Koρονοϊός: H ραγδαία διασπορά του Αυγούστου και το δύσκολο φθινόπωρο που έρχεται
Την ευρεία και ταχεία διασπορά του κοροναϊού, μέσα στον Αύγουστο, καταδεικνύουν τα ημερήσια κρούσματα των τελευταίων ημερών, με τους ειδικούς να μην μπορούν να κρύψουν την ανησυχία τους καθώς αυτό το γεγονός σε συνδυασμό με την αύξηση των διασωληνώσεων, την επέλαση της μετάλλαξης Δέλτα και την χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού, προμηνύουν ότι έρχεται ένα δύσκολο φθινόπωρο.
Λίγες μέρες πριν τον Δεκαπενταύγουστο, οι ειδικοί προειδοποιούν ότι θα έχουμε περαιτέρω αύξηση κρουσμάτων και υπογραμμίζουν την ανάγκη, να εμβολιαστούν όσοι δεν το έχουν κάνει, ώστε: να μην φτάσουμε τον Σεπτέμβριο τα 5.000 κρούσματα ημερησίως και να αποτραπεί η έλευση ενός ακόμη κύματος κοροναϊού, που θα οδηγήσει σε αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τις αντοχές του ΕΣΥ.
Το απόγευμα της Τετάρτης (11/08) ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 3.475 νέες μολύνσεις και 226 διασωληνωμένους ενώ 19 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Ενδεικτικό είναι ότι πριν 20 περίπου μέρες οι νοσηλευόμενοι στις ΜΕΘ ανέρχονταν στους 120 ασθενείς.
Χαμηλός ρυθμός εμβολιασμών
Η Αττική παραμένει σταθερά σε δύσκολη θέση με 949 νέα κρούσματα ενώ στα ύψη συνεχίζουν να είναι οι αριθμοί στην Κρήτη με 468 νέες μολύνσεις και η Θεσσαλονίκη με 284.
Την ίδια ώρα ο ρυθμός των εμβολιασμών έχει επιβραδυνθεί σημαντικά, κυρίως λόγω των καλοκαιρινών διακοπών. Χθες πραγματοποιήθηκαν 31.085 εμβολιασμοί, εκ των οποίων οι 8.076 αφορούσαν σε ραντεβού πρώτης δόσης. Σε αυτά τα επίπεδα κινήθηκαν οι εμβολιασμοί όλη την εβδομάδα.
Περίπου το 40% των πολιτών παραμένει ανεμβολίαστο, με την επιστημονική κοινότητα να προειδοποιεί ότι όλοι όσοι δεν έχουν κάνει το εμβόλιο, το φθινόπωρο θα μολυνθούν.
Κατά συνέπεια, το πλάνο περί τείχους ανοσίας, με τον εμβολιασμό του 80% των πολιτών, στα τέλη Αυγούστου, δε φαίνεται να στέφεται με επιτυχία, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την πορεία της πανδημίας.
Προβλέψεις για 5.000 κρούσματα και 400 διασωληνώσεις
Κάτι που όπως προειδοποιούν οι επιστήμονες θα έχει επιπτώσεις και στην πορεία της πανδημίας.
Ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης, καθηγητής περιβαλλοντικής του ΑΠΘ, ήταν ξεκάθαρος: εάν δεν «τρέξουν» οι εμβολιασμοί, τα κρούσματα μπορεί να φτάσουν σε αριθμούς ρεκόρ το φθινόπωρο.
«Αν συνεχίσουμε με όχι καλούς ρυθμούς τον εμβολιασμό θα φτάσουμε και τις 4.500 έως 5.000 κρούσματα σαν κυλιόμενο εβδομαδιαίο μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου και Οκτωβρίου. «Υπάρχει μία ξεκάθαρα επιτάχυνση της αυξητικής πορείας», δήλωσε, ενώ έκανε προβλέψεις ότι οι ανάγκες για κλίνες ΜΕΘ και διασωληνώσεις θα φτάσουν τις 400.
Όπως δήλωσε, μπαίνουμε στο φθινόπωρο σε μία κακή κατάσταση και το 51% των πλήρως εμβολιασμένων δεν φτάνει. «Πρέπει να φτάσουμε τουλάχιστον το 65% για να μπορούμε να συζητάμε για συγκράτηση του τέταρτου κύματος της πανδημίας», πρόσθεσε.
Ο φόβος είναι ότι υπάρχει ακόμα ένα ποσοστό πολιτών άνω των 60 ετών που είναι ανεμβολίαστοι.
Ο κ. Σαρηγιάννης θεωρεί πως δεν θα χρειαστεί να μπούμε σε ένα γενικό lockdown, αλλά μάλλον θα ισχύσουν τοπικά μέτρα και περιορισμοί. Ο ίδιος θεωρεί ότι είναι αδύνατο να ισχύσουν τοπικά μέτρα στην Αττική, με το πιθανότερο σενάριο να αφορά μέτρα στους ανεμβολίαστους, οι οποίοι έχουν ρίσκο επιμόλυνσης ή διασποράς.
Πίεση στο σύστημα Υγείας
Προς το παρόν, η πίεση στο σύστημα υγείας της Αττικής είναι ελεγχόμενη. Όπως μεταδίδεται, δέχτηκε το περασμένο 24ωρο τους μισούς σχεδόν νέους ασθενείς- με το «Σωτηρία» να έχει επωμιστεί το μεγαλύτερο βάρος με 200 ασθενείς σε απλές κλίνες και 79 σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) και τον Ευαγγελισμό να ακολουθεί με 82 και 21 αντίστοιχα.
Αντιθέτως, τα νοσοκομεία της Κρήτης δείχνουν να δοκιμάζονται ήδη. Σύμφωνα με στοιχεία για το περασμένο 24ωρο, 182 ασθενείς νοσηλεύονται στα νοσοκομεία της μεγαλονήσου (157 σε απλές κλίνες Covid-19 και 25 σε ΜΕΘ με τους 18 διασωληνωμένους) και την πλειοψηφία στα νοσοκομεία του Ηρακλείου και των Χανίων· στο ΠΑΓΝΗ 60, στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο 39 και 50 στο Νοσοκομείο Χανίων.
Σύμφωνα με τον Λάμπρο Βαμβακά, Αντιπεριφερειάρχη Δημ. Υγείας Περιφέρειας Κρήτης, τα κρούσματα στο νησί αυξάνονται.
«Είμαστε σε επαγρύπνηση και πολύ προβληματισμένοι. Τα κρούσματα στην Κρήτη και ιδιαίτερα στο Ηράκλειο αυξάνονται. Υπάρχει και επιβάρυνση του συστήματος υγείας, με 25 να βρίσκονται σε ΜΕΘ και 181 άτομα να νοσηλεύονται στο σύστημα υγείας με κοροναϊό», είπε ο κ. Βαμβακάς στο MEGA.
Συνολικά στην Κρήτη το 51% του πληθυσμού έχει εμβολιαστεί πλήρως. Αναλυτικότερα, το Ηράκλειο ξεπέρασε το 50% των πλήρως εμβολιασμέων, ενώ τα Χανιά και το Λασίθι φτάνουν το 55 με 60%. Όπως τόνισε ο κ. Βαμβακάς, όσοι βρίσκονται στις ΜΕΘ είναι ανεμβολίαστοι.
Τα κόκκινα νησιά
Στα «κόκκινα» βρίσκονται η Ρόδος, η Νάξος, το Ηράκλειο και τα Χανιά, με το φορτίο του κοροναϊού να μεγαλώνει ολοένα και περισσότερο και να «μετακινεί» την καμπύλη των νέων κρουσμάτων σε μεγαλύτερες ηλικίες, φοβίζοντας τους ειδικούς ότι εκτός από τα χιλιάδες νέα κρούσματα καθημερινά, θα αρχίσουμε σύντομα να έχουμε και αύξηση των νοσηλευομένων ασθενών.
Η γρήγορη άνοδος των κρουσμάτων συνδυάζεται και με σειρά περιοχών που εμφανίζουν εξαιρετικά χαμηλά ποσοστά εμβολιασμών, αφήνοντας περιθώριο στον ιό να εξαπλώνεται ταχύτερα, αλλά και από το γεγονός ότι η ταχύτερη και ευκολότερη μετάδοση είναι χαρακτηριστικά της νέας παραλλαγής Δέλτα.
