Κορονοϊός: Ολο και πιο κοντά το lockdown-Για πάνω απο 3000 κρούσματα την ημέρα μιλούν οι ειδικοι
Ο ιός σαρώνει όλη τη χώρα
Ανησυχία και προβληματισμό προκαλούν τα ολοένα και αυξημένα κρούσματα που καταγράφονται σε αρκετές περιοχές της Ελλάδας καθώς ο ιός εξαπλώνεται με μεγάλη ταχύτητα.
Σχεδόν όλη η βόρεια Ελλάδα καθώς και η Αττική αλλά και άλλες περιφερειακές ενότητες της χώρας έχουν «κοκκινήσει» ενώ η κατάσταση στη Θεσσαλονίκη είναι εξαιρετικά κρίσιμη και δεν αποκλείεται τις επόμενες ώρες να έχουμε εξελίξεις, καθώς υπάρχουν εισηγήσεις για απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 8 το βράδυ.
Ο κοροναϊός την τελευταία εβδομάδα σαρώνει σχεδόν όλη τη χώρα με τους αριθμούς να προκαλούν ανησυχία στους επιστήμονες. Μόνο τις τελευταίες δύο ημέρες ανακοινώθηκαν συνολικά 3.734 νέες μολύνσεις από τον ιό ενώ χθες, ο αριθμός των διασωληνωμένων «σκαρφάλωσε» στους 140.
20.000 κρούσματα τον Οκτώβριο
Τις τελευταίες ημέρες του Οκτωβρίου τα αρνητικά ρεκόρ έσπαγαν το ένα μετά το άλλο ενώ ο μήνας ολοκληρώθηκε με περίπου 20.000 κρούσματα, δηλαδή τα μισά από τα κρούσματα που έχει ανακοινώσει η Ελλάδα από την αρχή της πανδημίας.
Χθες, παρότι Κυριακή, μέρα κατά την οποία συνήθως τα κρούσματα είναι μειωμένα, λόγω υπολειτουργίας των ερευνητικών κέντρων, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε τον τρίτο χειρότερο αριθμό ημερήσιων κρουσμάτων, με 1.678 νέες επιβεβαιωμένες περιπτώσεις.
Πλέον ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων στην Ελλάδα έσπασε το «φράγμα» των 40.000, χωρίς να λείπουν οι εφιαλτικές προβλέψεις για εκθετική αύξηση των κρουσμάτων, κάνοντας λόγο ακόμα και 4.000 κρούσματα ημερησίως.
Για να αποφευχθούν τα παραπάνω εφιαλτικά σενάρια, η κυβέρνηση αποφάσισε να πάρει νέα πολύ αυστηρά μέτρα, που παραπέμπουν σε αυτά του Μαρτίου, τη στιγμή που όλο και περισσότερες ευρωπαϊκές πόλεις επιστρέφουν σε lockdown για να προστατευτούν από το δεύτερο κύμα του φονικού ιού.
Στην κυβέρνηση επικρατεί έντονος προβληματισμός για την αύξηση των κρουσμάτων που καταγράφεται σε όλη τη χώρα αλλά και τη μεγάλη διασπορά που υπάρχει.
Τα τελευταία μέτρα που ανακοινώθηκαν από την κυβέρνηση στοχεύουν στην ανάσχεση της πανδημίας ωστόσο όπως έχει τονιστεί επανειλημμένα πρόκειται για δυναμικά μέτρα τα οποία εάν χρειαστεί θα προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα της πανδημίας.
Τα τρία νέα μέτρα που είναι στο «τραπέζι»
Είναι προφανές ότι εάν συνεχιστεί η αύξηση κρουσμάτων και διασωληνωμένων, τότε οι λοιμωξιολόγοι θα εισηγηθούν αυστηροποίηση των μέτρων.
Στο πλαίσιο αυτό, στο τραπέζι βρίσκεται η απαγόρευση κυκλοφορίες στις περιοχές αυξημένου κινδύνου να ξεκινάει πριν τις 12, να αυξηθεί περαιτέρω το ποσοστό της τηλεργασίας με απώτερο στόχο την αποσυμφόρηση στα ΜΜΜ αλλά και να απαγορευτεί η μετακίνηση από νομό σε νομό.
