizer με το οποίο γίνεται ο εμβολιασμός έχει εγκριθεί από τις ηλικίες από 16 και πάνω, στη Β. Αμερική έχουν εμβολιαστεί πάνω από 7 με 8 εκατ. , και μικρότερης ηλικίας, έχουμε πάρα πολλά δεδομένα. «Μόλις επιτραπεί ο 11χρονος γιος μου θα εμβολιαστεί» ξεκαθάρισε.

Ο κ. Βασιλακόπουλος πρότεινε «αυτός με μια δόση να κάνει σε δημόσια υπηρεσία δωρεάν το τεστ ώστε να επιβραβεύεται για την σωστή επιλογή που έκανε».

Ο καθηγητής ζήτησε άλλου τύπου επικοινωνιακή καμπάνια για τον εμβολιασμό, λέγοντας ότι  ινδάλματα της κοινωνίας, στον αθλητισμό και τον καλλιτεχνικό κόσμο, με κοινωνική απήχηση, να βγουν μπροστά να βοηθήσουν.

«Η μάσκα δόθηκε οδηγία να βγει σε εξωτερικούς χώρους όπου δεν υπάρχει συνωστισμός» διευκρίνισε ο καθηγητής.

 

  05 July, 2021 ΑΡΘΡΑ

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα