Κορονoϊός : Οι δυσοιωνες προβλέψεις και το σχέδιο για τον Δεκαπεντάυγουστο

  14 August, 2021 ΑΡΘΡΑ
Κορονoϊός : Οι δυσοιωνες προβλέψεις και το σχέδιο για τον Δεκαπεντάυγουστο

Ανησυχία προκαλεί στους ειδικούς η «έκρηξη» των κρουσμάτων κοροναϊού που καταγράφεται τις τελευταίες ημέρες στη χώρα, σε συνδυασμό με τον μεγάλο αριθμό των πολιτών που παραμένουν ανεμβολίαστοι.

Την ίδια ώρα, η μετάλλαξη Δέλτα «καλπάζει» και το επιδημιολογικό φορτίο σε ορισμένα νησιά, ενόψει και Δεκαπενταύγουστου, αναγκάζει κυβέρνηση και επιστήμονες να χτυπήσουν «καμπανάκι».

Ενδεικτικά, η Πάρος έχει δείκτη θετικότητας 4,65%, η Τήνος 2,85% και η Νάξος 5,32%. Πρόκειται για τα νησιά που όπου γίνεται το μεγαλύτερο προσκύνημα για τη γιορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου.

Παράλληλα, σύμφωνα με την επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ, νησιά όπως η Μύκονος και η Ικαρία, καταγράφουν υψηλή θετικότητα, με την αναλογία κρουσμάτων ανά 100.000 πληθυσμού να είναι αντίστοιχα 266.43 και 101.19. Επιβάρυνση παρουσιάζουν, δε, Χίος και Χανιά. 

«Ίσως μέτρα και σε άλλα νησιά»

«Υπάρχει ανησυχία για την τήρηση των μέτρων στο κομμάτι της νυχτερινής διασκέδασης που επιβαρύνει την επιδημία σε αυτή τη φάση. Όσοι πάνε στα νησιά αυτή την περίοδο και σε κάθε άλλο τουριστικό προορισμό πρέπει να προσέξουν την νυχτερινή διασκέδαση. Είναι η δραστηριότητα που κινδυνεύει κανείς να κολλήσει περισσότερο» ανέφερε ο καθηγητής του ΕΚΠΑ και μέλος της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης.

Σύμφωνα με τον ίδιο «αν κάποιος δεν είναι εμβολιασμένος, θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικός από όπου και αν γυρίσει. Δεν είναι τα νησιά φορείς του ιού αλλά οι δραστηριότητες. Και πρέπει κανείς να είναι δέκα φορές πιο προσεκτικός όταν γυρίσει σπίτι του αν ο ίδιος ή οι γονείς του δεν είναι εμβολιασμένοι».

Ο καθηγητής μάλιστα, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να δούμε περιοριστικά μέτρα για τον κοροναϊό και σε άλλα νησιά πλην των Χανίων και του Ηρακλείου.

Όπως εξήγησε, η εφαρμογή μέτρων περιορισμού και σε άλλα νησιά είναι πιθανή και θα εξαρτηθεί βασικά από δύο πράγματα: «το ένα είναι ο αριθμός των κρουσμάτων και την κινητικότητα του ιού, τις τελευταίες 15-20 ημέρες και το δεύτερο είναι η δυναμικότητα, η οποία φαίνεται όσον αφορά το σύστημα υγείας τοπικά σε κάθε ένα από αυτά τα νησιά».

Το σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ

Η Αστυνομία έχει εκπονήσει ένα σχέδιο για την τήρηση των μέτρων στους δημοφιλείς προορισμούς το τριήμερο του Δεκαπενταύγουστου,το οποίο – μεταξύ άλλων – περιλαμβάνει ελέγχους σε εκκλησίες, μπαρ, σοκάκια, λιμάνια για να αποτραπεί η εξάπλωση του ιού στα νησιά που κατακλύζονται από κόσμο.

Σε αρχικό στάδιο, όπως αναφέρει ο ΣΚΑΙ, ο αστυνομικός σχεδιασμός περιλαμβάνει μία διπλή ζώνη ελέγχου στα λιμάνια καθώς θα ελέγχουν τα πιστοποιητικά εμβολιασμού, τις βεβαιώσεις νόσησης και τα αρνητικά τεστ κοροναϊού. 