Αν και η Ελλάδα, έχει αποφύγει -προς το παρόν- το καθολικό lockdown, τα πάντα θα κριθούν από την επιτυχία ή μη των νέων αυτών μέτρων.
Ανοιχτό το ενδεχόμενο να επιλέγουμε ασθενείς
Από την πλευρά του, ο καθηγητής Γενετικής στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης Μανώλης Δερμιτζάκης, με συνέντευξή του τονίζει, μάλιστα, πως μπορεί να φτάσουμε ακόμα και τις 3.000 κρούσματα, αλλά και πως υπάρχει περίπτωση να «επιλέγουν» αρρώστους τα νοσοκομεία προκειμένου να καταφέρουν να ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις.
«Μέχρι το επόμενο Σαββατοκύριακο μπορεί τα κρούσματα να ξεπεράσουν τα 3.000» εκτίμησε ο καθηγητής Γενετικής Μανώλης Δερμιτζάκης μιλώντας στο OPEN. Την ώρα που τόσο ο καθημερινός αριθμός κρουσμάτων κοροναϊού, όσο και ο αριθμός των διασωληνωμένων στα νοσοκομεία «τρομάζει», η χώρα από την ερχόμενη Τρίτη 3 Νοεμβρίου μπαίνει σε νέο καθεστώς μέτρων με σκοπό την περαιτέρω αποφυγή της διασποράς του ιού.
«Η κατάσταση είναι δύσκολη καθώς δεν υπάρχει ούτε πανάκια ούτε κάποιος μαγικός τρόπος με τον οποίο σε μικρό χρονικό διάστημα θα μειώσουμε τα κρούσματα.
Λουκίδης: Δεν αποκλείω το κλείσιμο των σχολείων
Καλεσμένος στην εκπομπή «Ώρα Ελλάδος» του OPEN TV βρέθηκε ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Στυλιανός Λουκίδης, ο οποίος σχολίασε τις τρέχουσες εξελίξεις του κορονοϊού στη χώρα μας, τονίζοντας πως πλέον «η κατάσταση είναι δύσκολα ελεγχόμενη» και πως δεν αποκλείει ακόμη και κλείσιμο των σχολείων «γιατί είναι πολύ πιεσμένο το σύστημα».
«Οι υπερμεταδότες είναι δύσκολο να εντοπιστούν... Όσο ανεβαίνουν τα κρούσματα είναι δύσκολες οι ιχνηλατήσεις», ανέφερε ο κ. Λουκίδης και σημείωσε πως «η μάσκα έξω έπρεπε να εφαρμοστεί νωρίτερα» καθώς είναι το «μόνο ιδανικό μέτρο». Αναφορικά με τα σχολεία, δήλωσε ότι «δεν φαίνεται να είναι πηγή υπερμετάδοσης», ωστόσο τόνισε πως δεν αποκλείει κλείσιμο των σχολικών μονάδων «γιατί είναι πολύ πιεσμένο το σύστημα». Τέλος, είπε χαρακτηριστικά πως «η κατάσταση είναι δύσκολα ελεγχόμενη».
Δείτε επίσης
- Κέικ καρότου με μέλι
- Ζητείται «panic button» για δεκάδες χιλιάδες ηλικιωμένους
- Α.Σ Τυμπακίου: Ενημερωτική εκδήλωση για τη βελτίωση της ποιότητας του εδάφους
- Φάρμακα για την καρδιά: Μειώνουν και τον κίνδυνο άνοιας;
- Τι αλλάζει στις κληρονομιές: νέες ρυθμίσεις
Σχετικά άρθρα
- Πώς ξεκίνησε τελικά η πανδημία του κορονοϊού;
- Κορονοϊός: Έρχονται ρινικά εμβόλια για την παραλλαγή XEC - «Καμπανάκι» Βασιλακόπουλου
- Κορονοϊός: Μετά την υποπαραλλαγή FLiRT έρχεται η XEC – Σε έξαρση στην Ευρώπη
- Κορονοϊός: Τα δεδομένα της τελευταίας εβδομάδας
- Κορονοϊός: Πολύ περισσότερα τα κρούσματα από όσα ανιχνεύονται – Έχουν σταματήσει οι εμβολιασμοί