Κορονοϊός: Νέα σκληρά μέτρα πρό των πυλών
Σε νέα διλήμματα μπαίνουν και πάλι οι ειδικοί επιστήμονες αλλά και τα κυβερνητικά στελέχη, καθώς οι τάσεις των νέων εισαγωγών στα νοσοκομεία είναι συνεχώς αυξητικές. Ο φόβος που υπάρχει το τελευταίο διάστημα στις αρχές είναι οι μεταλλάξεις που μπορεί να ανατρέψουν άμεσα την εικόνα στο ΕΣΥ. Η ταχύτητα εξάπλωσης των μεταλλάξεων του κορονοϊού μπορεί να γεμίσουν πολύ πιο γρήγορα τις κλίνες ΜΕΘ από ό,τι στο παρελθόν.
Γι' αυτό και όπως μετέφεραν υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη στο ethnos.gr πρέπει να παρθούν άμεσα νέα σκληρότερα μέτρα ώστε να ανακοπεί ένα πιθανό τρίτο κύμα της πανδημίας στη χώρα μας.
Τι μελετάται
Οι ειδικοί της υποεπιτροπής των λοιμωξιολόγων αναμένεται αύριο, Τετάρτη, να ξεκινήσουν να μελετούν τα νέα επιδημιολογικά δεδομένα, ώστε να αποφανθούν σε ποιο σημείο βρίσκεται η χώρα. Κατά τη συνήθη τακτική, η μελέτη των στοιχείων κρατά δύο ημέρες (Τετάρτη και Πέμπτη) ώστε την Παρασκευή η μεγάλη επιτροπή των 32 ειδικών να εισηγηθεί πιθανώς νέα μέτρα.
Παρότι μέχρι στιγμής η ατζέντα αυτής της εβδομάδας δεν έχει ακόμη σχηματισθεί, θεωρείται βέβαιον ότι οι ειδικοί θα προτείνουν νέα μέτρα ενώ θα ξεκινήσουν να εξετάζουν και το θέμα των σχολείων. Άλλωστε πολλοί ειδικοί αλλά και κυβερνητικοί παράγοντες έχουν ήδη θέσει το ζήτημα εάν θα πρέπει δηλαδή τα σχολεία να παραμείνουν ανοικτά με δια ζώσης εκπαίδευση ή αν θα πρέπει τα παιδιά όλων των βαθμίδων να επιστρέψουν στην τηλεκπαίδευση.
Εξάλλου το τελευταίο διάστημα παρατηρείται αύξηση των κρουσμάτων σε παιδιά, με αποτέλεσμα και εκατοντάδες τμήματα στη χώρα να έχουν βάλει λουκέτο.
Και μπορεί τα ίδια τα παιδιά να μη νοσούν βαριά και να είναι κυρίως ασυμπτωματικά, όμως στη συνέχεια παρατηρείται ενδοοικογενειακή διασπορά του κορονοϊού με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν οι ενήλικες.
Το γενικό lockdown
Σε ό,τι αφορά το σενάριο για ένα γενικό lockdown, δεν είναι λίγοι οι κυβερνητικοί παράγοντες αλλά και οι επιστήμονες που επιμένουν πως θα πρέπει η χώρα να κλείσει για τρεις εβδομάδες για να «καθαρίσει» από την αυξητική τάση των νέων κρουσμάτων, ώστε στη συνέχεια να μπορούν να επανέλθουν πολλές οικονομικές δραστηριότητες όπως είναι η εστίαση που τείνει να καταρρεύσει πλήρως.
Μάλιστα πολλοί εκτιμούν ότι τα επιπλέον μέτρα ενίσχυσης των επιχειρήσεων που ανακοινώθηκαν από τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα δεν ήρθαν τυχαία τώρα, αφού υπάρχει προετοιμασία για πλήρες κλείσιμο της χώρας και στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να ενισχυθούν δεόντως οι διάφοροι κλάδοι.
Κικίλιας: Εισήγησή μου είναι ένα καθολικό lockdown στην Αττική
Ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας ξεκαθάρισε μιλώντας στην «Ωρα Ελλάδος» στο Open TV ότι οι αναλύσεις που λαμβάνει από τις επιτροπές είναι τέτοιες που δείχνουν ότι η Ελλάδα μπαίνει στο τρίτο κύμα της πανδημίας του κορονοϊού και καθιστούν αναπόφευκτο το ολικό lockdown, πρωτίστως κι αμέσως στην Αττική.
Παραθέτοντας τα δεδομένα των τελευταίων ημερών, ο κ. Κικίλιας είπε ότι τα επιδημιολογικά δεδομένα δεν αφήνουν περιθώριο για αμφισβήτηση. «Σύμφωνα με το ΕΚΑΒ 6/2 είχαμε 231 διασωληνώσεις, στις 7/2 245 και στις 8/2 260. Δηλαδή, 15 την ημέρα παραπάνω, οι 10 εξ αυτών στην Αττική, που σημαίνει ότι μια μονάδα ΜΕΘ την καταλαμβάνουμε σε μια μέρα» είπε ο υπουργός.
Πρόσθεσε πως: «Την περίοδο 24/1-3/1 είχαμε σημαντική κρουσμάτων αύξηση στις ηλικίες 0-9 και στα νοσοκομεία της Αττικής, έχουμε 71% κατειλημμένες ΜΕΘ, ενώ την προηγούμενη εβδομάδα είχαμε 62%. Πλέον έχουμε σύνολο 1.899 νοσηλευόμενους με Covid-19, ενώ την προηγούμενη εβδομάδα είχαμε 1.594. Δίνουμε μάχη με το χρόνο, μέχρι να εμβολιάσουμε το 70% του πληθυσμού. Η εικόνα η δική μου, οδηγεί στο συμπέρασμα ότι ενδεχομένως αν και σήμερα τα στοιχεία είναι ίδια, θα χρειαστεί ένα πιο σύντομο, πιο σκληρό οριζόντιο μέτρο. Ενα lockdown τύπου Μαρτίου που μπορεί να φέρει σύντομα αποτελέσματα και να μαζέψει την κατάσταση. Αυτό θα εισηγηθώ στην επιτροπή» ξεκαθάρισε ο Βασίλης Κικίλιας.
Ο υπουργός αναφέρθηκε και στα σχολεία αφήνοντας να εννοηθεί ότι η αύξηση κρουσμάτων κατά 11% στις ηλικίες 0-9 κλείνουν αυτονόητα και την πρωτοβάθμια εκπαίδευση, δηλαδή δημοτικά σχολεία, νηπιαγωγεία και παιδικούς σταθμούς, αλλά και τα Γυμνάσια, επιστρέφοντας όλες τις βαθμίδες στην τηλεκπαίδευση.
Δεν είναι λίγοι οι κυβερνητικοί παράγοντες οι επιστήμονες που επιμένουν πως θα πρέπει η χώρα να κλείσει για τρεις εβδομάδες για να «καθαρίσει» από την αυξητική τάση των νέων κρουσμάτων, ώστε στη συνέχεια να μπορούν να επανέλθουν πολλές οικονομικές δραστηριότητες όπως είναι η εστίαση που τείνει να καταρρεύσει πλήρως.
Μάλιστα πολλοί εκτιμούν ότι τα επιπλέον μέτρα ενίσχυσης των επιχειρήσεων που ανακοινώθηκαν από τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα δεν ήρθαν τυχαία τώρα, αφού υπάρχει προετοιμασία για πλήρες κλείσιμο της χώρας και στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να ενισχυθούν δεόντως οι διάφοροι κλάδοι.
Έκτακτη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη θα πραγματοποιηθεί στη 1:30 το μεσημέρι και αφορά την επιδημιολογική κατάσταση μετά την αύξηση των κρουσμάτων από τον κορονοϊό στην Αττική.
Στη σύσκεψη υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, θα μετέχουν ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, ο Πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας και ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας.
Δείτε επίσης
- Κλείστηκε το ραντεβού Μητσοτάκη-Ανδρουλάκη -Θα συναντηθούν στις 4 Δεκεμβρίου στη Βουλή
- «Δώρο» Χριστουγέννων και νέα επιδόματα
- Καιρός: Σε χαμηλά επίπεδα και σήμερα ο υδράργυρος στην Κρήτη
- Κέικ καρότου με μέλι
- Ζητείται «panic button» για δεκάδες χιλιάδες ηλικιωμένους
Σχετικά άρθρα
- Πώς ξεκίνησε τελικά η πανδημία του κορονοϊού;
- Κορονοϊός: Έρχονται ρινικά εμβόλια για την παραλλαγή XEC - «Καμπανάκι» Βασιλακόπουλου
- Κορονοϊός: Μετά την υποπαραλλαγή FLiRT έρχεται η XEC – Σε έξαρση στην Ευρώπη
- Κορονοϊός: Τα δεδομένα της τελευταίας εβδομάδας
- Κορονοϊός: Πολύ περισσότερα τα κρούσματα από όσα ανιχνεύονται – Έχουν σταματήσει οι εμβολιασμοί