Στη συνέχεια θα υπάρχουν:

εποπτείες σε μπαρ για όρθιους πελάτες, αποστάσεις, χρήση μάσκας από υπαλλήλους και πιστοποιητικά
επαναλαμβανόμενες περιπολίες σε σοκάκια για την αποτροπή ορθίων έξω από μπαρ και συνωστισμό
επιτήρηση σε εκκλησίες και μοναστήρια
κάμερες και drones για κορονοπάρτι
επιτήρηση τήρησης για λιτανείες και εμποροπανήγυρεις
μυστικοί αστυνομικοί σε βίλες και σε γιοτ
«σκανάρισμα» στα social media για πάρτι

Η αστυνομική δύναμη στα νησιά έχει αυξηθεί κατά 20 – 30% από αποσπάσεις και δόκιμους, για την επίβλεψη της τήρησης των μέτρων.

«Θα έχουμε μεγαλύτερες συνέπειες από το 2ο και 3ο κύμα»

Ανησυχία προκαλούν οι αριθμοί της πανδημίας αλλά και ο ρυθμός του εμβολιασμού, ο οποίος φαίνεται να χωλαίνει στην ηλικιακή ομάδα 18 – 40, με πολλούς να παρουσιάζονται απρόθυμοι να εμβολιαστούν.

Μιλώντας στην εκπομπή «MEGA Σαββατοκύριακο», ο Νίκος Καπραβέλος, διευθυντής ΜΕΘ νοσοκομείου Παπανικολάου, σημείωσε πως τα στοιχεία της πανδημίας προκαλούν ανησυχία. «Τα σημάδια είναι ανησυχητικά, η πανδημία δείχνει τα δόντια της και, παρά το γεγονός ότι δεν ευνοούν τον ιό ούτε οι ανοιχτοί χώροι ούτε ο καιρός, βλέπουμε έξαρση κρουσμάτων και μια μεγάλη διασπορά μιας επικίνδυνης μετάλλαξης».

Οι εισαγωγές στα νοσοκομεία αυξάνονται, με τους εισαχθέντες να είναι νέοι στην πλειοψηφία τους άνθρωποι που επιστρέφουν από διακοπές.

Οι περισσότεροι είναι εμβολιασμένοι, εξ’ ου και έχουν ήπια συμπτώματα και αποφεύγουν τη ΜΕΘ, ωστόσο όσο περισσότεροι επιστρέφουν θετικοί από τις διακοπές τους και έχουν μεγάλη κινητικότητα, τόσο αυξάνεται και ο κίνδυνος νόσησης ανθρώπων που θα ασθενήσουν βαρύτερα. «Αν επιστέψουν όλοι και υπάρξει η διασπορά αυτής της μετάλλαξης (σ.σ. Δέλτα) σε ηλικίες πάνω από 60 χρονών και χωρίς τείχος ανόσιας, θα έχουμε τραγικές συνέπειες, πολύ μεγαλύτερες από το 2ο και 3ο κύμα».

«Δεν έχουμε την κουλτούρα της πρόληψης»

Ο κ. Καπραβέλος τόνισε ότι «μπορούμε να το προλάβουμε», ωστόσο θα πρέπει άμεσα να «επικαιροποιήσουμε τα ατομικά μέτρα προστασίας». «Το αφήνουμε για μετέπειτα, δεν έχουμε την κουλτούρα της πρόληψης».

Σχετικά με τον εμβολιασμό, ο διευθυντής ΜΕΘ του Παπανικολάου επισήμανε πως αρκετοί ανεμβολίαστοι «δεν είναι αρνητές, αλλά το αναβάλλουν γιατί έχουν τις επιφυλάξεις τους».

«Η πρόληψη είναι πολύ σημαντική» τονίζει, καθώς ο ιός μπορεί να έχει μακροχρόνιες συνέπειες στην υγεία, πολύ μεγαλύτερες από αυτές που γνωρίζουμε έως τώρα.

«Υπάρχουν μακροχρόνιες βλάβες, όπως διαταραχές μνήμης, αυπνία, προβλήματα με το αναπνευστικό. Τις μακροχρόνιες συνέπειες δεν τις ξέρει κανένας, δεν είναι να παίζει κανείς με μια πανδημία που έχει σκοτώσει εκατομμύρια ανθρώπους».

Μεγάλος ο φόβος για τη διασπορά – Εφιαλτικές προβλέψεις

Καθώς το καλοκαίρι τελειώνει και πλησιάζουμε στον Σεπτέμβρη, «ο μεγάλος φόβος είναι να μη μετατραπεί η ιστορία της διασποράς σε έξαρση των θανάτων και των διασωληνώσεων».

«Ο Σεπτέμβρης είναι κοντά. Μπορεί να φτάσουμε σε πάρα πολύ υψηλό αριθμό κρουσμάτων λόγω της μετάλλαξης. Μπορεί να φτάσουν τις 5.000 και 10.000 και να δείτε νούμερα διασωληνωμένων και θανάτων που δεν τα έχουμε δει μέχρι τώρα» κατέληξε

 

  14 August, 2021 ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα