Περισσότερο μεταδοτική από την Κράκεν αλλά με βάση τα μέχρι στιγμής στοιχεία δε δείχνει να προκαλεί βαρύτερη νόσο και να έχει υψηλότερη θνητότητα, φαίνεται ότι είναι η υποπαραλλαγή Όρθρος της μετάλλαξης Όμικρον του κορονοϊού, σύμφωνα με όσα αναφέρουν επιστήμονες στο ethnos.gr.
Μπορεί να μην υπάρχει μέχρι στιγμής κάποια ιδιαίτερη ανησυχία στον επιστημονικό κόσμο για την Όρθρος, ωστόσο, προβληματίζει το γεγονός ότι διαφεύγει με σχετική ευκολία τη θωράκιση από τον εμβολιασμό του ανοσοποιητικού συστήματος και φέρει παρόμοια μετάλλαξη, την R, με την παραλλαγή Δέλτα.
Αυτό τονίζει ο ομότιμος καθηγητής Γενετικής και Γενετικής του Ανθρώπου του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Τριανταφυλλίδης, σημειώνοντας ότι είναι απαραίτητο να προχωρήσουν στην τελευταία ενισχυτική δόση του εμβολίου οι ευπαθείς ομάδες και τα άτομα άνω των 60 ετών και να τηρούνται από ολόκληρη την κοινωνία τα προβλεπόμενα μέτρα προστασίας.
«Με ανησυχεί το γεγονός ότι η Όρθρος είναι περισσότερο μεταδοτική απ’ ό,τι η Κράκεν. Ήδη καταγράφηκαν 93 θετικά δείγματα από την Όρθρος στη χώρα μας μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα και αυτό δείχνει ξεκάθαρα το μεγάλο πλεονέκτημά της σε σχέση με την Κράκεν. Οι επικεφαλής υγείας υποστηρίζουν ότι τα δεδομένα υποδηλώνουν
ότι θα μπορούσε η υποπαραλλαγή Όρθος να αντιπροσωπεύει το 100% όλων των περιπτώσεων του ιού σε ορισμένες χώρες της Ευρώπης. Επίσης, μπορεί να ξεφύγει με περισσότερη ευκολία του ανοσοποιητικού μας συστήματος, κυρίως όσων είναι ανεμβολίαστοι ή αυτών που πέρασε καιρός από τότε που έκαναν την τελευταία δόση του εμβολίου. Ωστόσο, είναι ενθαρρυντικό το ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν στοιχεία ότι η Όρθρος προκαλεί βαρύτερη νόσο με πιο έντονα συμπτώματα. Οι ευπαθείς ομάδες και τα άτομα άνω των εξήντα ετών πρέπει να συνεχίζουν να εμβολιάζονται, διότι δεν ξέρουμε πώς θα αντιδράσει ανοσολογικά ο οργανισμός τους σε ένα καινούργιο στέλεχος του κορονοϊού», αναφέρει ο κ. Τριανταφυλλίδης.
Τα συμπτώματα της Όρθρος
Ο ομότιμος καθηγητής Γενετικής του ΑΠΘ αναφέρει ακόμα ότι η Όρθρος έχει παρόμοια γενεαλογία με αυτήν της υποπαραλλαγής Kraken, ενώ τα συμπτώματά της μοιάζουν με αυτά του κρυολογήματος (πονόλαιμος, ρινική καταρροή, συμφόρηση και βήχας). Σημειώνει ακόμα ότι δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι τα συμπτώματα της συγκεκριμένης υποπαραλλαγής είναι διαφορετικά από αυτά που προκαλούνται από άλλες υποπαραλλαγές του στελέχους Όμικρον.
Τέλος, ο ίδιος σημειώνει ακόμα ότι χρειάζεται συνεχή παρακολούθηση των εξελίξεων, κάτι που, όπως τονίζει, γίνεται στην Ελλάδα. Παράλληλα, υπογραμμίζει ότι στη χώρα μας το ποσοστό των άνω των 60 ετών εμβολιασμένων είναι χαμηλότερο σε σύγκριση με το μέσο όρο των χωρών της Ευρώπης.
Γουργουλιάνης: Βρισκόμαστε στον αστερισμό της Όμικρον
Ιδιαίτερα καθησυχαστικός εμφανίζεται από την πλευρά του στο ethnos.gr ο καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης, ο οποίος υπογραμμίζει ότι η χώρα μας αλλά και ολόκληρος ο πλανήτης εξακολουθούν να βρίσκεται στον… αστερισμό της Όμικρον. Μιας παραλλαγής που δεν προκαλεί βαριά νόσο και υψηλή θνησιμότητα.
«Ο κόσμος δεν πρέπει να ανησυχεί, αφού εξακολουθούμε να βρισκόμαστε στον… αστερισμό της Όμικρον. Μπορεί η Όρθρος να έχει μεγαλύτερη μεταδοτικότητα, όμως, η παραλλαγή Όμικρον δε σκοτώνει. Πρόκειται για νόσο του ανώτερου αναπνευστικού και δεν προκαλεί πνευμονίες. Επίσης, ξέραμε ότι όλες οι υποπαραλλαγές της Όμικρον ξεφεύγουν της ανοσίας από τα εμβόλια αλλά και από τα αντιβιοτικά καθώς και ότι δεν έχουν καμία σχέση με τη Δέλτα, σε ό,τι αφορά τη βαρύτητα της νόσου», σημειώνει ο κ. Γουργουλιάνης.
Και ο καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας υπογραμμίζει ότι πρέπει να εμβολιαστούν οι ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες και σημειώνει ότι ο ιός μεταλλάσσεται, επειδή θέλει να επιβιώσει, χωρίς, ωστόσο, αυτήν την περίοδο να δημιουργηθεί πολύ σοβαρά προβλήματα.
Δείτε επίσης
- Χριστουγεννιάτικο τραπέζι και κίνδυνοι: Τι πρέπει να προσέξετε στην κατανάλωση φαγητού και αλκοόλ -
- Mpox: Συναγερμός στον ΕΟΔΥ: Καταγράφηκαν 18 επιβεβαιωμένα κρούσματα
- Κατάθλιψη: Παγκόσμια μελέτη αποκαλύπτει τις τροφές, «ασπίδα»
- Υγεία: Αυτοι είναι οι επικρατέστεροι για τη διοίκηση της 7ης ΥΠΕ
- Καφές: Πώς επηρεάζει το εντερικό μικροβίωμα;
Σχετικά άρθρα
- Πώς ξεκίνησε τελικά η πανδημία του κορονοϊού;
- Κορονοϊός: Έρχονται ρινικά εμβόλια για την παραλλαγή XEC - «Καμπανάκι» Βασιλακόπουλου
- Κορονοϊός: Μετά την υποπαραλλαγή FLiRT έρχεται η XEC – Σε έξαρση στην Ευρώπη
- Κορονοϊός: Τα δεδομένα της τελευταίας εβδομάδας
- Κορονοϊός: Πολύ περισσότερα τα κρούσματα από όσα ανιχνεύονται – Έχουν σταματήσει οι εμβολιασμοί