Κορονοϊός: “Καθαρή” ξανά η Κρήτη-Τα δεδομένα στην υπόλοιπη χώρα

  29 September, 2020 ΥΓΕΙΑΑΡΘΡΑ
Κορονοϊός: “Καθαρή” ξανά η Κρήτη-Τα δεδομένα στην υπόλοιπη χώρα

Τα μέτρα έφεραν αποτελεσμα,όπως φαίνεται,στην Κρήτη-Το τελευταίο 24ωρο εντοπίστηκαν 197 από τα 269 κρούσματα στην Αττική

Αλλη μια μέρα,χωρίς κρούσματα, η χθεσινή για το νησί μας,που απο το περασμένο Σαββατοκύριακο έχει καταγράψει μόλις ένα κρούσμα,γεγονός μάλιστα που οδήγησε τον Περιφερειάρχη Κρήτης κ.Στάυρο Αρναουτάκη να ζητήσει,με επιστολή του προς τον Πρωθυπουργό,άρση των περιοριστικών μέτρων,η ισχύς των οποίων πρόσφατα πήρε παράταση.

Ο χάρτης των κρουσμάτων στην υπόλοιπη χώρα

11 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας
1 εισαγόμενο κρούσμα που προσήλθε αυτοβούλως για έλεγχο
197 κρούσματα στην Περιφέρεια Αττικής, εκ των οποίων 10 συνδέονται με γνωστές συρροές, ενώ 7 αναφέρουν πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας
4 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης
1 κρούσμα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας, συνδεόμενο με γνωστή συρροή
1 κρούσμα στην Π.Ε. Αργολίδας
1 κρούσμα στην Π.Ε. Βοιωτίας, συνδεόμενο με γνωστή συρροή
2 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας
2 κρούσματα στην Π.Ε. Δράμας
3 κρούσματα στην Π.Ε. Εύβοιας, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή
1 κρούσμα στην Π.Ε. Θήρας
12 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων, εκ των οποίων 7 συνδέονται με γνωστή συρροή
1 κρούσμα στην Π.Ε. Καρδίτσας
1 κρούσμα στην Π.Ε. Καστοριάς
5 κρούσματα στην Π.Ε. Κοζάνης
3 κρούσματα από Π.Ε. Λάρισας , εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή
1 κρούσμα από Π.Ε. Λέσβου, συνδεόμενο με γνωστή συρροή
1 κρούσμα στην Π.Ε. Πάρου
1 κρούσμα στην Π.Ε. Πρέβεζας
1 κρούσμα στην Π.Ε. Φλώρινας
2 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή
2 κρούσματα στην Π.Ε. Φθιώτιδας
15 κρούσματα βρίσκονται υπό διερεύνηση

Συναγερμός στην Αττική

Κρίσιμες θεωρούνται οι επόμενες ημέρες για την Αττική που παραμένει σε δεινή επιδημιολογική κατάσταση.

Το γεγονός ότι η χώρα ετοιμάζεται και για την περίοδο γρίπης -από χθες ξεκίνησε η ηλεκτρονική συνταγογράφηση- περιπλέκει ακόμη περισσότερο την κατάσταση.

Τις τελευταίες ημέρες έχει διπλασιασθεί ο ημερήσιος αριθμός των θανάτων, ενώ σημαντικό πρόβλημα στον περιορισμό της πανδημίας παρουσιάζει ο αριθμός των «ορφανών» κρουσμάτων που φτάνει το 50% αυτών που καταγράφονται κάθε ημέρα από τις κρατικές υπηρεσίες.

Αυτό που προβληματίζει τους ειδικούς είναι ο συνωστισμός που παρατηρείται στις πλατείες και στα μέσα μαζικής μεταφοράς στην Αττική και η κατάσταση δεν δείχνει να βελτιώνεται παρά τα μέτρα περιορισμού και το λουκέτο μετά τις 12 σε περίπτερα, μίνι μάρκετ και κάβες.

Τα νέα μέτρα πάντως δεν έφεραν τα επιθυμητά αποτελέσματα, καθώς οι νέοι συνωστίζονται στις πλατείες.

Τα 269 κρούσματα, μπορεί να ήταν εμφανώς μειωμένα από τα 300 των προηγούμενων ημερών, ωστόσο αφενός το γεγονός ότι πρόκειται για Δευτέρα και αφετέρου τα 197 της Αττικής φέρνουν πιο κοντά τα νέα μέτρα.

Κάτω των 40 ετών 1 στους 2 ασθενείς

Τα στοιχεία δείχνουν ότι μόλις το 12,6 % των κρουσμάτων αφορά σε άτομα άνω των 65 ετών, τη στιγμή που ο κοροναϊός καλπάζει στις νεότερες ηλικίες. Με βάση τα στατιστικά η κυβέρνηση πλέον αποκλείει το ενδεχόμενο μέτρων που θα αφορούν σε ηλικιωμένους, ενώ στο τραπέζι είναι μέτρα για την αποφυγή του συγχρωτισμού.

Τα νέα μέτρα πάντως δεν έφεραν τα επιθυμητά αποτελέσματα, καθώς οι νέοι συνωστίζονται στις πλατείες. Το 50% των μολύνσεων εντοπίζεται σε νέους έως 39 ετών και ο φόβος όλων είναι η μετάδοση του ιού στις μεγαλύτερες ηλικίες, δηλαδή στους γονείς και τους παππούδες τους.

Η απειλή της… γρίπης

Ένα σημαντικό μέσο θωράκισης των ευάλωτων ατόμων αλλά και του συστήματος υγείας της χώρας έναντι της απειλής της γρίπης από τον Οκτώβριο ως τον Μάρτιο θα ενεργοποιήσει κι εφέτος η Ελλάδα, διαθέτοντας 4,2 εκατ. δόσεις εμβολίου για τις ανάγκες του πληθυσμού.

Από τις 15 Οκτωβρίου ως και τις 15 Δεκεμβρίου τα αντιγριπικά εμβόλια θα διατίθενται, σταδιακά και με σταθερή ροή, στα φαρμακεία της χώρας. Προϋπόθεση, για πρώτη φορά, για τη χορήγησή τους θα είναι η συνταγή μέσω της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης.

Πρόκειται για μια ριζική αλλαγή – για τα ελληνικά δεδομένα- η οποία κατά τους ειδικούς της Επιτροπής Εμβολιασμού αλλά και τα στελέχη του υπουργείου Υγείας θα δώσει μια καλή εικόνα για όσους λαμβάνουν το εμβόλιο και συνεπώς να προγραμματίσουν και στοχευμένες παρεμβάσεις όπου χρειάζεται. Μέχρι και τώρα η προμήθεια του εμβολίου δεν γίνονταν κατ ανάγκην με συνταγή, γεγονός που δεν επέτρεπε στους ειδικούς να έχουν εικόνα ποιοι τελικά εμβολιάζονται.

 

  29 September, 2020 ΥΓΕΙΑΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα