Κορονοϊός: Ο συνδυασμός με τη γρίπη γεμίζει τα νοσοκομεία
Ανησυχία επικρατεί στις υγειονομικές αρχές για τη συνύπαρξη ασθενών με κορονοϊό αλλά και γρίπη στα νοσοκομεία σε έναν μήνα από σήμερα
Προς το τέλος Οκτωβρίου ανησυχούν οι υγειονομικές αρχές, αλλά και οι ειδικοί ότι θα καταγραφεί το φαινόμενο της συννοσηρότητας κορονοϊού και γρίπης στη χώρα μας, οπότε και υπολογίζεται ότι τα πολλαπλά περιστατικά είναι πιθανό να προκαλέσουν ασφυξία στο ΕΣΥ. Γι αυτό και βασική προτεραιότητα αυτή τη στιγμή για το υπουργείο Υγείας είναι να προετοιμασθούν τα νοσοκομεία το αργότερο τις επόμενες δύο εβδομάδες, τόσο με νέες κλίνες ΜΕΘ, όσο και με απλές κλίνες covid-19.
Ανησυχία για το ΕΣΥ
Οι φόβοι των αρχών εστιάζονται στο γεγονός ότι οι πολίτες θα προστρέχουν στα νοσοκομεία με τα πρώτα συμπτώματα, καθώς τα σημάδια του κορονοϊού και της γρίπης σε πολλές περιπτώσεις είναι κοινά. Βέβαια στόχος είναι να προετοιμασθούν και κάποια Κέντρα Υγείας ώστε να μπορούν οι πολίτες με συμπτώματα να απευθύνονται και εκεί, στόχος όμως που μοιάζει ανέφικτος κυρίως λόγω έλλειψης προσωπικού. Θεωρείται σχεδόν βέβαιον ότι θα ενεργοποιηθούν για την αντιμετώπιση της επιδημίας περίπου 6 με 10 Κέντρα Υγείας, τα οποία είχε ενεργοποιηθεί και στο πρώτο κύμα του κορονοϊού.
Το εμβόλιο της γρίπης
Γι αυτό και οι ειδικοί επισημαίνουν ότι και φέτος δεν θα πρέπει ειδικά οι ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού να αμελήσουν το εμβόλιο της γρίπης, το οποίο μπορεί να τους απαλλάξει από τα συμπτώματα της γρίπης που μπορεί να θυμίζουν αυτά του κορονοϊού και να τους οδηγήσουν στα νοσοκομεία. Για το λόγο αυτό ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης συνέστησε στους πολίτες να εμβολιαστούν όσο πιο αργά μπορούν, καθότι το κύμα της γρίπης ξεκινά Δεκέμβριο και ολοκληρώνεται τον Απρίλιο όπως είπε ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης.
«Στόχος κάθε εμβολιαστικής στρατηγικής, κάθε χρόνο, είναι να χτίσουμε αυτό το τείχος ανοσίας στον πληθυσμό. Που αυτό γίνεται εφόσον εμβολιαστούν οι συγκεκριμένες ομάδες, όπως οι ευπαθείς, οι υγειονομικοί και τα λοιπά. Αυτό που κάναμε κάθε χρόνο, αυτό κάνουμε. Αυτές είναι οι οδηγίες της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών. Τα ίδια θα εφαρμόσουμε και δεν υπάρχει λόγος κάποιος να κάνει το εμβόλιο έτσι για να το κάνει, επειδή είναι φέτος μία ιδιαίτερη περίπτωση, ούτε ποτέ ο στόχος είναι να εμβολιαστεί το 100% του πληθυσμού. Πρέπει να εμβολιαστεί το ποσοστό αυτό που θα μας διασφαλίσει το τείχος ανοσίας».
Να σημειωθεί ότι τη Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου ξεκινά η ηλεκτρονική συνταγογράφηση για το εμβόλιο της γρίπης.
Οι υγειονομικοί
Πάντως ανάμεσα στις ευπαθείς ομάδες (ηλικιωμένοι, χρονίως πάσχοντες κ.λ.π.) είναι και οι υγειονομικοί οι οποίοι πρέπει να εμβολιάζονται, δεδομένου ότι διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να προσβληθούν από τον ιό της γρίπης, αφού κινούνται μέσα στις υγειονομικές μονάδες. Την προηγούμενη πάντως εμβολιαστική περίοδο ο αριθμός των υγειονομικών που εμβολιάστηκε έσπασε κάθε ρεκόρ, σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια που το ποσοστό δεν ξεπερνούσε το 10%.
Συγκεκριμένα τα επίσημα στοιχεία του ΕΟΔΥ αναφέρουν ότι μέχρι και τον Ιανουάριο του 2020, 5 στους 10 γιατρούς και νοσηλευτές εμβολιάσθηκαν με το εμβόλιο της γρίπης. Γεγονός που ενισχύει πάντα την προστασία της χώρας από τον ιό της γρίπης, αλλά καταδεικνύει και την ανησυχία που υπάρχει και στο υγειονομικό προσωπικό. Ειδικότερα σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, τόσο στα νοσοκομεία όσο και στα Κέντρα Υγείας γιατροί και νοσηλευτές για πρώτη φορά εμβολιάσθηκαν με πολύ μεγαλύτερο ρυθμό σε σχέση με το παρελθόν.
Σε σύγκριση με την περίοδο γρίπης 2018-2019, καταγράφηκε σημαντική αύξηση στην εμβολιαστική κάλυψη τόσο στο προσωπικό των νοσοκομείων (στοιχεία σε σύνολο 100 νοσοκομείων - 93 δημόσια, 1 στρατιωτικό & 6 ιδιωτικά νοσοκομεία - που έστειλαν αποτελέσματα μέχρι 31.1.20 (από 27,2% σε 34,3%) όσο και στο προσωπικό των κέντρων πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας (από 39,8% σε 50,7%).
Δείτε επίσης
-
Δεν υπάρχουν καταχωρήσεις
Σχετικά άρθρα
- Πώς ξεκίνησε τελικά η πανδημία του κορονοϊού;
- Κορονοϊός: Έρχονται ρινικά εμβόλια για την παραλλαγή XEC - «Καμπανάκι» Βασιλακόπουλου
- Κορονοϊός: Μετά την υποπαραλλαγή FLiRT έρχεται η XEC – Σε έξαρση στην Ευρώπη
- Κορονοϊός: Τα δεδομένα της τελευταίας εβδομάδας
- Κορονοϊός: Πολύ περισσότερα τα κρούσματα από όσα ανιχνεύονται – Έχουν σταματήσει οι εμβολιασμοί