Ο κορονοϊός συνεχίζει να είναι απειλητικός ακόμα και για τις ζωές μας αφού μέσα σε 14 ημέρες είχαμε 40 νεκρούς, με βάση τις δύο τελευταίες επίσημες ενημερώσεις από τον ΕΟΔΥ.
Υπενθυμίζεται ότι πλέον ο Οργανισμός εκδίδει εβδομαδιαία ενημέρωση για τις επιπτώσεις του κορονοϊού κάθε Πέμπτη, με τη νεότερη να αναμένεται αύριο 11 Ιουλίου.
Οι ειδικοί επισημαίνουν την αξία των εμβολίων που μπορούν να μας γλιτώσουν από βαριά νόσηση
Ο Γκίκας Μαγιορκίνης, καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής, μίλησε στην ΕΡΤ και σχολίασε την εμφάνιση των στελεχών FLiRT.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τα στελέχη FLiRT, τα οποία παίρνουν το όνομά τους από τις τεχνικές ονομασίες των μεταλλάξεων που φέρουν, έχουν πλέον επικρατήσει σε όλο τον κόσμο, ανέφερε πρόσφατα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.
Ο όρος χρησιμοποιείται για το στέλεχος JN.1 «Pirola» και έναν αριθμό άλλων στελεχών που προέκυψαν από μετάλλαξή του JN.1 και φέρουν ονομασίες που ξεκινούν με τα γράμματα JN ή KP.
Ένα από αυτά, με την ονομασία KP.2, ξεπέρασε τον Μάιο το JN.1 ως το πιο διαδεδομένο στέλεχος στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τα αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC).
Ο καθηγητής αρχικά υπογράμμισε ότι: «Το στέλεχος αυτό έχει τις ίδιες μεταλλάξεις στην πρωτεΐνη ακίδας με άλλα γνωστά στελέχη, καθιστώντας το πιο ικανό να διαφεύγει της ανοσίας που προσφέρουν προηγούμενες νόσοι ή εμβολιασμοί».
Τα στελέχη FLiRT έχουν πλέον επικρατήσει σε ολόκληρο τον κόσμο.
Κορονοϊός: Τι ισχύει για τα εμβόλια
Ο Γκίκας Μαγιορκίνης τόνισε ότι τα εμβόλια για τον κορονοϊό εξακολουθούν να παρέχουν προστασία, ιδιαίτερα κατά της βαριάς νόσησης.
«Τα επικαιροποιημένα εμβόλια, τα οποία κυκλοφορούν κάθε Οκτώβριο, ενισχύουν την ανοσία, αν και δεν έχουν λάβει υπόψη τις νέες μεταλλάξεις», τόνισε ο καθηγητής.
Ο ίδιος σημείωσε ότι «τα εμβόλια μειώνουν τον κίνδυνο σοβαρής νόσησης, γεγονός που εξηγεί γιατί οι εισαγωγές στα νοσοκομεία παραμένουν χαμηλές».
«Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για το σύστημα υγείας, καθώς ο αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών είναι επίσης χαμηλός, κυρίως σε άτομα με πολλαπλές νοσηρότητες», δήλωσε ο κ. Μαγιορκίνης.
Για την παγκόσμια εξάπλωση της νέας μετάλλαξης
Αναφορικά με την παγκόσμια εξάπλωση των στελεχών FLiRT, ο ο Γκίκας Μαγιορκίνης σημείωσε ότι αυτή εντοπίζεται σε διάφορες χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ.
«Η προέλευση των μεταλλάξεων δεν είναι πάντα εύκολο να προσδιοριστεί, αλλά η επιτήρηση συνεχίζεται και δεν υπάρχει κάτι ανησυχητικό», τόνισε.
Ο καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής υπενθύμισε ότι οι ευπαθείς ομάδες πρέπει να τηρούν τα μέτρα ασφαλείας και υγιεινής, όπως η χρήση μάσκας και η έγκαιρη διεξαγωγή τεστ σε περίπτωση συμπτωμάτων.
«Η αρχική θεραπεία εντός των πρώτων πέντε ημερών από τη διάγνωση είναι κρίσιμη για την αποφυγή σοβαρών επιπλοκών», τόνισε.
Ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του, ο καθηγητής εξέφρασε την πεποίθηση ότι η έξαρση θα αρχίσει να αποκλιμακώνεται προς το τέλος Ιουλίου.
Δείτε επίσης
- Η σωστή διατροφή για τη φυσική αντιμετώπιση των αιμορροΐδων
- Αντιγριπικό εμβόλιο: Ποιοι πρέπει να το κάνουν -Μπορεί να χορηγηθεί και την ίδια μέρα με το εμβόλιο
- Άνδρας: Η κακή δίαιτα οδηγεί σε στυτική δυσλειτουργία – 8 τροφές «φάρμακα»
- Γρίπη: «Οι ευπαθείς ομάδες πρέπει άμεσα να εμβολιαστούν» – Αναμένεται έξαρση από τέλος Νοεμβρίου
- Το σνακ που προστατεύει τα μάτια μας από τις οθόνες
Σχετικά άρθρα
- Πώς ξεκίνησε τελικά η πανδημία του κορονοϊού;
- Κορονοϊός: Έρχονται ρινικά εμβόλια για την παραλλαγή XEC - «Καμπανάκι» Βασιλακόπουλου
- Κορονοϊός: Μετά την υποπαραλλαγή FLiRT έρχεται η XEC – Σε έξαρση στην Ευρώπη
- Κορονοϊός: Τα δεδομένα της τελευταίας εβδομάδας
- Κορονοϊός: Πολύ περισσότερα τα κρούσματα από όσα ανιχνεύονται – Έχουν σταματήσει οι εμβολιασμοί