Κορονοϊός: Καμία αλλαγή στο ωράριο κυκλοφορίας-”Καμπανάκι” απο τους επιστήμονες

  19 December, 2020 ΑΡΘΡΑ
Κορονοϊός: Καμία αλλαγή στο ωράριο κυκλοφορίας-”Καμπανάκι” απο τους επιστήμονες

Καμία αλλαγή στο ωράριο κυκλοφορίας τα Χριστούγεννα - Ρεβεγιόν το μεσημέρι

Τις προθέσεις της κυβέρνησης να μην υπάρξει αλλαγή στο ωράριο κυκλοφορίας τις ημέρες των εορτών, ξεκαθάρισε ο Στέλιος Πέτσας. Ετσι όπως αναφέρθηκε στο ethnos.gr αναγκαστικά το χριστουγεννιάτικο ρεβεγιόν «μεταφέρεται» το μεσημέρι με συμμετοχή έως 9 ατόμων,  δεδομένου ότι το βράδυ και συγκεκριμένα από τις 22:00 έως τις 05:00 θα ισχύει η απαγόρευση κυκλοφορίας.

«Δεν υπάρχει περίπτωση χαλάρωσης μέτρων, ενδεχομένως να υπάρχει περίπτωση σκλήρυνσης μέτρων σε τοπικό επίπεδο τύπου Δτυρικής Αττικής, Κοζάνης» τόνισε μεταξύ άλλων στον ΣΚΑΪ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. «Ας προσπαθήσουμε να είναι τα ίδια πρόσωπα οι επαφές μας» σημείωσε.

Επιβεβαιώθηκε λοιπόν, ότι το κυβερνητικό επιτελείο, όσο περνούν οι μέρες, και με δεδομένα τα επιδημιολογικά στοιχεία για τον κορονοϊό, τους θανάτους και τους διασωληνωμένους, μόνο πρόθυμο δεν είναι να επεκτείνει το ωράριο απαγόρευσης της κυκλοφορίας ούτε τις ημέρες της παραμονής των Χριστουγέννων ούτε και της παραμονής της Πρωτοχρονιάς. 

Αντίθετα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να αποφασιστούν νέα αυστηρά lockdown, τύπου Δυτικής Αττικής και Κοζάνης, εφόσον χρειαστεί.  «Έχει μεγάλη σημασία σε τοπικό επίπεδο να παρεμβαίνουμε γρήγορα και να ελέγχουμε πιθανές εστίες διασποράς για να μην ξεφύγουν από τον έλεγχο» είπε χαρακτηριστικά  ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και συνέχισε: «Όταν χτυπάνε τέτοια καμπανάκια κινδύνου πρέπει να τα λαμβάνουμε υπόψη και να παρεμβαίνουμε έγκαιρα. Εαν χρειαστεί θα το κάνουμε και σε άλλες περιοχές. Μακάρι να μην χρειαστεί»

Ακολούθησε το Έθνος στο Google News! Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr

Παράλληλα ο ίδιος ανέφερε πως μέχρι τον Φεβρουάριο - Mάρτιο θα έχει εμβολιαστεί ένα μεγάλο ποσοστό των ευάλωτων συμπολιτών μας. Κάλεσε τους πολίτες που κλείνουν ραντεβού για εμβόλιο, να προσέρχονται στο ραντεβού και να μην το απορρίπτουν. 

Αναφερόμενος στην οικονομία, ο κ Πέτσας επανέλαβε πως η κυβέρνηση θα στηρίζει την οικονομία από τις συνέπειες της πανδημίας. Για το θέμα της μείωσης του ορίου των ηλεκτρονικών αποδείξεων για το αφορολόγητο, ο κ Πέτσας τόνισε πως η κατάσταση θα αξιολογηθεί όταν κλείσει η χρονιά. 

Γώγος: Μη χρησιμοποιούμε τη λέξη ρεβεγιόν

Επιφυλακτικοί παραμένουν και οι επιστήμονες αναφορικά με τη συγκέντρωση έως και εννέα ατόμων στα εορταστικά ρεβεγιόν των επόμενων ημερών, λόγω κορονοϊού. Ο καθηγητής Χαράλαμπος Γώγος, τόνισε ότι οι γιορτές πρέπει να είναι τελείως οικογενειακές ενώ υπενθύμισε ότι ο παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, προτείνει ακόμα και σε αυτές τις συγκεντρώσεις θα πρέπει να φοράμε μάσκα. 

«Ας μην χρησιμοποιούμε τη λέξη ρεβεγιόν» είπε χαρακτηριστικά στο Open TV και την εκπομπή της Φαίης Μαυραγάννη, και συνέχισε: «Δεν πρέπει να υπάρχει γενικώς συσσώρευση κόσμου. Στους κλειστούς χώρους είναι πρόβλημα η συσσώρευση. Σε ένα κλειστό χώρο, ακόμη και ένας θετικός και με μάσκα θα το μεταδώσει. Είναι υπερμεταδότης». Πάντως ο κ. Γώγος έδωσε μία ελπίδα για το άμεσο μέλλον λέγοντας ότι «Πρέπει να συνεχιστούν οι θυσίες. Πραγματικά υπολογίζουμε  ότι θα είναι για 1-2 μήνες».

Αναφορικά με την εξέλιξη της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα μας τόνισε ότι «υπάρχει μία μικρή αλλά δειλή βελτίωση, υπάρχουν όμως δεκάδες χιλιάδες ενεργά κρούσματα», ενώ ανέφερε ότι αν μέχρι τις 7 Ιανουαρίου υπάρχουν καλύτεροι δείκτες είναι πιθανό να ανοίξουν τα δημοτικά σχολεία: «Είμαστε επιφυλακτικοί. Μετά θα σκεφτούμε για γυμνάσια και λύκεια».

Λογοθετίδης: Μετά τις διακοπές των εορτών θα εκτιμήσουμε την κατάσταση

Ο καθηγητής Νανοτεχνολογίας του ΑΠΘ, Στέργιος Λογοθετίδης, μιλώντας στην εκπομπή «Ώρα Ελλάδος» του OPEN TV, αναφέρθηκε στον αριθμό των διασωληνωμένων, που ανησυχεί με την επιμονή του σε υψηλούς αριθμούς. «Δεν πέφτει ο αριθμός διασωληνωμένων. Εδώ και μια εβδομάδα έχουμε νέο μηχανισμό λόγω όμως χαλαρότητας δεν πέφτουν με την ταχύτητα που πρέπει. Την επόμενη εβδομάδα θα σταθεροποιηθούν οι θάνατοι σε μεγάλο βαθμό. 

Η μεγάλη κινητικότητα προκαλεί αύξηση λοιμώξεων» είπε και τόνισε: «Δεν χρειάζονται ούτε ρεβεγιόν, ούτε συγκεντρώσεις. Η ανάμειξη οικογενειών αυξάνει την κινητικότητα και δημιουργεί υπερλοιμώξεις». Σε ότι αφορά τα μέτρα σημείωσε: «Μέχρι τις 7 Ιανουαρίου δεν θα αλλάξουν πολλά πράγματα. Μετά τις διακοπές των εορτών θα εκτιμήσουμε την κατάσταση».

Να μείνουμε σπίτι μέχρι 20 Ιανουαρίου 

«Προβλέπουμε μια συνέχιση της αποκλιμάκωσης πανελλαδικά, ωστόσο υπάρχουν περιοχές στην χώρα όπως Δ. Αττική, Κοζάνη, Καρδίτσα, Μαγνησία, Χίος, Αχαΐα, Θάσος και Λάρισα που θέλουν ιδιαίτερη προσοχή» ανέφερε μεταξύ άλλων ο καθηγητής Υγειονομικής και Περιβαλλοντικής Μηχανικής Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

Όπως διευκρίνισε ο ίδιος αυτές οι περιοχές έχουν μεγάλη πιθανότητα αναζωπύρωσης μετά τα Χριστούγεννα. Η περίοδος η δύσκολη είναι ακριβώς μετά τα Χριστούγεννα όπου ο καιρός θα είναι και χειρότερος. Αυτό δεν βοηθάει καθόλου. Αυξάνει την μεταδοτικότητα του ιού.

Ο κ. Σαρηγιάννης σημείωσε πως είμαστε σε φάση καλής αποκλιμάκωσης. Ο ρυθμός αναπαραγωγής το RT είναι στο 0,88 που σημαίνει ότι  ένα άτομο μολύνει κάτω από έναν συμπολίτη, δηλαδή ουσιαστικά έχουμε κάποια ύφεση στην πανδημία.

«Οι θάνατοι δυστυχώς παραμένουν υψηλά. Προβλεπόμενα με την έννοια ότι είναι αυτό που περιμέναμε να δούμε» υπογράμμισε μεταξύ άλλων.

Παράλληλα εκτίμησε πως καλό είναι να παραμείνουν τα περιοριστικά μέτρα τουλάχιστον μέχρι τις 20 Ιανουαρίου, ενώ αναφορικά με το άνοιγμα των σχολείων στις 7 Γενάρη είπε πως «τα σενάρια που έχουμε λένε ότι μπορούν να ανοίξουν αλλά πρέπει να δούμε με ποιο τρόπο θα ανοίξουν, είναι σενάρια που τρέχουμε αυτή την στιγμή».

Επιπλέον ο ίδιος υπογράμμισε, μιλώντας στο ΣΚΑΙ, πως μέχρι τον Μάιο πρέπει να έχουμε μέτρα προστασίας και πως τα μέτρα και το εμβόλιο είναι καλός συνδυασμός για να αποφύγουμε τα χειρότερα.

 

  19 December, 2020 ΑΡΘΡΑ