Ανησυχία για τον Δεκαπενταύγουστο
Ενδεικτικά είναι όσα λέει η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, που θεωρεί αναμενόμενη την «εκτίναξη» του αριθμού των νέων κρουσμάτων, επισημαίνοντας ότι υπάρχει ανησυχία για τον Δεκαπενταύγουστο όταν αυξάνονται οι αφίξεις στα νησιά -κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε νέα «έκρηξη» της πανδημίας.
«Καταλαβαίνετε τι πρόκειται να γίνει στα νησιά, ήδη υπάρχει συνωστισμός στα σοκάκια, υπάρχει αύξηση κρουσμάτων στην Κρήτη, η οποία έρχεται δεύτερη μετά την Αθήνα, ενώ μας ανησυχούν και τα άλλα νησιά», υπογράμμισε.
Μιλώντας στην ίδια πηγή, τόνισε ότι οι εμβολιασμοί καταγράφουν κάμψη και απηύθυνε έκκληση να ενταθούν. Η ίδια θεωρεί «άπιαστο όνειρο» τη δημιουργία τείχους ανοσίας της τάξης του 80% έως το τέλος καλοκαιριού.
«Τις τελευταίες ημέρες και βάσει των σχεδίων που προϋπήρχαν από τους επιδημιολόγους, αναμέναμε από τις 15 Αυγούστου και μετά μια αύξηση των κρουσμάτων, η οποία ήταν σταδιακή κι ελπίζουμε να μη φτάσουμε τα κρούσματα που έδειχναν οι μελέτες, γιατί θα πιεστεί πολύ το σύστημα υγείας. Αν σταματήσουμε σε αυτά τα επίπεδα, των 4.000-5.000 κρουσμάτων, θα είναι καλά και θα μπορούμε να τα αντιμετωπίσουμε», δήλωσε.
Σημειώνοντας ότι τις τελευταίες ημέρες οι εμβολιασμοί έχουν μειωθεί πάρα πολύ, λόγω του καύσωνα, των διακοπών και των πυρκαγιών, τόνισε: «Κάνω έκκληση, όταν επιστρέψει ο κόσμος από τις διακοπές, να πάει να εμβολιαστεί», καθώς «δεν υπάρχει άλλη σωτηρία».
Τα τρία όπλα
Οι ειδικοί σημειώνουν την ανάγκη ιχνηλάτησης στην επιστροφή του κόσμου από τα νησιά στα αστικά κέντρα. Το πρώτο όπλο είναι ο εμβολιασμός, που θα έπρεπε να έχει ενταθεί, λένε. Το δεύτερο είναι η ιχνηλάτηση που θα πρέπει να αυξηθεί και το τρίτο είναι τα μέτρα προστασίας και δη η χρήση της μάσκας.
«Πρέπει οι εκδρομείς που γυρνάνε από τα νησιά να κάνουν ένα τεστ μόλις φτάσουν στο σπίτι τους, να μείνουν σε ένα στοιχειώδη αυτοπεριορισμό για μία εβδομάδα και μετά να ξανακάνουν τεστ», ήταν η σύσταση του Αλκιβιάδη Βατόπουλου, καθηγητή Μικροβιολογίας. Η μετάλλαξη Δέλτα έχει προκαλέσει ανησυχία, κυρίως για την εύκολη μετάδοσή της. Πολύ πιθανό να είναι δύσκολος ο χειμώνας που έρχεται, σύμφωνα με τον κ. Βατόπουλος, ωστόσο η διασπορά δεν θα είναι εκρηκτική, επειδή ήδη ένα μέρος του πληθυσμού έχει αντισώματα.
«Έχουμε τρία όπλα: το εμβόλιο, τα μέτρα ατομικής προστασίας και την γρήγορη διάγνωση και απομόνωση ασθενών», κατέληξε.
Δείτε επίσης
-
Δεν υπάρχουν καταχωρήσεις
Σχετικά άρθρα
- Πώς ξεκίνησε τελικά η πανδημία του κορονοϊού;
- Κορονοϊός: Έρχονται ρινικά εμβόλια για την παραλλαγή XEC - «Καμπανάκι» Βασιλακόπουλου
- Κορονοϊός: Μετά την υποπαραλλαγή FLiRT έρχεται η XEC – Σε έξαρση στην Ευρώπη
- Κορονοϊός: Τα δεδομένα της τελευταίας εβδομάδας
- Κορονοϊός: Πολύ περισσότερα τα κρούσματα από όσα ανιχνεύονται – Έχουν σταματήσει οι εμβολιασμοί