Μπορεί ο κοροναϊός να μην απασχολεί τον κόσμο όσο τους προηγούμενους μήνες, ωστόσο μία νέα έρευνα φέρνει στο φως μία άλλη πτυχή του θέματος, και ειδικότερα, έναν άλλο τρόπο που θα μπορούσαμε να κολλήσουμε τον ιό χωρίς να το φανταζόμαστε.
Συγκεκριμένα, επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον , σύμφωνα με ρεπορτάζ του BBC απέδειξαν ότι ο κοροναϊός μπορεί να επιβιώνει και να παραμένει μολυσματικός σε τρόφιμα και συσκευασίες για ημέρες.
Η ερευνητική ομάδα επέλεξε τρόφιμα που συχνά πωλούνται χύμα στα παντοπωλεία και στα αρτοποιεία, όπως μήλα, πιπεριές, τυρί, ζαμπόν, ελιές, ψωμί και κρουασάν. Οι συσκευασίες που εξετάστηκαν περιλάμβαναν μπουκάλια, χαρτοκιβώτια και κονσέρβες. Ωστόσο, όπως είπαν, ο κίνδυνος μόλυνσης για τους καταναλωτές παραμένει πολύ χαμηλός.
Όπως αναφέρει το BBC, οι ερευνητές “εμβολίασαν” τρόφιμα και συσκευασίες με τον ιό και επομένως δεν αντικατοπτρίζουν τα επίπεδα μόλυνσης που βρίσκονται σε αυτά τα τρόφιμα στο λιανικό εμπόριο.
Η ερευνητική ομάδα διαπίστωσε επίσης ότι τα επίπεδα του ιού στην πλειοψηφία των τροφίμων μειώθηκαν σημαντικά κατά τις πρώτες 24 ώρες. Ωστόσο, σε ορισμένες περιπτώσεις, ο ιός επιβίωσε για περίπου μία εβδομάδα.
Τι πρέπει να κάνουν οι καταναλωτές
Οι επιστήμονες τόνισαν οι ερευνητές δεν χρειάζεται να λαμβάνουν πρόσθετα μέτρα προφυλάξεις όταν χειρίζονται τρόφιμα – εκτός από το πλύσιμο των χεριών πριν από την προετοιμασία και την κατανάλωσή τους και το πλύσιμο των φρέσκων προϊόντων.
Ο Άντονι Γουίλσον, επικεφαλής της ομάδας αξιολόγησης μικροβιολογικών κινδύνων στον Οργανισμό Τυποποίησης Τροφίμων (FSA), δήλωσε: «Στα πρώτα στάδια της πανδημίας, δεν γνωρίζαμε πολλά για το πώς ο ιός επιβιώνει σε διάφορες επιφάνειες και συσκευασίες τροφίμων, οπότε η εκτίμηση κινδύνου βασίστηκε στο χειρότερο σενάριο. Η έρευνα αυτή μας δίνει επιπλέον πληροφορίες για τη σταθερότητα του κοροναϊού στις επιφάνειες μιας ποικιλίας τροφίμων και επιβεβαιώνει ότι οι υποθέσεις που κάναμε στην αρχή της πανδημίας ήταν σωστές και ότι η πιθανότητα να κολλήσει κανείς κοροναϊό από τα τρόφιμα παραμένει πολύ χαμηλή».
Δείτε επίσης
- ΕΟΠΥΥ: Πώς θα προμηθευόμαστε τα φάρμακα το 2025 - Οι συνταγές που «κουρεύονται» και οι αλλαγές
- Χριστουγεννιάτικο τραπέζι και κίνδυνοι: Τι πρέπει να προσέξετε στην κατανάλωση φαγητού και αλκοόλ -
- Mpox: Συναγερμός στον ΕΟΔΥ: Καταγράφηκαν 18 επιβεβαιωμένα κρούσματα
- Κατάθλιψη: Παγκόσμια μελέτη αποκαλύπτει τις τροφές, «ασπίδα»
- Υγεία: Αυτοι είναι οι επικρατέστεροι για τη διοίκηση της 7ης ΥΠΕ
Σχετικά άρθρα
- Πώς ξεκίνησε τελικά η πανδημία του κορονοϊού;
- Κορονοϊός: Έρχονται ρινικά εμβόλια για την παραλλαγή XEC - «Καμπανάκι» Βασιλακόπουλου
- Κορονοϊός: Μετά την υποπαραλλαγή FLiRT έρχεται η XEC – Σε έξαρση στην Ευρώπη
- Κορονοϊός: Τα δεδομένα της τελευταίας εβδομάδας
- Κορονοϊός: Πολύ περισσότερα τα κρούσματα από όσα ανιχνεύονται – Έχουν σταματήσει οι εμβολιασμοί