Κορονοϊός: Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο να νοσήσουν σοβαρά
Σύμφωνα με την καθηγήτρια επιδημιολογίας και προληπτικής ιατρικής του ΕΚΠΑ, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, με σοβαρή νόσηση από κορονοϊό κινδυνεύουν περισσότερο ηλικιωμένοι, άτομα με προβλήματα υγείας, αλλά και όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί ή είναι μερικώς εμβολιασμένοι.
Η ίδια εξήγησε στο Mega ότι, «σύμφωνα με τα στοιχεία που γνωρίζουμε μέχρι στιγμής, υπάρχει επιπέδωση της αύξησης των κρουσμάτων, αυτό φαίνεται από τα λύματα. Τα λύματα είναι περίπου σταθεροποιημένα, με αυξομειώσεις, και οι θάνατοι είναι στο επίπεδο των 15 με 20 ημερησίως». Όπως σημείωσε, «κινδυνεύουν κυρίως τα άτομα 3ης και 4ης ηλικίας, τα άτομα με προβλήματα υγείας, και τα άτομα που δεν έχουν εμβολιαστεί ή έχουν εμβολιαστεί μερικώς. Γι’ αυτό βλέπουμε από την εβδομαδιαία ενημέρωση του ΕΟΔΥ ότι το 95%-98% των θανάτων είναι αυτές οι κατηγορίες. Επομένως, αυτές οι κατηγορίες είναι αυτές που θα πρέπει να προσέξουν περισσότερο για βαριά νόσηση».
Η φθηνότερη ασφάλεια αυτοκινήτου ή μηχανής με έως 12 άτοκες δόσεις!σύγκριση ανάμεσα σε 27 ασφαλιστικές εταιρίες
Η καθηγήτρια εξέφρασε και την αισιοδοξία της για τον αριθμό των θανάτων που σημειώνονται, συγκριτικά με τα κρούσματα που καταγράφονται. «Ο κορονοϊός δε μας αφήνει να προβλέπουμε τι θα συμβεί σε 20 μέρες από τώρα και γι’ αυτό δεν είχε προβλεφθεί και το μεταλλαγμένο στέλεχος Όμικρον, οι υποτύποι του αλλά και η υπερμεταδοτικότητά του. Είναι θετικό ότι έχει διαφοροποιηθεί ο αριθμός των θανάτων αναλογικά με τα κρούσματα, ο οποίος παραμένει σε χαμηλά επίπεδα. Προφανώς, θα θέλαμε μονοψήφιο αριθμό ή καθόλου θανάτους από τον κορονοϊό, ωστόσο αυτό δεν είναι εφικτό», είπε και πρόσθεσε ότι, «ανάμεσα στους λόγους είναι και ο μέσος όρος ηλικίας του ελληνικού πληθυσμού, είμαστε από τους πιο γερασμένους πληθυσμούς, και -έστω και λίγο- υπολειπόμαστε σε σχέση με άλλες χώρες από τον τρίτο και τέταρτο εμβολιασμό».
Τι συμβαίνει με την παραλλαγή «Κένταυρος»
Η ίδια αναφέρθηκε και στη νέα παραλλαγή του κορονοϊού, την οποία η επιστημονική κοινότητα ονόμασε «Κένταυρος». Η κυρία Ψαλτοπούλου ανέφερε ότι «είναι ένα μεταλλαγμένο στέλεχος υπό παρακολούθηση. Είναι η μετάλλαξη που υπάρχει σε χώρες όπως η Ινδία, και έχει πάει στην Αγγλία, καθώς και σε άλλες χώρες. Θα δούμε τον επόμενο καιρό τη δυναμικότητά της, ωστόσο δε φαίνεται ότι έχει πολύ διαφορετική βαρύτητα από άλλα στελέχη που κυκλοφορούν. Αυτό που πρέπει να επισημάνουμε είναι ότι η 4η δόση από τα 60 έτη και πάνω μειώνει την πιθανότητα για βαριά νόσηση».
Δείτε επίσης
- Η επιστήμη πίσω από τον τέλειο γεμιστό κόκορα με τραχανά
- Μήνας πληρωμών ο Ιανουάριος 2025: Όλες οι ημερομηνίες για τις νέες καταβολές
- Kρήτη: Αθωώθηκε η 56χρονη που ήταν εγκλωβισμένη στην Τουρκία - Πότε επιστρέφει
- Στο 98% η απορρόφηση πόρων στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης
- Κακοκαιρία: Επικαιροποιήθηκε το έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ – Πού απαιτείται προσοχή
Σχετικά άρθρα
- Πώς ξεκίνησε τελικά η πανδημία του κορονοϊού;
- Κορονοϊός: Έρχονται ρινικά εμβόλια για την παραλλαγή XEC - «Καμπανάκι» Βασιλακόπουλου
- Κορονοϊός: Μετά την υποπαραλλαγή FLiRT έρχεται η XEC – Σε έξαρση στην Ευρώπη
- Κορονοϊός: Τα δεδομένα της τελευταίας εβδομάδας
- Κορονοϊός: Πολύ περισσότερα τα κρούσματα από όσα ανιχνεύονται – Έχουν σταματήσει οι εμβολιασμοί