
Τρία και πλέον χρόνια μετά το ξέσπασμα της πανδημίας, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κήρυξε την Παρασκευή το τέλος της παγκόσμιας κατάστασης έκτακτης ανάγκης για την Covid-19, ένα ορόσημο για τον τερματισμό μιας κρίσης που σκότωσε τουλάχιστον 6,9 εκατομμύρια ανθρώπους και αναστάτωσε την παγκόσμια οικονομία.
«Χθες συνήλθε για 15η φορά η Επιτροπή Εκτάκτων Καταστάσεων και μου συνέστησενα κηρύξω το τέλος της κατάστασης έκτακτης ανάγκης διεθνούς ενδιαφέροντος. Δέχτηκα τη σύστασή τους» δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγιέσους.
Η ανακοίνωση ισοδυναμεί ουσιαστικά με λήξη της πανδημίας, ενός ανεπίσημου όρου που δεν χρησιμοποιείται στην τεχνική ορολογία του ΠΟΥ.
O οργανισμός σήμανε το υψηλότερο επίπεδο συναγερμού για την Covid-19 στις 30 Ιανουαρίου 2020, μια κίνηση που επιτάχυνε την αντίδραση των κυβερνήσεων και την ανάπτυξη εμβολίων και θεραπειών.
Όμως, παρά την πρόοδο και τη λήξη της πανδημικής φάσης, ο SARS-CoV-2 ήρθε για να μείνει, όπως έχει προειδοποιήσει ο ΠΟΥ.
Η ιστορική ανακοίνωση της Παρασκευής «δεν σημαίνει ότι η Covid-19 έχει εκλείψει ως απειλή για τη δημόσια υγεία» προειδοποίησε ο Γκεμπρεγιέσους.
Σύμφωνα με στοιχεία του ΠΟΥ, ο αριθμός θανάτων μειώθηκε από το ιστορικό υψηλό των 100.000 νεκρών ανά εβδομάδα τον Ιανουάριο του 2021 σε περίπου 3.500 στις 24 Απριλίου.
Στην αντιμετώπιση της κρίσης έπαιξε σημαντικό ρόλο η τεχνολογία των εμβολίων mRNA, τα οποία αναπτύχθηκαν σε χρόνο ρεκόρ και έσωσαν εκατομμύρια ζωές σε όλο τον κόσμο.
Η ανακοίνωση του ΠΟΥ έρχεται την ώρα που πολλές κυβερνήσεις αίρουν τα έκτακτα μέτρα για την πανδημία, όπως η υποχρεωτική χρήση της μάσκας, οι έλεγχοι σε ταξιδιώτες και τα προγράμματα μαζικού εμβολιασμού.
Μετά το πανδημικό κύμα ο κοροναϊός περνά σε ενδημική φάση, κατά την οποία θα συνεχίσει να προκαλεί κρούσματα και θανάτους αλλά χωρίς απότομες εξάρσεις.
Δείτε επίσης
- Κορονοϊός: Προβληματισμός για την παραλλαγή «Pirola»
- Νεφρά: Ο μικρός σπόρος με τη σπουδαία προστατευτική δράση
- Τρίτη στον κόσμο η Ελλάδα σε ανθεκτικές λοιμώξεις
- Ταβερναράκης: “Ανοίγει ο δρόμος για νέα καινοτόμα φάρμακα”
- Κορονoϊός: Αυξήθηκαν οι εισαγωγές στα νοσοκομεία – 32 θάνατοι σε μια βδομάδα
Σχετικά άρθρα
- Κορονοϊός: Προβληματισμός για την παραλλαγή «Pirola»
- Κορονοϊός: Έφτασε στην Ελλάδα το στέλεχος Pirola-Τα δεδομένα της τελευταίας εβδομάδας
- Κορονoϊός: Αυξήθηκαν οι εισαγωγές στα νοσοκομεία – 32 θάνατοι σε μια βδομάδα
- Κορονοϊός: “Κληρώνει” σήμερα για το νέο εμβόλιο
- Κορονoϊός: Εγκρίθηκε το νέο εμβόλιο της Pfizer – Διπλή απειλή γρίπης και Covid το Φθινόπωρο