Κορονοϊός-ΠΟΥ: Λήξη της πανδημιας τρία χρόνια μετά

  06 May, 2023 ΥΓΕΙΑ
Κορονοϊός-ΠΟΥ: Λήξη της πανδημιας τρία χρόνια μετά

Τρία και πλέον χρόνια μετά το ξέσπασμα της πανδημίας, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κήρυξε την Παρασκευή το τέλος της παγκόσμιας κατάστασης έκτακτης ανάγκης για την Covid-19, ένα ορόσημο για τον τερματισμό μιας κρίσης που σκότωσε τουλάχιστον 6,9 εκατομμύρια ανθρώπους και αναστάτωσε την παγκόσμια οικονομία.

«Χθες συνήλθε για 15η φορά η Επιτροπή Εκτάκτων Καταστάσεων και μου συνέστησενα κηρύξω το τέλος της κατάστασης έκτακτης ανάγκης διεθνούς ενδιαφέροντος. Δέχτηκα τη σύστασή τους» δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγιέσους.

Η ανακοίνωση ισοδυναμεί ουσιαστικά με λήξη της πανδημίας, ενός ανεπίσημου όρου που δεν χρησιμοποιείται στην τεχνική ορολογία του ΠΟΥ.

O οργανισμός σήμανε το υψηλότερο επίπεδο συναγερμού για την Covid-19 στις 30 Ιανουαρίου 2020, μια κίνηση που επιτάχυνε την αντίδραση των κυβερνήσεων και την ανάπτυξη εμβολίων και θεραπειών.

Όμως, παρά την πρόοδο και τη λήξη της πανδημικής φάσης, ο SARS-CoV-2 ήρθε για να μείνει, όπως έχει προειδοποιήσει ο ΠΟΥ.

Η ιστορική ανακοίνωση της Παρασκευής «δεν σημαίνει ότι η Covid-19 έχει εκλείψει ως απειλή για τη δημόσια υγεία» προειδοποίησε ο Γκεμπρεγιέσους.

Σύμφωνα με στοιχεία του ΠΟΥ, ο αριθμός θανάτων μειώθηκε από το ιστορικό υψηλό των 100.000 νεκρών ανά εβδομάδα τον Ιανουάριο του 2021 σε περίπου 3.500 στις 24 Απριλίου.

Στην αντιμετώπιση της κρίσης έπαιξε σημαντικό ρόλο η τεχνολογία των εμβολίων mRNA, τα οποία αναπτύχθηκαν σε χρόνο ρεκόρ και έσωσαν εκατομμύρια ζωές σε όλο τον κόσμο.

Η ανακοίνωση του ΠΟΥ έρχεται την ώρα που πολλές κυβερνήσεις αίρουν τα έκτακτα μέτρα για την πανδημία, όπως η υποχρεωτική χρήση της μάσκας, οι έλεγχοι σε ταξιδιώτες και τα προγράμματα μαζικού εμβολιασμού.

Μετά το πανδημικό κύμα ο κοροναϊός περνά σε ενδημική φάση, κατά την οποία θα συνεχίσει να προκαλεί κρούσματα και θανάτους αλλά χωρίς απότομες εξάρσεις.

 

  06 May, 2023 ΥΓΕΙΑ